Τι απαντά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων που έθεσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ σε εκπομπή του Open TV (video)

Newsroom
30/10/2022 21:26
 
 
 

 

Στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος στην Νάξο αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα λόγω της ακρίβειας και του αυξημένου κόστους παραγωγής, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του Open.

«Αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση. Ένας αγρότης πέρυσι έβαζε πετρέλαιο στο τρακτέρ με 300 ευρώ ενώ σήμερα χρειάζεται να δώσει για το ίδιο τρακτέρ 500 ευρώ στο πετρέλαιο. Επίσης, αυξημένο κατά πολύ είναι και το κόστος της ενέργειας αλλά και των ζωοτροφών, όπως και των μεταφορικών. Αυτές οι αυξήσεις μετακυλούν στις τιμές του γάλακτος και του τυριού, δηλαδή στον τελικό καταναλωτή», υπογράμμισε ο Δημήτρης Καπούνης και πρόσθεσε:

«Παράλληλα, έχει σημειωθεί μείωση της παραγωγής των τυροκομικών μας προϊόντων, διότι έχει μειωθεί η παραγωγή γάλακτος. Έχουν σφαχτεί πάρα πολλά ζώα και παράλληλα οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν κρατήσει αρκετά ζώα αναπαραγωγής. Ακόμη, σε λίγο διάστημα δεν θα έχουμε ούτε κρέας στην αγορά».

Τέλος, στην ερώτηση αν θα … χαθεί η γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., είπε ότι «εμείς το παλεύουμε. Θα την κρατήσουμε την γραβιέρα Νάξου. Έχει βάλει πλάτη η Ένωση στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους. Πρέπει, ωστόσο, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δει το θέμα και να εξειδικεύσει τα μέτρα στήριξης που έχουν προαναγγελθεί – να μας πει τι θα πάρει ο κάθε κτηνοτρόφος. Μας έχει υποσχεθεί κάποια πράγματα και τα περιμένουμε».

Λίγη ώρα αργότερα, στην ίδια εκπομπής του Open μίλησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς.

Στα ερωτήματα και τους προβληματισμούς που λίγο νωρίτερα είχε θέσει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου ο υπουργός μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Η ενίσχυση που ζητούν οι κτηνοτρόφοι για τις ζωοτροφές έχει προαναγγελθεί. Είμαστε ήδη σε διαδικασία έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δοθούν στους κτηνοτρόφους ως ενίσχυση 90 εκατ. ευρώ για αγορά ζωοτροφών. Μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για να κάνουν τις αιτήσεις τους οι κτηνοτρόφοι. Προσπαθούμε να τους στηρίξουμε. Είναι δύσκολη η περίοδος για τους κτηνοτρόφους, ακριβώς λόγω της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών και ειδικά στα νησιά, που επιβαρύνονται επιπλέον και με την μεταφορά, αλλά γι’ αυτό έχουμε προβλέψει το μεταφορικό ισοδύναμο».

Δείτε το απόσπασμα με τις δηλώσεις του Δημήτρη Καπούνη και την απάντηση του κ. Γεωργαντά:

(Visited 183 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*