ΙΣΑ: Τα κέντρα υγείας των νησιών λειτουργούν σε οριακό σημείο

admin
10/07/2015 7:46
  •  
  •  
  •  

Σε οριακό σημείο λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά ιατρεία των ακριτικών περιοχών της χώρας αλλά και των νησιών στα οποία αυτό το διάστημα χτυπά η καρδιά του τουρισμού. Τόσο οι κάτοικοι των νησιών, όσο και επισκέπτες, βρίσκονται χωρίς υγειονομική κάλυψη, είτε λόγω έλλειψης προσωπικού, είτε υλικού.

Όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), «οι Μονάδες υγείας των νησιών που αντιμετώπιζαν όλο αυτό τον καιρό σοβαρά προβλήματα, με τις τελευταίες εξελίξεις που οδήγησαν στην αδυναμία της πολιτείας να στηρίξει το σύστημα υγείας, βρίσκονται πλέον ένα βήμα πριν από την κατάρρευση».

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη νησιωτική χώρα είναι σύμφωνα με τον ΙΣΑ πως η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου έκανε αίτημα στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ και της «Αποστολής» για αποστολή υγειονομικού υλικού προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου των Φούρνων Ικαρίας. Το Ιατρείο του ΙΣΑ ανταποκρίθηκε άμεσα και απέστειλε φάρμακα και υλικά για να καλύψει το ιατρείο τις επείγουσες ανάγκες του.

«Η κατάσταση αυτή εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς και προφανώς πλήττει τον τουρισμό της» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης, και καλεί το υπουργείο Υγείας «να λάβει άμεσα μέτρα πριν θρηνήσουμε θύματα».

Τι προτείνει ο ΙΣΑ

Ο ΙΣΑ έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την υγειονομική θωράκιση των νησιών.

Συγκεκριμένα έχει ζητήσει:

•Την άμεση στελέχωση των νησιωτικών ιατρείων με γιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής με εξειδίκευση στην παροχή πρώτων βοηθειών.

•Την παροχή μισθολογικών και άλλων κινήτρων τους γιατρούς που μετακινούνται στη νησιωτική Ελλάδα και στις ακριτικές περιοχές παράλληλα με τη δέσμευση τουλάχιστον τριετούς θητείας.

•Τον εφοδιασμό των νησιών με συστήματα τηλεματικής με δεδομένο ότι το κόστος από τις αεροδιακομιδές ετησίως είναι πολύ υψηλότερο από το ετήσιο μισθολογικό κόστος στελέχωσης ιατρείων σε κάθε νησί.

•Τον προγραμματισμό περιοδικών προσυμπτωματικών ελέγχων των πληθυσμών από τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία των μεγαλύτερων Δήμων με παράλληλη χορήγηση της κάρτας Υγείας.

 

Πηγή: protothema.gr

(Visited 16 times, 1 visits today)
Latest Post