Στόχος της νέας κυβέρνησης ένα λειτουργικό δημόσιο σύστημα Υγείας.

admin
26/01/2015 14:27
 
 
 

Αντιμέτωπη με ουσιαστικά δομικά προβλήματα του τομέα Υγείας έρχεται η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, ΠΕΔΥ, περίθαλψη ανασφάλιστων, αλλά και κάλυψη κενών στο ΕΣΥ,

 τίθενται εκ νέου στο επίκεντρο της συζήτησης, με στόχο ένα λειτουργικό δημόσιο σύστημα Υγείας. 

Στο τραπέζι των συζητήσεων ως προς την «υπουργοποίηση» των νεο-εκλεγέντων βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., πέφτουν διαρκώς νέα ονόματα, με επικρατέστερα εκείνα των Παναγιώτη Κουρουμπλή (Β΄Αθήνας), Ανδρέα Ξανθού (Ρεθύμνου) και Χρήστου Μαντά (Ιωαννίνων). 

Κι ενώ η τελική σύνθεση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας (ή του τομέα Υγείας, αν επιβεβαιωθεί το σενάριο του υπερ-υπουργείου όπου θα ενσωματωθούν Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνικές ασφαλίσεις), μένει να ανακοινωθεί αύριο, ας δούμε τα ανοιχτά «μέτωπα» στον χώρο της Υγείας. 

Πρωταρχικό μέλημα της νέας κυβέρνησης θα είναι η ολοκλήρωση της λειτουργίας του ΠΕΔΥ και η ενίσχυση του ΕΣΥ, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Σύμφωνα, με τελευταία εκτίμηση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου από τα δημόσια νοσοκομεία λείπουν περίπου 5.000 γιατροί και 10.000 νοσηλευτές. Καίριας σημασίας κρίνεται και η καλύτερη στελέχωση των 150 ΜΕΘ που λειτουργούν στο ΕΣΥ. 

Η στελέχωση του ΠΕΔΥ επίσης έχει μείνει μετέωρη, καθώς δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία ως προς τις συμβάσεις εργασίας του ιατρικού προσωπικού που θα στελεχώσει τις νέες δημόσιες δομές υγείας. Η πολιτική εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, στη νησιωτική και ακριτική Ελλάδα, είναι σε εκκρεμότητα, λόγω εκλογών, όπως επίσης και η λειτουργία των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου. 

Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να επανεξετάσει τον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, που έχει διαμορφωθεί και για το 2015 στα 2 δισ. ευρώ. Οι παράγοντες από τον χώρο του ελληνικού και εισαγόμενου φαρμάκου, έχουν επανειλημμένως υποστηρίξει ότι τα 2 δισ. ευρώ δεν επαρκούν για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και θα πρέπει να αυξηθεί. Μάλιστα, η υπέρβαση του ποσού αυτού το 2014, είχε ως αποτέλεσμα την καταβολή clawback και rebate, από τις εγχώριες και ξένες φαρμακοβιομηχανίες. 

Αύξηση του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις ζητούν από την πλευρά τους και οι ιδιώτες πάροχοι υπηρεσιών Υγείας, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή αποπληρωμή των ιατρικών πράξεων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν ήδη ζητήσει την αύξηση της αποζημίωσης της ιατρικής επίσκεψης στα 20 ευρώ, από τα 10 ευρώ που είναι σήμερα.

Τέλος, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των δαπανών για την Υγεία και Πρόνοια θα πρέπει να εξεταστεί το πλαίσιο περίθαλψης των ανασφαλίστων πολιτών, ώστε να διασφαλίζεται ουσιαστική πρόσβαση στις δημόσιες δομές Υγείας. 

Γρίφος παραμένει επίσης πως, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα προωθήσει τη μείωση της επιβάρυνσης των ασφαλισμένων, αλλά και τη μείωση της γραφειοκρατίας, με την ηλεκτρονική κάρτα υγείας, τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή και την περαιτέρω ενσωμάτωση των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. 

Προεκλογικά, πάντως, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε ταχθεί υπέρ της αύξησης των δημόσιων δαπανών για την Υγεία. Συγκεκριμένα, στο κυβερνητικό του πρόγραμμα περιλαμβάνονται δέσμες μέτρων για ανακατανομή κονδυλίων και εξοικονόμηση πόρων με στόχο την ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας. 

Ειδικότερα για την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας τους και της ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. 

Τέλος, σε ότι αφορά το φάρμακο, το οποίο έχει χαρακτηρίσει «κοινωνικό αγαθό», ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει υποσχεθεί τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων σε προ-μνημονίου επίπεδα, ενώ μηδενική συμμετοχή μπορεί να εφαρμοστεί μόνο για ειδικές ομάδες ασθενών. 

 

 

Πηγή: in.gr

 

 

(Visited 34 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*