Ν. Συρμαλένιος: «Η έλλειψη περιβαλλοντικής αδειοδότησης και έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ δημιουργεί κοινωνική αναταραχή»

Άκης Αξαόπουλος
30/06/2022 15:07
 
 
 

 

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Εκσυγχρονισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας»

Ο τίτλος του παρόντος νομοσχεδίου δεν θα έπρεπε να είναι «Διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων», αλλά «Γκάζι στις αδειοδοτήσεις ισχυρών και εκλεκτών πελατών, φρένο στον χωροταξικό σχεδιασμό, φρένο στη βιώσιμη ανάπτυξη που θα εντάσσει αρμονικά τις ενεργειακές πηγές σε έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό προς όφελος της κοινωνίας», ανέφερε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Εκσυγχρονισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας». Όπως τόνισε, οι αδειοδοτήσεις που δόθηκαν με τον περίφημο νόμο του κ. Χατζηδάκη, τον ν.4685/2020, αδειοδοτήσεις χωρίς σχεδιασμό, έφεραν αδιέξοδα και μεγάλες κοινωνικές συγκρούσεις. Και στον περίφημο Γεωπληροφοριακό Χάρτη της ΡΑΕ, όλη η Ελλάδα καλύπτεται από ΑΠΕ, οδηγώντας σε μια τεράστια κοινωνική αναστάτωση.

Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ούτε στο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, διότι πράγματι υπάρχουν τα αιολικά θαλάσσια πάρκα τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν κάποια λύση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, αλλά εντασσόμενα σε θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση εγκρίνει θαλάσσια πλωτά πιλοτικά φωτοβολταϊκά πέρα από κάθε φαντασία.

Ο Νίκος Συρμαλένιος αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα της Άνδρου, τονίζοντας ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι προσωπικά υπόλογος, επειδή έδωσε άδεια, κατά παράβαση των τεσσάρων δημόσιων υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου του Υπουργείου Οικονομικών και άλλων υπηρεσιών σε σχέση με τις παραβιάσεις της ΑΕΠΟ που είχε κάνει μια εταιρεία που εγκατέστησε πέντε ανεμογεννήτριες στην Άνδρο, στο Φραγκάκι. Το ζήτημα δεν είναι αυτές καθ’ αυτές οι ανεμογεννήτριες, αλλά οι περιβαλλοντικοί όροι, η καταπάτηση χρήσης παραλίας και η μετατροπή λιθόστρωτου σε οδικό δίκτυο από την εταιρεία.

Δείτε την ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

«Δεν είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή γιατί ήμουν στα νησιά και έρχομαι κατευθείαν από νησί. Γι’ αυτό είμαι υποχρεωμένος να υπερασπιστώ την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά των νησιών από την ενεργειακή καταιγίδα που τους επιφυλάσσετε.

Θα έλεγα λοιπόν ότι ο τίτλος του νομοσχεδίου αυτού δεν θα έπρεπε να είναι «Διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων», αλλά «Γκάζι στις αδειοδοτήσεις ισχυρών και εκλεκτών πελατών, φρένο στον χωροταξικό σχεδιασμό, φρένο στη βιώσιμη ανάπτυξη που θα εντάσσει αρμονικά τις ενεργειακές πηγές σε έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό προς όφελος της κοινωνίας».

Είδαμε τις αδειοδοτήσεις που δώσατε με τον περίφημο νόμο του κ. Χατζηδάκη, τον ν.4685/2020, αδειοδοτήσεις χωρίς σχεδιασμό που έφεραν αδιέξοδα και μεγάλες κοινωνικές συγκρούσεις. Και όσοι πολίτες κοίταξαν τον περίφημο Γεωπληροφοριακό Χάρτη της ΡΑΕ, όλη η Ελλάδα καλύπτεται από ΑΠΕ οδηγώντας σε μια τεράστια κοινωνική αναστάτωση.

Το καταλάβατε βέβαια και εσείς εν μέρει γιατί με τον ν.4819/2021 βάλατε κόφτη με τις εγγυητικές επιστολές των 35.000 ευρώ ανά μεγαβάτ και τώρα με το άρθρο 6 με εγγυητικές επιστολές κατά την οριστική προσφορά σύνδεσης. Τι κάνατε όμως όλο αυτό το διάστημα και με αφορμή τον ν.4685; Καταργήσατε ουσιαστικά την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Η έλλειψη περιβαλλοντικής αδειοδότησης μαζί με την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού δημιουργεί έκρυθμες καταστάσεις.

