Επί τάπητος τα προβλήματα των νησιών και οι πρωτοβουλίες επίλυσης τους στη συνάντηση Τσίπρα-Λεονταρίτη

leontaritis tsipras synantisi foreon
admin
15/07/2016 16:21
 
 
 

Την ευκαιρία να ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά, αλλά και για τις πολιτικές που εφαρμόζει η περιφερειακή αρχή και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σε διάφορα επίπεδα, είχε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα φορείς της Σαντορίνης με τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της επίσκεψης του τελευταίου στο νησί για την τελετή εγκαινίων του νοσοκομείου Θήρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων έθεσε μια σειρά διοικητικών και θεσμικών ζητημάτων, όπως το πάγιο αίτημα για την ουσιαστική αναγνώριση και ενίσχυση της νησιωτικότητας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κατάργηση του Ειδικού Φορολογικού Καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, καθώς και στα προβλήματα ενδοεπικοινωνίας και υποστελέχωσης υπηρεσιών,

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε την αναγκαιότητα θωράκισης του συνταγματικά κατοχυρωμένου και ευρωπαϊκώς αναγνωρισμένου μέτρου, με τον κ. Λεονταρίτη να ζητά την έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης μέσω συγκεκριμένων πολιτικών αποφάσεων. Αναφερόμενος δε, στη μειωμένη χρηματοδότηση του Νοτίου Αιγαίου από το νέο ΕΣΠΑ, τόνισε την ανάγκη αύξησης αυτής μέσα από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων, την αύξηση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων του αγροτικού τομέα και τη συμβολή της κυβέρνησης για την αναδιανομή της κατάταξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από το Στόχο 2, κατάταξη που εδράζεται σε πλασματικά στοιχεία.

 

Παρέμβαση για τα υδατοδρόμια

Ο κ. Λεονταρίτης ενημέρωσε, επίσης, τον κ. Τσίπρα για τις πολιτικές και τα προγράμματα που έχει εφαρμόσει η περιφερειακή αρχή από την έναρξη της θητείας της μέχρι σήμερα, αλλά και για την πρωτοβουλία ίδρυσης υδατοδρομίων, αποσπώντας τα θετικά σχόλια του Πρωθυπουργού για την αναπτυξιακή αυτή πρωτοβουλία.

Μάλιστα, ο αντιπεριφερειάρχης ζήτησε την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού αναφορικά με την επίσπευση των διαδικασιών, από πλευράς υπουργείων, με σκοπό την όσο το δυνατόν γρηγορότερη έναρξη της λειτουργίας τους.

 

Το Νότιο Αιγαίο επενδύει στον τουρισμό

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε και για τις προσπάθειες της Περιφέρειας για ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος σε διεθνές επίπεδο, με σημείο αναφοράς τη συνεργασία με το κορυφαίο διεθνώς ειδησεογραφικό δίκτυο CNN για την προβολή των νησιών και τη διεκδίκηση της ύψιστης πανευρωπαϊκής διάκρισης μέσω της υποψηφιότητας ως γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019.

Όπως τόνισε ο κ. Λεονταρίτης, «η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου έχει επενδύσει στον τουρισμό, τον βασικό στυλοβάτη της εθνικής μας οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα και πυλώνα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής για τη χώρα, προωθώντας τη γαστρονομία των νησιών της μέσα από ένα αρμονικό “πάντρεμα”».

Ο κ. Λεονταρίτης ζήτησε τέλος τη στήριξη της κυβέρνησης προς τους επιχειρηματίες του τουρισμού, μέσω της θέσπισης ειδικών μέτρων για τον κλάδο στον νέο Αναπτυξιακό νόμο που θα συμβάλλουν στην προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων, τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών τους.

(φωτό: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)

(Visited 25 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*