Τι συνέβη τελικά με την ενίσχυση των πατατοπαραγωγών Νάξου; Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαλανάδου δίνει την απάντηση

ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμές αγρότες
Newsroom
11/03/2022 21:12
 
 
 

 

«Φωτιές» έχει ανάψει από χθες το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης σχετικά με τη συνάντηση εργασίας που είχε μαζί με το δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανό, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά και την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης προς τους πληγέντες πατατοπαραγωγούς της Νάξου.

Τελικά, ποια είναι η αλήθεια για το θέμα αυτό;

Την απάντηση δίνει ο παραγωγός πατάτας και κηπευτικών και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαλανάδου Στέλιος Μαυρομιχάλης.

Με δήλωση του στο naxostimes.gr, ο κ. Μαυρομιχάλης διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση προς τους 154 παραγωγούς που είχαν υποβάλει καθυστερημένα αίτηση για ΟΣΔΕ, προέρχεται από την Ε.Ε. και η καταβολή της είχε εγκριθεί λίγες μέρες πριν από την απομάκρυνση του προηγούμενου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού.

Μάλιστα, για να επιτευχθεί αυτό, ο κ. Μαυρομιχάλης πάλεψε ενάμιση χρόνο, διαψεύδοντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ κι αξιοποιώντας το γεγονός ότι οι παραγωγοί αυτοί είχαν πληρωθεί στρεμματικά τον Φλεβάρη του 2021 από επίσης, ευρωπαϊκό κονδύλι.

«Το 2020 πήραμε την οικονομική ενίσχυση Covid-19 σε καλλιέργειες φθινοπωρινής πατάτας Νάξου καμιά 20αριά παραγωγοί που είχαμε κάνει την αίτηση κανονικά, Απρίλιο και Μάιο ενώ υπήρξαν και 154 παραγωγοί πατάτας που είχαν κάνει αίτηση τέλη Σεπτέμβρη – 10 Οκτώβρη. Αυτοί δεν έλαβαν την ενίσχυση για Covid-19 του 2020. Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ έλεγε ότι δεν μπορούσαμε να την πάρουμε… Οι 154 καθυστερημένες αιτήσεις πληρώθηκαν στρεμματικά τον Φεβρουάριο του 2021» τόνισε ο κ. Μαυρομιχάλης και πρόσθεσε:

«Αμέσως σκέφτηκα ότι εφόσον έχουν πληρωθεί και είναι χρηματοδότηση από την Ε.Ε. που επιδοτεί την καλλιέργεια πατάτας για το νησί μας, κάτι μπορεί να πετύχουμε… Το είχα ψάξει πολύ με την προηγούμενη διοίκηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με υπουργό τον κ. Λιβανό. Έγινε το αίτημα στην Κομισιόν για τους 154 που είχαν ήδη χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκό πρόγραμμα και καταφέραμε η Ε.Ε. να δώσει το πράσινο φως και να εγκριθεί η χρηματοδότηση. Αυτό έγινε περίπου 20 μέρες πριν αλλάξει ο Υπουργός. Ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς το προχώρησε το θέμα. Για μένα ήταν μια διαδικασία χρονοβόρα, γύρω στον 1,5 χρόνο και αυτή είναι η αλήθεια. Είχε οριστεί το κονδύλι, απλά δεν είχε έρθει ακόμη στα χέρια των παραγωγών. Μέσα στον Μάρτιο θα τα πάρουν τα χρήματα» κατέληξε.

(Visited 560 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*