Τενοντίτιδα του ώμου: η τοπική έγχυση PRP μειώνει σημαντικά την πιθανότητα χειρουργικής επέμβασης

 
 
 

partsinevelos 1

Γράφει ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός Αντώνιος Παρτσινέβελος, Συνεργάτης Βιοκλινικής, Λευκού Σταυρού και Κεντρικής Κλινικής Αθηνών

Η τενοντίτιδα του ώμου, τενοντίτιδα υπερακανθίου ή περιαρθρίτιδα του ώμου είναι πιο συχνή πάθηση του ασθενή που προσέρχεται με πόνο στον ώμο.
Το 7%-34% των ενηλίκων, συχνότερα γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερης των 45 ετών και λιγότερο συχνά οι νεότεροι ενήλικες παρουσιάζουν περιστασιακά πόνο από πρόβλημα στον ώμο. Ανεξάρτητα από το είδος της θεραπευτικής αντιμετώπισης, η πορεία της πάθησης είναι συχνά δυσμενής όσον αφορά την συνέχιση της εργασίας.

Ένα χρόνο μετά την εκδήλωση της πάθησης, ένας στους τρεις ασθενείς συνεχίζει να έχει κάποιο περιορισμό κινητικότητας ή και πόνο.
Με τη βελτίωση των απεικονιστικών μεθόδων και την αρθροσκόπηση, περισσότερη σημασία δίνεται, πλέον, στον ρόλο της εκφύλισης των τενόντων που οδηγεί σε ρήξεις.

Ο όρος σύνδρομο υπακρωμιακού πόνου περιγράφει καλύτερα όλα τα μη τραυματικά, συνήθως μονόπλευρα προβλήματα του ώμου που προκαλούν πόνο, εντοπισμένα γύρω από το ακρώμιο, που συχνά επιδεινώνονται κατά την διάρκεια της ανύψωσης του ώμου ή μετά από αυτή.
Στον όρο αυτό περιλαμβάνονται η ορογονοθυλακίτιδα, τενοντίτιδα υπερακανθίου, μερική ρήξη του στροφικού πετάλου, τενοντίτιδα δικεφάλου ή εκφύλιση του τενοντίου πετάλου. Πολλές συντηρητικές θεραπείες έχουν εφαρμοσθεί (αντιφλεγμονώδη, ακινητοποίηση, τοπική έγχυση κορτιζόνης, φυσιοθεραπεία) με διαφορετικά μικρής ή μεγαλύτερης διάρκειας αποτελέσματα.

Το PRP (πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια) αποτελεί μια απλή θεραπευτική μέθοδο, κατά την οποία λαμβάνουμε με απλή αιμοληψία αίμα από τον ασθενή στο ιατρείο, το οποίο αμέσως μετά υπόκειται σε φυγοκέντρηση.

Η μέθοδος αυτή έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία ως θεραπεία σε διάφορες τενοντίτιδες και αποτελεί πλέον την πιο ασφαλή και αποτελεσματική τεχνική για την θεραπεία της τενοντίτιδας του στροφικού πετάλου (κύρια υπερακανθίου) του ώμου με ή χωρίς μερική ρήξη.

Η μελέτη που ανακοινώθηκε στο Συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας των Ορθοπαιδικών Χειρουργών, επιλέχθηκε ως το καλύτερο επιστημονικό πόστερ στην κατηγορία ώμου-αγκώνα με τον τίτλο: «Η έγχυση PRP ως εναλλακτική θεραπεία για την τενοντίτιδα του ώμου».

Στην μελέτη συμπεριλήφθησαν 204 ασθενείς με τενοντίτιδα του ώμου και δυσχερή λειτουργικότητα και πόνο του ώμου που περιόριζε την κινητικότητα. Στους μισούς ασθενείς έγινε τοπικά ένεση PRP στον τένοντα του υπερακανθίου. Στους υπόλοιπους, έγινε υπακρωμιακή έγχυση 80mg κορτιζόνης (μεθυλπρεδνιζολόνης) στον υπακρωμιακό χώρο.

Τρεις μήνες μετά την έγχυση, τα αποτελέσματα έδειξαν στατιστικά σημαντική κλινική βελτίωση ως προς τον πόνο και την κινητικότητα και στις 2 ομάδες ασθενών. Αν και οι ασθενείς με τενοντίτιδα του ώμου που υπέβληθησαν σε ένεση κορτιζόνης είχαν αρχικά καλύτερα αποτελέσματα, τελικά η κλινική βελτίωση ήταν σαφώς ανώτερη στην ομάδα του PRP.

Επιπλέον, το PRP είχε σαφώς καλύτερα αποτελέσματα στην κινητικότητα του ώμου με πολύ βελτιωμένη την πρόσθια κάμψη, την απαγωγή και την έσω στροφή σε σύγκριση με την κορτιζόνη. Πιο συγκεκριμένα, η βελτίωση ήταν συνολικά 70% στην ομάδα του PRP έναντι 25% στην ομάδα της κορτιζόνης.
Παράλληλα, 1 χρόνο μετά τις εγχύσεις, μόνο 3 από τους 102 ασθενείς που υπεβλήθησαν σε ενέσεις PRP χρειάστηκαν χειρουργική επέμβαση. Αντίθετα, περίπου οι μισοί ασθενείς από την ομάδα της κορτιζόνης οδηγήθηκαν στο χειρουργείο.

Συμπερασματικά, η θεραπεία με ενέσεις PRP μειώνει κατά 16 φορές την πιθανότητα χειρουργικής επέμβασης για τενοντιτίτιδα του ώμου σε σύγκριση με τις ενέσεις κορτιζόνης. Ως εκ τούτου, το PRP, επειδή προέρχεται από το αίμα του ίδιου του ασθενή μετά από απλή αιμοληψία και φυγοκέντρηση στο χώρο του ιατρείου, αποτελεί μια απλή και ασφαλή εναλλακτική θεραπεία με εξαιρετική αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με το κόστος, σαφώς ανώτερη από τις ενέσεις κορτιζόνης για την συμπτωματική τενοντίτιδα του ώμου.

Αντώνιος Παρτσινέβελος, Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Συνεργάτης Βιοκλινικής, Λευκού Σταυρού και Κεντρικής Κλινικής Αθηνών

website: www.partsinevelos.gr
email: antonios@partsinevelos.gr

 

(Visited 416 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*