Η Κοίμηση της Θεοτόκου τιμάται κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα, με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται στις εκκλησίες τον Δεκαπενταύγουστο για τη μεγάλη χριστιανική γιορτή.
Ο φετινός Δεκαπενταύγουστος θα είναι διαφορετικός, καθώς ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ, με τα ημερήσια κρούσματα στη χώρα μας να έχουν… επιστρέψει σε υψηλά -και συνάμα ανησυχητικά- επίπεδα τον τελευταίο μήνα. Κυβέρνηση, επιτροπή λοιμωξιολόγων και Εκκλησία είναι σε συναγερμό, καθώς θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να τηρηθούν εντός και εκτός των ναών, όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη νόσο Covid-19.
Με βάση τα μέτρα που ισχύουν μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα (16 Αυγούστου) επιτρέπεται η είσοδος στους ναούς με αναλογία ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και με ανώτατο όριο τα 100 άτομα. Στους εξωτερικούς χώρους, δηλαδή στα προαύλια των εκκλησιών, ισχύει ένα άτομο ανά 10 τ.μ. με απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους. Επίσης, είναι απαραίτητη η χρήση διπλής μάσκας.
«Σχέδιο Δεκαπενταύγουστος» από την ΕΛ.ΑΣ
Σε τέσσερις άξονες κινείται φέτος το σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας για τη μεγάλη «έξοδο» του Αυγούστου, που τα τελευταία 24ωρα έχει κορυφωθεί ώστε να διασφαλιστεί ότι τηρούνται τα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού.
Η έμφαση δίνεται κατά ιεραρχική προτεραιότητα στην αστυνόμευση των αστικών κέντρων που «αδειάζουν» από τον κόσμο, δευτερευόντως στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας στους οδικούς άξονες της «εξόδου» – και όχι μόνο -, και ακολουθούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού – στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι λειτουργίες σε ναούς – και το «στοίχημα» του τουρισμού αναφορικά με την αστυνόμευση δημοφιλών και μη προορισμών. Στο επίκεντρο βρίσκονται δημοφιλείς προορισμοί στο Ιόνιο πέλαγος και τις Κυκλάδες. Στη Μύκονο έχουν πάει επιπλέον 150 αστυνομικοί, στη Ζάκυνθο 120 και στη Σαντορίνη 80.
Αναλυτικά το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ προβλέπει:
– Συνεχείς περιπολίες
– Drones για έλεγχο κορωνοπάρτυ
– «Σκανάρισμα» στα social media για πάρτυ
– Διακριτική επιτήρηση στους ιερούς ναούς
Τα έκτακτα μέτρα, όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, περιλαμβάνουν:
– αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής,
– αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,
– εντατικά μέτρα τροχαίας αστυνόμευσης στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται αυξημένη ροή διέλευσης,
– ειδικές δράσεις και αυξημένα μέτρα τροχαίας εντός των πόλεων,
– αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.)
Επίσης:
– συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων, εστιάζοντας την προσοχή στη – βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση, μη χρήση προστατευτικού κράνους κλπ),
– έγκαιρη εξασφάλιση συνεργασίας και συντονισμού με όλους τους συναρμόδιους φορείς – Υπηρεσίες, όπου αυτό απαιτείται,
– ενημέρωση των πολιτών μέσω των αρμοδίων Υπηρεσιών επικοινωνίας του Σώματος, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.
Δύο “δύσκολες” μέρες
«Ο φετινός Δεκαπενταύγουστος είναι λίγο καλύτερος από πέρυσι. Σήμερα και αύριο είναι δύσκολες ημέρες, γιατί είναι μέρες γλεντιού και πανηγυριού. Απαραίτητη είναι η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με πολύ κόσμο και δεν πρέπει να χορέψουν όσοι πάνε σε εκδηλώσεις με μουσική. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ένας που νοσεί και μπορεί να μην το ξέρει, ευθύνεται για 100!», τόνισε στον Alpha η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά), Ματίνα Παγώνη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ζήτησε τη χρήση μάσκας και μέσα στους Ναούς για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου. «Όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν προκειμένου ο εορτασμός να μην έχει δυσάρεστες συνέπειες», τόνισε. Υπογράμμισε δε ότι «μόνον με τον εμβολιασμό μπορούμε να φρενάρουμε τις απώλειες από το τέταρτο κύμα, που είναι πολύ μεταδοτικό».