Ν. Συρμαλένιος: «Πλήγμα στη δημοκρατία και στην κοινωνία των πολιτών τα νομοσχέδια για την αυτοδιοίκηση και την εργασία»

Άκης Αξαόπουλος
02/06/2021 15:43
 
 
 

 

Το νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση και το νομοσχέδιο για την εργασία, αποτελούν ένα μεγάλο πλήγμα στη δημοκρατία και στην Κοινωνία των Πολιτών. «Χτυπάτε» και την αυτοδιοίκηση και την εργασία, «χτυπάτε» δηλαδή τους δύο βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας. Ειδικά το νομοσχέδιο για την αυτοδιοίηση αποτελεί πραγματικά την «ταφόπλακα» της Κοινωνίας των Πολιτών, διότι η κυβέρνηση εξαπολύει μια πρωτοφανή επίθεση ενάντια στις τοπικές κοινωνίες και με τις διατάξεις που φέρνει, ιδιαίτερα για τις δημοτικές ή τοπικές κοινότητες, αποθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων. Αυτά επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα: «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών». Ο Νίκος Συρμαλένιος ανέφερε ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό διαστρεβλώνει πλήρως την έννοια της «Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και οδηγεί στην «απενεργοποίηση» των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Οδηγεί στην «απενεργοποίηση» κάθε τοπικής πρωτοβουλίας, κάθε πολιτιστικού συλλόγου, κάθε κινηματογραφικής λέσχης, κάθε πρωτοβουλίας ενεργών πολιτών στη γειτονιά, στο χωριό και παντού να μπορέσουν να εκλέξουν τον αντιπρόσωπό τους, έστω στο τοπικό συμβούλιο.

Δείτε την ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

«Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα φέρνετε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου για την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, ενώ σε λίγο καιρό, σύντομα απ’ ό,τι φαίνεται, θα φέρετε και το νομοσχέδιο για τα θέματα της εργασίας. Αυτά τα δύο νομοσχέδια, λοιπόν, το νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση και το νομοσχέδιο για την εργασία, αποτελούν ένα μεγάλο πλήγμα στη δημοκρατία και στην Κοινωνία των Πολιτών. «Χτυπάτε» και την αυτοδιοίκηση και την εργασία, «χτυπάτε» δηλαδή τους δύο βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας.

Θέλω να πω ότι αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί πραγματικά την «ταφόπλακα» της Κοινωνίας των Πολιτών, διότι εξαπολύετε μια πρωτοφανή επίθεση ενάντια στις τοπικές κοινωνίες και με τις διατάξεις που φέρνετε, ιδιαίτερα για τις δημοτικές ή τοπικές κοινότητες, αποθαρρύνετε τη συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.

Εν πάση περιπτώσει, επαναφέρετε ένα «δημαρχοκεντρικό» και «περιφερειακοκεντρικό» σύστημα διοίκησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δοκιμάστηκε τα παλαιότερα χρόνια και έχει αποτύχει. Κι εγώ πραγματικά διερωτώμαι: Τι τα θέλετε τα δημοτικά συμβούλια; Άλλωστε, με τις νομοτεχνικές έχετε θεσπίσει και μείωση, πολύ μικρές διαφοροποιήσεις. Αντί για 30% σε κάποιους δήμους, ιδιαίτερα στους μεγάλους δήμους, το μειώσατε στο 15%.

Τι θέλετε, λοιπόν, τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, αφού ουσιαστικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση διοικείται μονοπρόσωπα και η απόφαση που βγαίνει είναι «ενός ανδρός αρχή» ή «μιας γυναικός αρχή»; Δεν χρειάζονται οι δημοτικοί σύμβουλοι, δεν χρειάζονται οι περιφερειακοί σύμβουλοι, αφού ισχύει ό,τι πει η πλειοψηφία. Και η πλειοψηφία εκλέγει με «καλπονοθευτικό» τρόπο, το 43% του εκλογικού σώματος εκλέγει το 60% των εδρών. Κατά συνέπεια, δεν χρειάζονται πλέον ουσιαστικά τα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια.

Μας λέγατε ότι με την «απλή αναλογική» διαλύσαμε ουσιαστικά τη δυνατότητα των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων να διοικούνται, κάτι που είναι πολύ μεγάλο ψέμα, διότι για πρώτη φορά με την απλή αναλογική, πρώτον, μπορούσαμε να έχουμε αυθεντική έκφραση της λαϊκής βούλησης, να βγαίνουν τόσοι σύμβουλοι όσο ήταν και το ποσοστό που έπαιρνε ο κάθε συνδυασμός και, δεύτερον, έδινε τη δυνατότητα στους δημοτικούς και τους περιφερειακούς συμβούλους, στον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά, να έχουν ρόλο και βάρος και όχι να περιμένουν τι θα πει ο εκάστοτε δήμαρχος και ο εκάστοτε περιφερειάρχης. Το κάθε μέλος του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου θα είχε καθοριστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων και εκεί βεβαίως θα αναμετρούνταν με τους ψηφοφόρους του και με τις τοπικές κοινωνίες.

