Στο επίκεντρο η νησιωτική γεωργία, η νέα ΚΑΠ 2028-2032 και οι προκλήσεις για τον πρωτογενή τομέα
Και η δεύτερη εσπερίδα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, που έγινε χθες στο Δημοτικό Θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλης», στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυσή της, ήταν εξαιρετική. Γενικός τίτλος της εσπερίδας: Η νησιωτική γεωργία, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2028- 2032 και το διεθνές περιβάλλον. Τη συζήτηση διηύθυνε ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Γιάννης Πολίτης, που μίλησε προλογικά για την άρρηκτη σχέση του με τη Νάξο, πλέκοντας το εγκώμιό της και εξηγώντας τη στενή σχέση της παραγωγής γραβιέρας και πατάτας.


Πρώτος ομιλητής ήταν ο Μιχάλης Βερνίκος, Διευθυντής της ΕΑΣ, που σκιαγράφησε την παραγωγική της φυσιογνωμία, το έργο, τις προοπτικές και τα προβλήματα που προκύπτουν.
Μετά πήρε τον λόγο ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Τσιμπούκας, που επικεντρώθηκε στην αγελαδοτροφία, με ειδική αναφορά στη Νάξο, με στοιχεία από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ). Επίσης, μίλησε για την ετεροαοασχόληση των αγροτών και το κόστος παραγωγής στα νησιά.


Ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Γιώργος Μαυρογιαννόπουλος αναφέρθηκε στην ΚΑΠ και τις ευκαιρίες που δίνει και έδωσε έμφαση στην εκπαίδευση των αγροτών στις νέες τεχνολογίες.

Τέλος ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Χαράλαμπος Κασσίμης ανέλυσε λεπτομερέστερα τη νέα ΚΑΠ, τα θετικά και αρνητικά της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την ανάγκη διαλόγου για τοπικά σχέδια αγροτικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο του διαλόγου για τη σχετική κυβερνητική πρόταση.
Επισήμανε τον αναπροσανατολισμό της νέας ΚΑΠ, σε σύγκριση με την τρέχουσα, τον κίνδυνο μικρότερης χρηματοδότησης και την κατάργηση των ενισχύσεων στους συνταξιούχους αγρότες από το 2032.

Μετά τις εισηγήσεις αναπτύχθηκε εποικοδομητικός διάλογος με το ακροατήριο.
Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Νοτίου Αιγαίου Φιλήμων Ζαννετίδης, ο Έπαρχος Νάξου Γιάννης Μαργαρίτης, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης Λεονάρδος Χατζηανδρέου και Γιάννης Κορρές και δημοτικοί σύμβουλοι.

Το επόμενο Σάββατο 9 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η πανηγυρική εκδήλωση της ΕΑΣ Νάξου στον ίδιο χώρο.



Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


























