Να πίνετε το γάλα σας

admin
30/03/2015 08:42
 
 
 

Η κατανάλωση τριών ποτηριών γάλα την ημέρα λειτουργούν αποτρεπτικά για την εμφάνιση παθήσεων, όπως οι νόσοι του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.

 

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, η επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας, Ιν-Γιουνγκ Τσόι, και η καθηγήτρια και επικεφαλής Διαιτολογίας και Διατροφής του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Κάνσας, Ντέμπρα Σάλιβαν, εντόπισαν σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος και υψηλών επιπέδων ενός φυσικού αντιοξειδωτικού, της γλουταθειόνης, στους εγκεφάλους των ηλικιωμένων ατόμων.

Το ισχυρό αυτό αντιοξειδωτικό μπορεί να ελαχιστοποιήσει τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα εγκεφαλικά κύτταρα, εξουδετερώνοντας το οξειδωτικό στρες.

Το οξειδωτικό στρες είναι γνωστό ότι εμπλέκεται σε πολλές παθήσεις, περιλαμβανομένων των νόσων Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

«Εδώ και αρκετά χρόνια πιστεύαμε ότι το γάλα είναι σημαντικό για τα οστά και τους μυς. Η μελέτη μας όμως αποδεικνύει ότι είναι επίσης σημαντικό για τον εγκέφαλο», εξηγεί η Δρ Σάλιβαν.

Οι ερευνήτριες ζήτησαν από 60 εθελοντές να περιγράψουν τη διατροφή που έκαναν λίγο καιρό πριν υποβληθούν σε εγκεφαλικές απεικονίσεις, ώστε να καταγραφούν τα επίπεδα της γλουταθειόνης.

Παρατήρησαν λοιπόν ότι εκείνοι που δήλωσαν ότι είχαν κατανάλωση πρόσφατα γάλα είχαν την περισσότερη γλουταθειόνη στον εγκέφαλό τους. Συγκεκριμένα, αυτοί που έπιναν περίπου τρία ποτήρια γάλα την ημέρα είχαν τα υψηλότερα επίπεδα του αντιοξειδωτικού.

«Τα αντιοξειδωτικά είναι η γραμμή άμυνας του οργανισμού μας έναντι των εξωτερικών και εσωτερικών επιθέσεων που δέχεται. Τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών στον εγκέφαλο μπορούν να ρυθμιστούν με διάφορους τρόπους, όπως ο τρόπος ζωής ή η ύπαρξη κάποιας ασθένειας», εξηγεί η Δρ Τσόι.

Και η Δρ Σάλιβαν συμπληρώνει λέγοντας «σκεφτείτε την βλάβη αυτή ως σκουριά που συσσωρεύεται στις λαμαρίνες του αυτοκινήτου σας. Αν την αφήσετε, θα συνεχίσει να τρώει το αμάξωμα και τελικά η βλάβη θα είναι ανεπανόρθωτη. Αν όμως βρούμε τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε το οξειδωτικό στρες, με παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, τότε μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την συνολική υγεία μας».

ΠΗΓΗ – in.gr

 

(Visited 57 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*