Σύρος: Social Media και εφηβεία στο επίκεντρο δωρεάν συνάντησης γονέων στα Εκπαιδευτήρια ΔΕΛΑΣΑΛ

Newsroom.
28/10/2026 08:52

Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου η πρώτη από τέσσερις βιωματικές συναντήσεις, με συντονίστρια την ψυχολόγο Μαρία Παμπουχίδου – Πώς οι γονείς μπορούν να θέτουν όρια χωρίς να χάνουν την επικοινωνία με τα παιδιά τους

Έναν νέο κύκλο τεσσάρων βιωματικών συναντήσεων για γονείς μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου εγκαινιάζουν τα Εκπαιδευτήρια ΔΕΛΑΣΑΛ Σύρου, με στόχο την ενημέρωση, τη συζήτηση και την ανταλλαγή εμπειριών γύρω από τις προκλήσεις της εφηβείας.

Η πρώτη συνάντηση, με θέμα «Social Media και Εφηβεία: από τον έλεγχο στη σύνδεση», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2026, από τις 17:30 έως τις 19:00, στην Αίθουσα ΔΕΛΑΣΑΛ.

Τον συντονισμό αναλαμβάνει η ψυχολόγος του σχολείου, Μαρία Παμπουχίδου, ενώ η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Instagram, TikTok και οι προκλήσεις της εφηβείας

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον σημαντικό μέρος της καθημερινότητας των εφήβων, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν, εκφράζονται και διαμορφώνουν την εικόνα τους.

Πλατφόρμες όπως το Instagram και το TikTok προσφέρουν δυνατότητες δημιουργίας και κοινωνικής αλληλεπίδρασης, αλλά παράλληλα μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες πίεσης, συνεχούς σύγκρισης και αναζήτησης αποδοχής.

Αυτές ακριβώς τις πλευρές της ψηφιακής ζωής θα εξετάσει η πρώτη συνάντηση των Εκπαιδευτηρίων ΔΕΛΑΣΑΛ.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν ερωτήματα που απασχολούν πολλούς γονείς: Τι συμβαίνει πραγματικά πίσω από την οθόνη; Γιατί τα κοινωνικά δίκτυα ασκούν τόσο μεγάλη επιρροή στους εφήβους; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και ποιες δεξιότητες χρειάζονται τα παιδιά για να κινούνται με ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο;

Από τον έλεγχο στην ουσιαστική επικοινωνία

Βασικός άξονας της συνάντησης είναι η αναζήτηση μιας ισορροπημένης προσέγγισης στη χρήση των κοινωνικών δικτύων.

Όπως επισημαίνεται στο δελτίο Τύπου του σχολείου, στόχος δεν είναι η δαιμονοποίηση των οθονών ούτε η αναζήτηση ενός απόλυτου κανόνα που θα ισχύει για κάθε οικογένεια.

Αντίθετα, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην κατανόηση των αναγκών που βρίσκονται πίσω από τη χρήση των social media και στην αναζήτηση τρόπων ώστε οι γονείς να θέτουν σταθερά όρια, διατηρώντας παράλληλα ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τα παιδιά τους.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αυτογνωσία, την ψηφιακή ασφάλεια και την ψυχική ανθεκτικότητα των εφήβων.

Βιωματικές ασκήσεις και ανταλλαγή εμπειριών

Η συνάντηση δεν θα περιοριστεί σε μια θεωρητική παρουσίαση.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σύντομη θεωρητική προσέγγιση, παραδείγματα, ανοιχτή συζήτηση και βιωματικές ασκήσεις, δίνοντας στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να προσεγγίσουν πιο ουσιαστικά τον ψηφιακό κόσμο των εφήβων.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένας χώρος στον οποίο οι γονείς θα μπορούν να ανταλλάξουν προβληματισμούς και εμπειρίες σχετικά με την καθημερινή χρήση των κοινωνικών δικτύων.

Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί την πρώτη από συνολικά τέσσερις συναντήσεις που προγραμματίζουν τα Εκπαιδευτήρια ΔΕΛΑΣΑΛ Σύρου.

Πότε και πού θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση

Η πρώτη βιωματική συνάντηση έχει προγραμματιστεί με τα ακόλουθα στοιχεία:

Θέμα: Social Media και Εφηβεία: από τον έλεγχο στη σύνδεση

Ημερομηνία: Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2026

Ώρα: 17:30–19:00

Χώρος: Αίθουσα ΔΕΛΑΣΑΛ, Εκπαιδευτήρια ΔΕΛΑΣΑΛ Σύρου

Συντονίστρια: Μαρία Παμπουχίδου, ψυχολόγος του σχολείου

Συμμετοχή: Δωρεάν

Πώς μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή οι γονείς

Οι γονείς που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τη συνάντηση καλούνται να συμπληρώσουν τη σχετική ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής.

Φόρμα εγγραφής: https://forms.gle/wUuEq2Ff6EcNv5Ac9

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα Εκπαιδευτήρια ΔΕΛΑΣΑΛ Σύρου στο τηλέφωνο 22810 87713 ή μέσω της ιστοσελίδας www.sgschool.gr.

Η πρωτοβουλία επιχειρεί να ενισχύσει τη συνεργασία σχολείου και οικογένειας, προσφέροντας στους γονείς έναν χώρο προβληματισμού και ουσιαστικής συζήτησης για ένα ζήτημα που βρίσκεται καθημερινά στο επίκεντρο της εφηβικής ζωής.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Latest Post

Comments are closed.