Κορωνοϊός: Με το νέο έτος ξεκινούν οι εμβολιασμοί στη Νάξο – Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι – Ποια η διαδικασία

Newsroom
31/12/2020 01:10
 
 
 

 

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες σε όλες τις υγειονομικές μονάδες των Κυκλάδων προκειμένου να «υποδεχτούν» το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας των νησιών βρίσκονται συνεχώς σε συνεννοήσεις με τους αρμόδιους ώστε να συντονίσουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να γίνει με ασφάλεια ο εμβολιασμός των νησιωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του naxostimes.gr στο νοσοκομείο της Νάξου έχει ήδη φτάσει το ψυγείο στο οποίο θα φυλαχτούν τα εμβόλια που πολύ σύντομα θα φτάσουν στο νησί ώστε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός -αρχικά- στους υγειονομικούς και στο προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών.

Στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου (στο σημείο που παλαιότερα ήταν τα επείγοντα) έχει στηθεί το «Εμβολιαστικό Κέντρο», χώρος στον οποίο θα πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί για το νέο κορωνοϊό. Το εμβολιαστικό κέντρο της Νάξου είναι δίχωρο και εξοπλίζεται ανάλογα, ώστε να παρέχονται όλες οι υπηρεσίες για τον εμβολιασμό του πληθυσμού του νησιού.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ήδη στη Νάξο έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για εμβολιασμό πολλοί από τους υγειονομικούς οι οποίοι θα εμβολιαστούν με τα πρώτα εμβόλια, τα οποία εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να έρθουν στο νησί.

Σε δεύτερη φάση, μετά τις 20 Ιανουαρίου, θα προγραμματιστεί ο εμβολιασμός πολιτών σύμφωνα με το κεντρικό σχέδιο προτεραιότητας εμβολιασμών.

Το σχέδιο προτεραιότητας εμβολιασμών

Επειδή οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Σύμφωνα με το σχέδιο Ελευθερία:

Στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, οι διαμένοντες και το προσωπικό οίκων ευγηρίας, οι διαμένοντες, ασθενείς και το προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και το προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης.

Στη δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν τα άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Πρόκειται για: Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, 80 ετών και άνω, 75 ετών και άνω, 70 ετών και άνω. Επίσης, ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με κοροναϊό ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικό προτεραιότητας για τις κρίσιμες λειτουργίες του κράτους, άτομα 60 έως 69 ετών ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων και για ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με κοροναϊό.

Στην τρίτη φάση, το εμβόλιο θα κάνουν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Προγραμματισμός ραντεβού για εμβολιασμό

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης για COVID-19 ο πολίτης θα μπορεί να συμμετέχει στον εμβολιασμό μέσω της άυλης συνταγογράφησης ή για όσους δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση μέσω on-line πλατφόρμας. Επίσης, για το σκοπό αυτό θα λειτουργήσει και ειδικό τηλεφωνικό κέντρο.

Αναλυτικά, από τον Ιανουάριο 2021, ο πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:

• Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα: http://emvolio.gov.gr
• Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
• Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Υπενθύμιση ραντεβού

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κ.λπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Διαδικασία παραλαβής των εμβολίων

Μεγάλη βαρύτητα δίνεται και στο σχέδιο ασφάλειας που έχει ήδη καταρτιστεί από την ΕΛ.ΑΣ για την περιφρούρηση, την αποθήκευση και μεταφορά των εμβολίων προς τα εμβολιαστικά κέντρα.
Οι ασκήσεις προσομοίωσης, περιλαμβάνουν κάθε κρίκο της πολυδαίδαλης αλυσίδας.

Τα εμβόλια θα πρέπει να μεταφερθούν με ασφάλεια και σε συνθήκες βαθιάς ψύξης στα 1.018 κέντρα εμβολιασμού και στις 65 κινητές μονάδες.

Τα εμβόλια από το αεροδρόμιο θα μεταφέρονται στα κέντρα αποθήκευσης.

Εκεί θα επιτηρούν τη διαδικασία τρία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Παρουσία τους θα γίνεται κάθε βράδυ και η απογραφή των αποθεμάτων.

Τη φύλαξη των κέντρων αποθήκευσης έχει αναλάβει η αστυνομία και η πυροσβεστική όλο το 24ωρο.
Τα ισοθερμικά κιβώτια με τα εμβόλια θα παραλαμβάνονται παρουσία στελεχών των ενόπλων δυνάμεων από φορτηγά, αφού πρώτα γίνει έλεγχος της ταυτότητας του οδηγού και του οχήματος, και στη συνέχεια θα μεταφέρονται συνοδεία των σωμάτων ασφαλείας στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα της χώρας.

(Visited 2.519 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*