Λειτουργία μετ’ εμποδίων για το Υποθηκοφυλακείο και το Κτηματολογικό Γραφείο Μυκόνου

dikigoros
admin
16/02/2018 10:58
 
 
 

Παρά το γεγονός ότι η Μύκονος βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου κτηματομεσιτικού ενδιαφέροντος και κάθε χρόνο υλοποιούνται χιλιάδες πράξεις μεταβίβασης εμπράγματων δικαιωμάτων με σημαντικά έσοδα για το κράτος, το Υποθηκοφυλακείο και το Κτηματολογικό Γραφείο του νησιού κινδυνεύει να μείνει «ακέφαλο», με τον φόβο να τιναχτεί στον αέρα όλο το σύστημα μεταγραφών και καταχωρήσεων.

Κι αυτό, λόγω της πρόσφατης τροποποίησης της νομοθεσίας, η οποία προβλέπει στη θέση του Προϊσταμένου του Υποθηκοφυλακείου υπάλληλο ΠΕ με πτυχίο νομικής (που ήδη υπηρετεί σε αυτό) και αν δεν υπάρχει, τα καθήκοντα του Προϊσταμένου αναλαμβάνει ο προϊστάμενος της γραμματείας του κατά τόπον Ειρηνοδικείου.
Στην περίπτωση της Μυκόνου και πιο συγκεκριμένα, στο Ειρηνοδικείο, υπηρετεί μία και μόνο υπάλληλος – γραμματέας δίχως πτυχίο νομικής. Με τη νέα ρύθμιση, θα πρέπει πλέον (εκτός από τα άλλα καθήκοντά της σ’ ένα ήδη επιφορτισμένο Ειρηνοδικείο – Πταισματοδικείο) να εξετάζει και να κρίνει το νομότυπο ή μη των προς καταχώρηση πράξεων στο Υποθηκοφυλακείο Μυκόνου, πράγμα ανθρωπίνως αδύνατο λόγω του τεράστιου όγκου δουλειάς στη θέση που ήδη κατέχει και σε συνδυασμό με τον αυξημένο βαθμό ευθύνης των εν λόγω ζητημάτων, τα οποία δεν είναι σε θέση να γνωρίζει.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο χρόνος χορήγησης ενός απλού πιστοποιητικού ιδιοκτησίας από το Υποθηκοφυλακείο Μυκόνου αγγίζει σήμερα τον ένα μήνα, ενώ η συγκεκριμένη υπηρεσία – μόνο το 2017 – δέχθηκε 4.500 αιτήσεις προς διεκπεραίωση! Βάσει νόμου, σε κάθε 1.000 εισερχόμενες αιτήσεις αντιστοιχεί και ένας υπάλληλος, ωστόσο αντί των πέντε τουλάχιστον υπαλλήλων που θα έπρεπε να υπηρετούν στο Υποθηκοφυλακείο Μυκόνου, σήμερα καλούνται να διεκπεραιώσουν τον τεράστιο όγκο εργασίας μόλις δύο υπάλληλοι.
Για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προαναφερόμενων σημαντικών προβλημάτων, ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς επικοινώνησε με τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης – Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρο Κοντονή. Ο κ. Κουκάς ζήτησε άμεση συνάντηση όλων των συναρμόδιων φορέων, προκειμένου να τροποποιηθεί άμεσα ο νόμος και να καταστεί δυνατή τόσο η τοποθέτηση νομικού στο Υποθηκοφυλακείο & Κτηματολογικό Γραφείο Μυκόνου, ως Προϊσταμένου με σχετική εμπειρία στο αντικείμενο (για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συναλλαγών), όσο και η πλήρωση των δύο κενών οργανικών θέσεων που έχουν συσταθεί με διάταξη νόμου, για την άμεση εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων.
(φωτό: lawspot.gr)

(Visited 81 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*