Βραχνάς των κτηνοτρόφων οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής – Τι δήλωσε ο Δ. Καπούνης στον ΑΝΤ1 (video)

Newsroom
22/01/2023 13:50
 
 
 

 

Σε συνέντευξή του χθες το πρωΐ στο στούντιο της τηλεοπτικής εκπομπής του ΑΝΤ1 «Στούντιο με θέα», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΣ Νάξου Δημήτρης Καπούνης αναφέρθηκε στα τρέχοντα προβλήματα του αγροτοκτηνοτρογικού κόσμου και ειδικότερα της Νάξου.

«Αυτήν τη στιγμή, τόνισε, ο βραχνάς των κτηνοτρόφων είναι οι αυξήσεις στις ζωοτροφές, στο πετρέλαιο, στην ενέργεια, στα λιπάσματα, στα αναλώσιμα. Όλα αυτά είναι κόστη που μεταφέρονται στον καταναλωτή. Ο παραγωγός πέρυσι πληρωνόταν το γάλα 42 λεπτά, σήμερα το πληρώνεται 60».

[Σύμφωνα με τα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία του «ΕΛΓΟ Δήμητρα», η μέση τιμή παραγωγού του νωπού αγελαδινού γάλακτος στις Κυκλάδες ανέβηκε από τα 44 λεπτά (Ιαν. 2022) στα 54 λεπτά (Νοε. 2022) και του πρόβειου από τα 93 λεπτά (Ιαν. 2022) στα 1,2 ευρώ (Νοε. 2022). Γενικά το πρόβειο γάλα στη χώρα μας σε τιμές παραγωγού και συγκριτικά με το 2019 έχει αυξηθεί κατά 52,5%. Μόνο πέρυσι η τιμή ανέβηκε κατά 27,12%].

Ο Δ. Καπούνης είπε επίσης ότι «από το εξωτερικό θα έλθει στην Ελλάδα συμπύκωμα (συμπυκνωμένο γάλα) και θα υπάρχει έτσι στην αγορά φθηνό προϊόν. Οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες αυτό θα κάνουν».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Νάξου στάθηκε ιδιαίτερα στο σοβαρό ζήτημα της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου στο νησί, λόγω της αδυναμίας των κτηνοτρόφων να αντεπεξέλθουν στα κόστη. «Θα τελειώσει ο κτηνοτρόφος. Σφάζονται πολλά ζώα. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε στην Ε.Α.Σ. Νάξου, από 7500 βοοειδή που είχαμε τώρα υπάρχουν 5 με 5.200, ενώ τα 135 χιλ. αμνοερίφια έχουν μειωθεί σε 86 χιλ. Ως Ένωση, δίνουμε μεγαλύτερη τιμή στο γάλα για να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να αντέξουν».

(Visited 234 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*