VIDEO: Οι χειροποίητες Κυκλάδες της Πηνελόπης Ματσούκα

matsouka 2
admin
05/04/2017 08:13
 
 
 
 
Βουνά σαν αέρινες μελωδίες, μονοπάτια γραφικά, βράχια άγρια, τοπίο χειροποίητο και μοναδικό.

Κάπως έτσι περιγράφει τις εικόνες που είδε η συγγραφέας και φωτογράφος, Πηνελόπη Ματσούκα, πετώντας πάνω από τις Κυκλάδες. Και τις εικόνες αυτές τις έκανε λεύκωμα που όταν το ανοίγεις είναι σαν να τα ταξιδεύεις στα 24 διαμάντια των Κυκλάδων.
 
Το «Κυκλάδες, όπως πετάει ο γλάρος» είναι το ένατο στη σειρά των αεροφωτογραφικών λευκωμάτων που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανάβαση της Πηνελόπης Ματσούκα.
«Είναι μια δύσκολη συγκυρία για να εκδίδει σήμερα κανείς ακριβά βιβλία. Αλλά το επιχειρήσαμε και πιστεύουμε ότι το λεύκωμα αυτό προσθέτει ένα λιθαράκι ακόμα στο πολιτιστικό τοπίο των Κυκλάδων» λέει η κ. Ματσούκα στο naxostimes.gr.
«Έγινε μια προσπάθεια να αναδειχθεί ο πλούτος και η ποικιλία των Κυκλάδων. Δεν είναι μια αποσπασματική και ωραιοποιημένη επιμεριστική προσέγγιση, είναι μια ολιστική προσέγγιση του τοπίου των Κυκλάδων που έρχεται σαν επακόλουθο μιας βαθιάς γνώσης των νησιών αφού έχει προηγηθεί η χαρτογράφησή τους» τονίζει.
Το λεύκωμα αποτυπώνει το σύνολο του χώρου και τα εμβληματικά τοπία που χαρακτηρίζουν το κάθε νησί, τα οικιστικά του τοπία, τα αρχαιολογικά, τα αγροτικά, αλλά και τα λιγότερο γνωστά, ώστε να δοθεί συνολικά ο χαρακτήρας και η ταυτότητα του κάθε τόπου.
 
Η φωτογραφική αυτή αποτύπωση συνοδεύεται από κείμενα που έχουν γράψει άνθρωποι που έχουν συνδέσει τη ζωή τους ή το έργο τους με τα νησιά.
Όπως εξηγεί η κ. Ματσούκα η φωτογραφική αυτή αποτύπωση δεν έγινε μέσα σε ένα χρόνο. Είναι μια δουλειά που έχει ξεκινήσει χρόνια και που έγινε με διάφορες ευκαιρίες επίσκεψης στα νησιά. «Είναι ένα εγχείρημα με μεγάλο κόστος, οι φωτογραφίες έχουν γίνει με ελικόπτερο. Αυτό αντικειμενικά έχει μεγάλο κόστος και το αντιμετωπίσαμε σιγά σιγά».

{youtube}ZfkDHFe1IFg{/youtube}

Στόχος είναι το λεύκωμα αυτό να λειτουργήσει και σαν ψηφίδα στην όλη προσπάθεια που γίνεται για την προστασία του τοπίου των Κυκλάδων.
«Το ζητούμενο ήταν να βγει μια δουλειά ολοκληρωμένη ώστε να αποδοθεί η ταυτότητα και το τοπίο των Κυκλάδων μέσα από μια οπτική και προοπτική αυτό να ευαισθητοποιήσει και να λειτουργήσει σαν ψηφίδα στην προσπάθεια προστασίας των νησιών μας που δυστυχώς υφίστανται πολλαπλές απειλές κυρίως στο οικιστικό κομμάτι με τη διάχυτη δόμηση και στο μεταλλευτικό κομμάτι σε διάφορα νησιά με τις πολύ εκτεταμένες εξορύξεις».
Όπως τονίζει η κ. Ματσούκα ακόμη το τοπίο των Κυκλάδων και το φυσικό τους περιβάλλον βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι η στιγμή για να κρούσει κανείς το καμπανάκι του κινδύνου ώστε να μη χαθεί το φυσικό κεφάλαιο του τουρισμού, το οποίο δεν θα μπορέσουμε ποτέ ξανά να ανασυστήσουμε. Αν καταστρέψουμε τα μονοπάτια, τις πεζούλες, όλα αυτά που δημιουργούν αυτό το ανθρωπογενές γραφικό κυκλαδίτικο τοπίο δεν θα αρκούνε ούτε 1000 ζωές για να ξαναφτιαχτεί, γιατί αυτά διαμορφώθηκαν σε βάθος χιλιετηρίδων. Είναι χειροποίητα τα νησιά αυτά και δείχνουν πόσο η παρουσία του ανθρώπου είναι μακραίωνη και διαχρονική».
Για την Πηνελόπη που συνηθίζει να χαρτογραφεί τοπία, η αεροφωτογραφία είναι κάτι σαν άρωμα, σαν να δίνει ζωή σε αυτό που τόσα χρόνια χαρτογραφούσε. 
 
matsouka 1
 
«Ο χάρτης είναι κάτι αφαιρετικό, πιο επιστημονικό και αυστηρό. Η αεροφωτογραφία είναι σαν να ζωντανεύει ο χάρτης και να αποκτά χρώμα, συναίσθημα, υφή είναι όλα αυτά που του λείπουν. Αυτή η ανεμπόδιστη θέα από ψηλά μπορεί να σου στερεί τη λεπτομέρεια αλλά σου προσφέρει την εικόνα του συνόλου και βοηθά πολύ στην κατανόηση του χώρου».
 
naxostimes
 
Κυριακή Μαργαρίτη
 
 
 
 

 

(Visited 21 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*