Κορωνοϊός: Τα μεμονωμένα κρούσματα σε Σύρο, Καστοριά και Μεσσηνία προβληματίζουν τους ειδικούς

Άκης Αξαόπουλος
26/06/2020 11:59
 
 
 

 

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας τις εστίες του κορωνοιού στη Θράκη, στην Ξάνθη και τη Ροδόπη, και τα μεμονωμένα, διάσπαρτα κρούσματα του ιού στη χώρα, που αποτυπώθηκαν στις τελευταίες επιδημιολογικές εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Και στις δύο περιπτώσεις, δηλαδή στις επιδημικές εστίες όπως και στα διάσπαρτα κρούσματα, που εντοπίστηκαν στη Μεσσηνία, την Καστοριά, τη Σύρο, ζητούμενο είναι να μην καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων, να μην ξεφύγει η κυκλοφορία του κορωνοιού.

Τα περιοριστικά μέτρα στην Ξάνθη και τη Ροδόπη, και ιδίως το τοπικό lockdown στον Εχίνο Ξάνθης, έχουν λειτουργήσει προς αυτην την κατεύθυνση. Σημαντικός είναι και ο ρόλος των τεστ, δειγματοληπτικών και στοχευμένων, που διενεργούνται στον πληθυσμό των δύο περιοχών.


Διαβάστε επίσης: Σύρος: Σε καραντίνα οι τέσσερις ασθενείς του Covid-19 – Ανακοίνωση εξέδωσε η Διοίκηση του Νοσοκομείου


Το «όπλο» των μοριακών ελέγχων για κορωνοιό θα ενεργοποιηθεί και στις περιοχές όπου καταγράφηκαν τα μεμονωμένα κρούσματα, προκειμένου να αναζητηθεί σε αυτές τυχόν «κρυφή» συρροή κρουσμάτων.

Για παράδειγμα, στη Σύρο όπου το επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοιού που ανακοινώθηκε χθες, αφορά άτομο που δεν έχει ιστορικό ταξιδιού ούτε επαφή με άλλο γνωστό κρούσμα. Ανάλογα χαρακτηριστικά φέρεται να έχει και το κρούσμα στη Μεσσηνία. Επισης, χωρίς σαφή πηγή μετάδοσης αναφέρθηκε και το χθεσινό, περιστατικό από την περιοχη της Παραμυθιάς Θεσπρωτίας – κάτοικος απομακρυσμένου χωριού της περιοχής. Το όγδοο θετικό κρούσμα της Θεσπρωτίας δεν φαίνεται να έχει σχέση με τα άλλα κρούσματα ούτε έχει προκύψει η μετάδοση από την ιχνηλάτηση των άλλων.

Στην περίπτωση που τα μεμονωμένα κρούσματα χαρακτηριστούν και «ορφανά», δηλαδή δεν έχουν σαφή πηγή μετάδοσης και προέλευσης, τότε οι περιοχές θα μπουν κυριολεκτικά στο μικροσκόπιο. Οι ειδικοί θα παρακολουθούν την πορεία των κρουσμάτων σε αυτές για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες ώστε να αποκλείσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας, έστω και περιορισμένης εστίας.

 

Πηγή: protothema.gr

(Visited 13.514 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*