Κορωνοϊός: Τα σενάρια για τα ταξίδια σε διεθνείς πτήσεις εν όψει των εμβολίων

Άκης Αξαόπουλος
20/12/2020 23:44
 
 
 

 

Τα αεροπορικά ταξίδια θα μπορούσαν να ξεκινήσουν αργότερα το 2021 καθόσον οι άνθρωποι εμβολιάζονται και τα διεθνή σύνορα ανοίγουν ξανά.

Αλλά οι πιο υγιείς άνθρωποι – όσοι είναι πιο πιθανό να ταξιδέψουν – θα εμβολιαστούν τελευταίοι.

Τι αναμένεται;

Σε έναν μερικώς εμβολιασμένο κόσμο, οι επιβάτες θα πρέπει ακόμη να φορούν μάσκες και να κάνουν τεστ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι τους.

«Για τα επόμενα δύο έως τέσσερα χρόνια, διαφορετικά άτομα θα έχουν διαφορετικά εμβόλια, αλλά δε θα έχουν όλοι εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι όλοι στην πτήση πρέπει ακόμη να κάνουν ελέγχους», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Simpliflying Shashank Nigam.

Η Delta Air Lines προσφέρει πτήσεις «χωρίς COVID» για βασικά ταξίδια μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.

Ωστόσο, οι επιβάτες πρέπει να έχουν τρία αρνητικά τεστ COVID – δύο πριν από την αναχώρηση και ένα κατά την άφιξή τους στο Άμστερνταμ ή τη Ρώμη – προκειμένου να αποφευχθεί η συνήθης καραντίνα των 14 ημερών.

Οι κανόνες είναι ελαφρώς διαφορετικοί για κάθε προορισμό, οπότε οι ταξιδιώτες πρέπει να γνωρίζουν τι είδους τεστ (PCR ή αντιγόνο) θα γίνει αποδεκτό και πότε θα το κάνουν.

Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην Ατλάντα από τη Ρώμη θα χρειαστούν ένα ακόμη τεστ πριν το ταξίδι επιστροφής.

Τα καλά νέα: Εμφανίζονται ταχύτερες, πιο βολικές επιλογές τεστ

Αυτήν την εβδομάδα, η FDA – Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, χορήγησε άδεια στο τεστ αντιγόνου COVID-19 του Ellume που μπορεί να παράγει αποτελέσματα στο σπίτι σε περίπου 20 λεπτά.

Μια νέα δοκιμή PCR χρησιμοποιεί ένα απλό ξέπλυμα στοματικής πλύσης για την ανίχνευση COVID με ακρίβεια 99%, λέει ο διανομέας της, Simpliflying.

Το τεστ, που απαιτεί ακόμη το δείγμα να περάσει από ένα εργαστήριο, έχει εγκριθεί για χρήση στην Ευρώπη και ζητά έγκριση από τον FDA.

Τι ακολουθεί: Τα εμβόλια θα μπορούσαν κάποια μέρα να απαιτηθούν για διεθνή ταξίδια

Αλλά, δεν υπάρχουν ομοιόμορφες απαιτήσεις σε όλον τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι ο εμβολιασμός σε μια χώρα μπορεί να μην εγγυάται την είσοδο σε άλλη.

Οι ΗΠΑ και ορισμένες δυτικές χώρες έχουν εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech και το Moderna είναι το επόμενο.

Ωστόσο, η Κίνα και η Ρωσία έχουν αναπτύξει τα δικά τους εμβόλια, και ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν ήδη εγκρίνει ένα εμβόλιο από τη Sinopharm, μια κινεζική κρατική φαρμακευτική εταιρεία.

Συνολικά 61 εμβόλια COVID-19 βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τους New York Times.

Τι να προσέξετε

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια ξεκινούν να αναπτύσσουν το «CommonPass», μια παγκόσμια πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το μη κερδοσκοπικό «The Commons Project» με έδρα την Ελβετία.

Το CommonPass επιτρέπει στους χρήστες να τεκμηριώνουν ψηφιακά την κατάστασή τους ως προς τον COVID-19 – μέσω των αποτελεσμάτων των τεστ και τελικά των εμβολιασμών – προστατεύοντας παράλληλα το απόρρητο των δεδομένων υγείας τους.

Το σύστημα ερευνά το το Δίκτυο CommonTrust, δημόσιων και ιδιωτών συνεργατών του, για να εκτιμήσει εάν οι πληροφορίες προέρχονται από πιστοποιημένο εργαστήριο ή ιατρικό σύστημα και στη συνέχεια, εάν πληροί τις απαιτήσεις ελέγχου υγείας της χώρας στην οποία θέλουν να εισέλθουν.

Η επικύρωση παρέχεται μέσω ενός απλού ψηφιακού κώδικα, αλλά οι προσωπικές πληροφορίες για την υγεία παραμένουν ιδιωτικές.

Το CommonPass έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με άλλες εφαρμογές ψηφιακής υγείας από εταιρείες όπως η IBM και η Clear.

Ναι, αλλά: «Δεν είναι μια ασημένια σφαίρα που θα λύσει τα πάντα», λέει ο Aaron McMillan, διευθύνων σύμβουλος, πολιτικής και υποστήριξης επιχειρήσεων της United Airlines.

Η ουσία: Οι δοκιμές COVID-19 θα είναι μέρος της ταλαιπωρίας των ταξιδιών για το άμεσο μέλλον, σύμφωνα με το axios.com

 

Πηγή: in.gr

(Visited 159 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*