Κύριε Υπουργέ, είστε προσωπικά υπόλογος για την περίπτωση της Άνδρου. Σας το έχω ξαναπεί. Δώσατε άδεια, κατά παράβαση των τεσσάρων δημόσιων υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου του Υπουργείου Οικονομικών και άλλων υπηρεσιών σε σχέση με τις παραβιάσεις της ΑΕΠΟ που είχε κάνει μια εταιρεία που εγκατέστησε πέντε ανεμογεννήτριες στην Άνδρο, στο Φραγκάκι. Και δεν μιλάμε για αυτές καθ’ αυτές τις ανεμογεννήτριες. Μιλάμε για τους περιβαλλοντικούς όρους, την καταπάτηση χρήσης παραλίας και τη μετατροπή λιθόστρωτου σε οδικό δίκτυο.

Δεν έχετε απαντήσει επί της ουσίας επ’ αυτού και καταλαβαίνετε ότι ο συνδυασμός έλλειψης περιβαλλοντικής αδειοδότησης, την οποία θεωρείτε ότι είναι ένα φρένο στις επενδύσεις, μαζί με την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, οδηγεί σε αυτές τις καταστάσεις.

Ο χωροταξικός σχεδιασμός για τις ΑΠΕ, τον οποίο εμείς ξεκινήσαμε τον Ιανουάριο του 2019 με ορίζοντα ολοκλήρωσης ενάμιση χρόνο, εσείς αποφασίσατε και ανακοινώσατε προ ημερών ότι θα τελειώσει τον Απρίλιο του 2023. Μέχρι να βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση θα φτάσουμε τουλάχιστον στο τέλος του 2023 με ό,τι σημαίνει αυτό για τις αδειοδοτήσεις οι οποίες θα γίνονται εντωμεταξύ χωρίς σχέδιο.

Ταυτόχρονα, δεν έχετε προχωρήσει ούτε στο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, διότι πράγματι υπάρχουν τα αιολικά θαλάσσια πάρκα τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν κάποια λύση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, αλλά εντασσόμενα σε θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Αντ’ αυτού φέρνετε μια διάταξη και εγκρίνετε θαλάσσια πλωτά πιλοτικά φωτοβολταϊκά πέρα από κάθε φαντασία.

Κοιτάξτε, πλανάστε πλάνην οικτράν αν νομίζετε ότι θα υποτάξετε τις τοπικές κοινωνίες σε ανεξέλεγκτες αδειοδοτήσεις ΑΠΕ. Και μην τολμήσετε να μας πείτε ότι είμαστε εναντίον των ΑΠΕ διότι εμείς προχωρήσαμε θεσμικά και πρακτικά σε σημαντικό βαθμό τις ΑΠΕ, σε σημαντικό μερίδιο αύξησης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή. Όμως, όπως η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι η μπαταρία της Ευρώπης, έτσι και τα νησιά μας δεν μπορεί να είναι ούτε μπαταρίες, ούτε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για όλη τη χώρα.

Και κάτι ακόμα θα πω για το άρθρο 120. Τι επιχειρείτε με το άρθρο 120; Επιχειρείτε να δώσετε ως αντάλλαγμα από την αφαίρεση των υπερκερδών της ΔΕΗ, τα οποία δεν μας τα έχετε ακόμα προσδιορίσει και τα οποία τα συρρικνώνετε συνεχώς, να πληρώσετε με διάφορα ανταλλάγματα. Ένα αντάλλαγμα είναι και το απολογιστικό αντάλλαγμα από το 2004 στους ιδιοκτήτες των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με μαζούτ που έχουν τεθεί σε εφεδρεία που είναι τα διασυνδεδεμένα νησιά των Κυκλάδων, Άνδρος, Τήνος, Σύρος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος.

Και ήδη η κατανάλωση αυτή έχει πληρωθεί μέσα από τους λογαριασμούς με την ένδειξη ΥΚΩ, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Τώρα λοιπόν θα ξαναδώσετε στη ΔΕΗ, αυτή τη ΔΕΗ που έχετε δημιουργήσει, αυτά τα 300 -αν δεν κάνω λάθος- εκατομμύρια.

Εμείς είμαστε στον αντίποδα μιας τέτοιου είδους πράσινης ανάπτυξης. Βασικοί άξονες της δική μας ανάπτυξης –και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε- είναι ο ολοκληρωμένος ενεργειακός και χωροταξικός σχεδιασμός για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακές κοινότητες και άδειες αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης που να καλύπτουν το 50% των νέων αδειών, δημόσιος έλεγχος στα δίκτυα και στην αποθήκευση, επαναφορά του «δ», του δημοσίου δηλαδή, στη ΔΕΗ. Αυτοί είναι οι δικοί μας άξονες μπροστά στη μεγάλη πρόκληση της πράσινης ανάπτυξης».

(Visited 30 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*