Στη Νάξο στις 30/11 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για το Φράγμα του Τσικαλαριού – Τι συζήτησε με την Επιτροπή Κτηνοτροφίας της ΕΘΕΑΣ

Newsroom
16/11/2022 10:49
 
 
 

 

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά είχε χθες Τρίτη 15 Νοεμβρίου η Επιτροπή Κτηνοτροφίας της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, συντονιστής της οποίας είναι ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δημήτρης Καπούνης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου και η Γ.Γ. Χριστιάνα Καλογήρου, με βασικό θέμα συζήτησης (που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα) την ακρίβεια και το, κατά πολύ, αυξημένο και δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής που έχουν επωμιστεί οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, με αποτέλεσμα να πλήττεται πλέον άμεσα και το καταναλωτικό κοινό.

Τα μέλη της Επιτροπής πρότειναν στον κ. Γεωργαντά σειρά μέτρων ώστε ο κτηνοτροφικός τομέας της χώρας να αντεπεξέλθει στα προαναφερθέντα προβλήματα, τονίζοντας πως η λήψη των συγκεκριμένων μέτρων θα μειώσει σταδιακά το κόστος παραγωγής και έπειτα θα μειωθούν και οι τιμές των προϊόντων. Μάλιστα, ορισμένα από τα μέτρα που συζητήθηκαν, αποτελούν πάγιες προτάσεις της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

Αυτά ήταν:
εξειδίκευση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής,
αύξηση της επιδότησης της μεταφοράς των ζωοτροφών στα νησιά,
επέκταση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου για τις ζωοτροφές και την μεταφορά καυσίμου στα νησιά και
εντατικοποίηση των ελέγχων για την αποφυγή των παράνομων ελληνοποιήσεων στις αγορές γάλακτος, κρέατος και Π.Ο.Π.

Οι παραγωγοί ζήτησαν, επιπλέον:
*Μείωση της τάξης του 6% στον Φ.Π.Α. σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα κτηνοτροφικά προϊόντα, υπογραμμίζοντας ότι για τους ίδιους, με τις υπάρχουσες συνθήκες, δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα.
*Διευκόλυνση και χρηματοδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργαντάς άκουσε με προσοχή τις εισηγήσεις των μελών της Επιτροπής και δεσμεύθηκε πως τα περισσότερα από τα μέτρα που προτάθηκαν θα εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του 2022, ενώ θα υπάρξει και σημαντική ελάφρυνση τόσο των ίδιων των παραγωγών, όσο και των καταναλωτών από την αποκλιμάκωση των τιμών.

Ανάμεσα στα μέτρα που, κατά τον Υπουργό, θα υλοποιηθούν είναι η ενίσχυση της αιγοπροβατοτροφίας το επόμενο διάστημα με 60 εκ. €, επιδοτώντας σε όλη τη χώρα 8.600.000 αιγοπρόβατα, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Παράλληλα, σημαντική ενίσχυση θα δοθεί και στη βοειοτροφία, στα χοιρινά και στα κοτόπουλα, ενώ η επιδότηση θα δοθεί με κλίμακες. Επίσης, ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε πως από τις 15/11 (και ως τις 25/11) οι ενδιαφερόμενοι αγρότες θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για χορήγηση ενίσχυσηςγια αγορά λιπασμάτων, με το συνολικό ποσό που θα δοθεί να ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε πως στις 30 Νοεμβρίου θα έρθει στη Νάξο για να εξετάσει εκ του σύνεγγυς την πρόοδο των εργασιών στο Φράγμα του Τσικαλαριού, όπως εξάλλου του είχε ζητηθεί στη συνάντηση που είχε τον περασμένο Αύγουστο με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, ενώ κατά την παραμονή του στο νησί θα επισκεφθεί και την ΕΑΣ.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και συντονιστής της Επιτροπής Κτηνοτροφίας της ΕΘ.Ε.Α.Σ. Δημήτρης Καπούνης έκανε λόγο για εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Γεωργαντά. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι έως τώρα η κτηνοτροφία «δεν έχει βοηθηθεί από την Πολιτεία και πιστεύουμε ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξει κάποια βοήθεια, γιατί ξέρουμε ότι τα βοοειδή σφάζονται και τα αιγοπρόβατα έχουν μειωθεί πάρα πολύ», ενώ πρόσθεσε πως «θα πρέπει να στηριχθεί και η νησιωτικότητα».

(Visited 193 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*