Και διερωτώμαι: Ποια σχέση μπορεί να έχει αυτή η Τοπική Αυτοδιοίκηση που εσείς θεσμοθετείτε με την έννοια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι «κύτταρο» λαϊκής εξουσίας και «κύτταρο» δημοκρατικής συμμετοχής; Αυτή είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως ξεκίνησε. Δεν είναι το «μακρύ χέρι» της κεντρικής διοίκησης. Όταν μιλάμε για Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτό που εννοούμε ακριβώς είναι ότι οι άνθρωποι αυτοδιοικούνται στις τοπικές κοινωνίες, αυτοί εκλέγουν αυτοί αποφασίζουν. Δεν αποφασίζει κανένα «επιτελικό» κράτος και κανένας δήμαρχος ως μονοπρόσωπη αρχή στο όνομα των τοπικών κοινωνιών.

Έτσι, λοιπόν, εσείς διαστρεβλώνετε πλήρως την έννοια της «Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και οδηγείτε στην «απενεργοποίηση» των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Οδηγείτε στην «απενεργοποίηση» κάθε τοπικής πρωτοβουλίας, κάθε πολιτιστικού συλλόγου, κάθε κινηματογραφικής λέσχης, κάθε πρωτοβουλίας ενεργών πολιτών στη γειτονιά, στο χωριό και παντού να μπορέσουν να εκλέξουν τον αντιπρόσωπό τους, έστω στο τοπικό συμβούλιο. Αυτό το κάνετε με την κατάργηση της τρίτης κάλπης, αλλά και με την κατάργηση ουσιαστικά της οντότητας των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων. Διότι πέρα από τις αρμοδιότητες των τοπικών κοινωνιών, τις οποίες κάνετε καθαρά συμβουλευτικές και τελείως δευτερεύουσες, η μη δυνατότητά τους να συγκροτήσουν ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από το ψηφοδέλτιο που «κρέμεται» στα δημοτικά ψηφοδέλτια ακυρώνει κάθε δυνατότητά τους να συμμετέχουν στα τοπικά πράγματα. Και αυτό αφορά ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους. Μάλιστα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι νέοι άνθρωποι «χτυπιούνται» από την ανεργία, τις απλήρωτες υπερωρίες και την κατάργηση του οκτάωρου, οι νέοι άνθρωποι «χτυπιούνται» και στις τοπικές κοινωνίες που δεν βλέπουν κανένα μέλλον όσον αφορά στη δυνατότητά τους να έχουν ρόλο στα τοπικά πράγματα.

Και οι μικρότεροι συνδυασμοί στον «Καιάδα», διότι εκτός από το «καλπονοθευτικό» σύστημα, βάσει του οποίου ο δήμαρχος με 43% παίρνει το 60% των εδρών, έχουμε ταυτόχρονα και τον «κόφτη» του 3%, ενώ έχουμε επίσης και το γεγονός του αριθμού των υποψηφιοτήτων 150%. Εκεί, λοιπόν, αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να μοιράσουν υποσχέσεις και να έχουν «πελατεία», βάζουν έναν τεράστιο αριθμό υποψηφίων και οι άλλοι συνδυασμοί που δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες να μοιράσουν «ρουσφέτι» δεν μπορούν καλά καλά να φτιάξουν ψηφοδέλτιο.

Επομένως, στην κοινωνία εμφανίζεται ένα πολυπληθές ψηφοδέλτιο, το οποίο μπορεί να διοικήσει, ενώ τα άλλα ψηφοδέλτια είναι δευτερεύουσας σημασίας και πρέπει να φύγουν από τη μέση.

Κλείνοντας, για να μην καταχραστώ άλλο τον χρόνο, θα ήθελα να πω το εξής: Κύριε Βορίδη, για σας και για τη Νέα Δημοκρατία η «δημοκρατία» είναι ζημιά, δεν είναι κέρδος. Αυτό εκπέμπετε με αυτό το νομοσχέδιο, ακυρώνοντας κάθε λαϊκή και τοπική πρωτοβουλία.

Και επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, να έρθω και σε κάτι τελευταίο. Θεσπίζετε με τροπολογία το περίφημο «ψηφιακό διαβατήριο». Μάλιστα, η Κυβέρνηση πανηγύρισε για το ότι πρώτη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση έφερε το ψηφιακό διαβατήριο. Ξέρετε, τι λέει η αιτιολογική έκθεση; Λέει ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη μετακίνηση των πολιτών.

Δηλαδή, ακόμα και να έχεις εμβολιαστεί ή να έχεις ταυτόχρονα, όπως λέμε εμείς, και τεστ εβδομήντα δύο ωρών –γιατί και ο εμβολιασμένος μπορεί να είναι ασυμπτωματικός φορέας, όπως λένε οι ειδικοί- όταν δεν είναι προϋπόθεση για να μετακινηθείς, δεν στο ζητάει και κανείς, δεν χρειάζεται. Εγώ κάνω ταξίδια στα νησιά και με πλοία και με αεροπλάνα και δεν μου ζητάει ποτέ κανείς τίποτα, όχι επειδή με ξέρουν, αλλά έτσι γίνεται και σε όλους τους άλλους πολίτες και επιβάτες. Σου δίνει ένα χαρτί η εταιρεία και γράφεις ό,τι θέλεις. Ρωτούν αν έχεις κάνει τεστ και εγώ γράφω «αρνητικό» και τελείωσε.

Ένα ακόμα ανέμελο καλοκαίρι φοβάμαι ότι θα περάσουμε, αγαπητές κυρίες και αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι».

(Visited 53 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*