Νάξος: Την επανεκκίνηση των εργασιών κατασκευής του φράγματος Τσικαλαριού ανακοίνωσε ο Γεωργαντάς – Περιοδεία του υπουργού στο νησί (φώτος)

Γεωργαντάς, Νάξος
Newsroom
30/11/2022 17:02
 
 
 

 

Τη διαβεβαίωση ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τις υπηρεσίες του, θα εποπτεύσει την επανεκκίνηση και την πρόοδο των εργασιών της κατασκευής του Φράγματος Τσικαλαριού, το οποίο θα αρδεύσει τη Νάξο, έδωσε στους παραγωγούς και τους θεσμικούς φορείς της περιοχής ο υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς, επισκεπτόμενος το νησί.

Η κατασκευή του φράγματος είχε ξεκινήσει πριν από μια δεκαετία αλλά έχουν διακοπεί οι εργασίες λόγω γεωλογικών και αρχαιολογικών προβλημάτων. Με την επικαιροποίηση της μελέτης κατασκευής και το ξεπέρασμα των γραφειοκρατικών προβλημάτων που εν τω μεταξύ προέκυψαν, το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2023 και το χρονοδιάγραμμα προβλέπει να ολοκληρωθεί στην αρχή του 2024. Πρόκειται για το μεγαλύτερο νησιωτικό φράγμα, χωρητικότητας 3 εκατ. κυβικών μέτρων νερού, το οποίο θα λύσει το πρόβλημα άρδευσης της Νάξου.

Περιοδεία Γεωργαντά στη Νάξο

Γεωργαντάς, Νάξος

Πρώτος σταθμός του κ. Γεωργαντά στη Νάξο ήταν το ΚΕΠΠΥΕΛ. Ο υπουργός συζήτησε με τον προϊστάμενο του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχου, κ. Νίκο Αυγερινό και τους υπαλλήλους, τα προβλήματα και τις προοπτικές του πρωτογενούς τομέα στο νησί.

Γεωργαντάς, Νάξος

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ, κ. Δημ. Καπούνης έθεσε το μείζον θέμα της κατασκευής και λειτουργίας του φράγματος, το πρόβλημα της αύξησης του κόστους παραγωγής και ζήτησε την ένταξη των ζωοτροφών στο μεταφορικό ισοδύναμο καθώς και τη λειτουργία στη Νάξο Σχολής Κατάρτισης Αγροτών.

Γεωργαντάς, Νάξος

Ο ΥπΑΑΤ, κ. Γιώργος Γεωργαντάς επισήμανε τον εμβληματικό χαρακτήρα που έχει η Νάξος ως προς τη συμμετοχή της στην πρωτογενή παραγωγή, αναφέρθηκε στα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα του νησιού ιδιαίτερα στα τυριά και στην πατάτα, αλλά και στη σημαντική κτηνοτροφική της παραγωγή, επανέλαβε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη των παραγωγών και αναγνωρίζοντας το αυξημένο κόστος παραγωγής στη νησιωτική χώρα, σημείωσε ότι στη στήριξη για τους κτηνοτρόφους ύψους 89 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, προβλέπεται επιπλέον επιχορήγηση 15%. Επίσης τόνισε ότι στόχος της ΝΔ για την επόμενη κυβερνητική περίοδο είναι η ενδυνάμωση των συνεργατικών σχημάτων και η ενίσχυση της εκπαίδευσης.

Γεωργαντάς, Νάξος
Από την επίσκεψη του Γιώργου Γεωργαντά στο συσκευαστήριο πατάτας Νάξου “Ναξία Γη”, της οικογένειας Κουτελιέρη

Γεωργαντάς, Νάξος

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τις υπό κατασκευή νέες εγκαταστάσεις του τυροκομείου της ΕΑΣ και σε πρότυπο συσκευαστήριο πατάτας.

Κατόπιν ο υπουργός επισκέφθηκε το φράγμα Τσικαλαριού και συζήτησε με τον ανάδοχο του έργου.

Τον κ. Γεωργαντά στην περιοδεία του συνοδεύουν ο Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημ. Παπαγιαννίδης και οι βουλευτές Κυκλάδων, κ.κ. Γιάννης Βρούτσης, Κατερίνα Μονογιού και Φίλιππος Φόρτωμας, ο Δήμαρχος Νάξου, κ. Δημ. Λιανός, η αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Ευδοκία Κατσάνη, ο Έπαρχος Νάξου κ. Γιάννης Μαργαρίτης και ο υποψήφιος δήμαρχος Μανώλης Πολυκρέτης.

(Visited 637 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*