Περιοδεία Συρμαλένιου σε Φολέγανδρο και Σίκινο

 
 
 

syrmalenios syros

Στα νησιά της Φολεγάνδρου και της Σικίνου βρέθηκε ο Νίκος Συρμαλένιος την Κυριακή 16 και τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων, καθώς και με κατοίκους.

Τα συνήθη ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών, θέματα υποδομών, αλλά και θέματα που αφορούν στους τομείς της υγείας και της παιδείας απασχόλησαν τις συναντήσεις, ενώ κοινή ήταν η εκτίμηση και στα δύο νησιά ότι η φετινή τουριστική περίοδος κινήθηκε σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ η άνοδος στον τουρισμό (η οποία στη Σίκινο υπολογίζεται ότι ήταν τουλάχιστον 20%) οφείλεται – σε σημαντικό βαθμό – στη βελτίωση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας και ειδικότερα στην προσέγγιση ταχύπλοων, που, όπως επισήμανε ο κ. Συρμαλένιος, τα δύο τελευταία ρόνια πυκνώνουν τα δρομολόγια τους.

 

Φολέγανδρος: Υποδομές, πρωτογενής τομέας και υγεία
Μετά την άρνηση της δημοτικής αρχής Φολεγάνδρου να συναντηθεί με τον βουλευτή, η συζήτηση για την ολοκλήρωση του αλιευτικού καταφυγίου στο Καραβοστάσι (με εγκεκριμένη χρηματοδότηση 2,2 εκ. ευρώ), για το δίκτυο αποχέτευσης της Χώρας (με εγκεκριμένη χρηματοδότηση 1,7 εκατ. ευρώ) και για την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (με χρηματοδότηση 2,2 εκατ. ευρώ) πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους της δημοτικής αντιπολίτευσης και την επικεφαλής Τίλλα Μπαλή.
Με τον πρόεδρο του αγροτικού συνεταιρισμού Πέτρο Γαβαλά συζητήθηκαν ζητήματα της πρωτογενούς παραγωγής, ανάμεσα στα οποία και εκείνο της παστούρας. Δεδομένου του κινδύνου επιβολής αυστηρών προστίμων, αλλά και της σημασίας που έχει το φλέγον αυτό θέμα για τη συνέχιση της κτηνοτροφίας στα νησιά, ο κ. Συρμαλένιος ενημέρωσε ότι – σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης – θα υπάρξει εξορθολογισμός του ζητήματος, ώστε να ικανοποιηθούν οι κτηνοτρόφοι, αλλά ταυτόχρονα να σταματήσουν και ακραίες καταστάσεις που ενδεχομένως οδηγούν στην κακοποίηση των ζώων.
Ο βουλευτής επισκέφθηκε, επίσης, το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις του νησιού, όπου συζήτησε με τη διευθύντρια Καλλιόπη Λιζάρδου και τους καθηγητές τα εκπαιδευτικά προβλήματα. Το ζήτημα που τέθηκε από την πλευρά των εκπαιδευτικών ήταν αυτό των μόνιμων διορισμών που βαθμιαία θα αντικαταστήσει την αναπλήρωση και τις όποιες συνέπειες της.
Τέλος, επισκέφθηκε και το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, όπου τώρα υπηρετεί ιατρός οπλίτης. Για ακόμη μια φορά διαπιστώθηκε η ανάγκη ενίσχυσης του ιατρικού και βοηθητικού προσωπικού (ειδικά κατά την θερινή περίοδο που πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός του νησιού), καθώς η προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων και αγροτικών γιατρών δεν βρίσκει ανταπόκριση.

 

Σίκινος: Στελέχωση υπηρεσιών και ανάγκη αφαλάτωσης
Η υποστελέχωση τόσο του δήμου Σικίνου, όσο και της Περιφέρειας, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά την έγκριση μελετών και έργων ήταν το κύριο θέμα της συζήτησης που είχε ο κ. Συρμαλένιος με τον δήμαρχο Βασίλη Μαράκη.
Η συνεργασία με τη ΜΟΔ (βάσει της κυβερνητικής απόφασης για τη στήριξη των μικρών νησιών) αποτελεί μια λύση, που όμως πρέπει να επιταχυνθεί και να επεκταθεί σε όλους τους τομείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνεργασίας με τη ΜΟΔ αποτελεί η εκπόνηση μελέτης για την μετατροπή του παλαιού δημοτικού σχολείου σε πολιτιστικό κέντρο, για την οποία υπάρχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση 650.000 ευρώ. Επίσης, σημαντική συνεργασία υπάρχει και με το υπουργείο Πολιτισμού για το έργο αναστήλωσης του ναού της Επισκοπής, καθώς και η ανακάλυψη του τάφου της Νεικούς.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν, ακόμα, την αναγκαιότητα εγκατάστασης πρόσθετης μονάδας αφαλάτωσης στο νησί για να αντιμετωπιστούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες υδροδότησης, ενώ μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα είναι και η παύση λειτουργίας του πρατηρίου υγρών καυσίμων από 1ης Σεπτεμβρίου που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα.
Από την πλευρά του, ο κ. Συρμαλένιος και στα δύο νησιά δεσμεύτηκε να συμβάλλει στην ταχύτερη επίλυση των εκκρεμοτήτων, ανέλυσε τις θέσεις της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, ενώ ιδιαίτερη ενημέρωση και αναφορά έκανε για την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, που από 01/01/2019 θα λειτουργήσει για τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τα καύσιμα σε όλα τα νησιά.

(Visited 33 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*