Σε ετοιμότητα το νοσοκομείο Σύρου σε ενδεχόμενη εμφάνιση ύποπτου περιστατικού του κοροναϊού

Newsroom
31/01/2020 00:39
 
 
 

 

Η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Γ.Ν. Σύρου μετά από έκτακτη σύσκεψη των συναρμόδιων Υπηρεσιών και φορέων (Γεν. Δ/νση Δημόσιας Υγείας, ΕΟΔΥ ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΚΕΠΥ), για τη διασφάλιση του υψηλού επιπέδου ετοιμότητας απέναντι σε ενδεχόμενη απειλή εμφάνισης ύποπτου περιστατικού του νέου κοροναϊού προέβη σε έλεγχο της επάρκειας και της ακαταλληλότητας του διαθέσιμου εξοπλισμού, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου Υγείας.

Οι κοροναϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κοροναϊούς.

Επιδημία του νέου είδους κοροναϊού ξεκίνησε πρόσφατα στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα, έχει κινητοποιήσει τους Διεθνείς Υγειονομικούς Οργανισμούς και τις Κρατικές Αρχές, ενώ αναμένονται επικαιροποιημένες συστάσεις και αξιολογήσεις του κινδύνου εξάπλωσης.

Με βάση τις εκτιμήσεις του ΕΟΔΥ ( ΚΕΕΛΠΝΟ), και σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου καθώς η χώρα μας εμφανίζει χαμηλό βαθμό επικινδυνότητας σε ότι αφορά τον κίνδυνο εισόδου του ιού, αλλά κρίνεται σκόπιμο να ενισχυθεί το επίπεδο πρόληψης, ετοιμότητας και διαχείρισης κάθε ενδεχόμενου ύποπτου περιστατικού.

Κατόπιν τούτου η Επιτροπή Λοιμώξεων του Γ.Ν. Σύρου ενημερώνει τον πληθυσμό ευθύνης του σύμφωνα με τις οδηγίες που λαμβάνει από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ ως ακολούθως:

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας στην πόλη Wuhan συνιστάται:

– Να αναβάλετε το ταξίδι σας ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).
– Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
– Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

Μετά την επιστροφή από την πόλη Wuhan συνιστάται:

– Να παρακολουθήσετε την υγείας σας για 14 ημέρες και να φοράτε απλή χειρουργική μάσκα.
– Αν εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ (210-521200, 210-5212054).
– Σε περίπτωση που χρειαστείτε βοήθεια ή έχετε υποψία προσβολής από τον νέο κοροναϊό, θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με το τηλέφωνο 166 αναφέροντας το περιστατικό.

Η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και το επιστημονικό προσωπικό του νοσοκομείου του Γ.Ν. Σύρου παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τον ΕΟΔΥ για τυχόν περαιτέρω απαραίτητα μέτρα και παραμένει σε επαγρύπνηση σχετικά με την νόσο για ενδεχόμενα κρούσματα, ενώ έχει ήδη προωθήσει σχετικό ενημερωτικό υλικό και οδηγίες στο προσωπικό του νοσοκομείου.

(Visited 102 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*