Εφαρμογή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προειδοποιεί τους αγρότες για παγετό

Newsroom
06/02/2023 16:28
 
 
 

O παγετός αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες καταστροφής της φυτικής παραγωγής και – σε κάποιες περιπτώσεις – ακόμη και του φυτικού κεφαλαίου. Δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους αγρότες και επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Παγετό έχουμε όταν η θερμοκρασία του αέρα γίνει ίση ή μικρότερη των 0°C.

Εφόσον υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση, μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα προστασίας πριν και μετά την εκδήλωση του φαινομένου με αποτέλεσμα οι ζημιές να περιοριστούν ή ακόμη και να εξαλειφθούν.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (με τη συνδρομή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων) ανέπτυξε εφαρμογή «Προειδοποιήσεων Παγετού», η οποία παρέχει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση που θα επιτρέψει στους γεωργούς της χώρας να αντιμετωπίσουν έγκαιρα γεγονότα επερχόμενου παγετού.

Η πρόγνωση του παγετού αφορά στις επόμενες τρεις ημέρες (με ωριαίο χρονικό βήμα) και παρέχεται σε τρία επίπεδα πληροφόρησης:
*Στο 1ο επίπεδο, η χώρα χωρίζεται σε 325 γεωγραφικές περιοχές που αντιστοιχούν στους Καλλικρατικούς Δήμους. Κάθε Δήμος έχει έναν χρωματισμό που υποδεικνύει την ένταση του αναμενόμενου παγετού. Το πράσινο δείχνει ότι δεν αναμένεται παγετός. Το κίτρινο ότι αναμένονται θερμοκρασίες από 2°C έως 0°C, το πορτοκαλί ότι αναμένονται θερμοκρασίες από 0°C έως -2°C και το κόκκινο ότι αναμένονται θερμοκρασίες μικρότερες από -2°C. Επισημαίνεται ότι η θερμοκρασία στην οποία αναφέρεται η εφαρμογή είναι περίπου στο ύψος των 2m. Δεδομένου ότι η εφαρμογή έχει αναπτυχθεί σε περιβάλλον Γεωγραφικών συστημάτων Πληροφοριών υπάρχει δυνατότητα μεγέθυνσης του χάρτη της χώρας ώστε να εντοπιστεί συγκεκριμένο σημείο ενδιαφέροντος (αγροτεμάχιο).

*Με την επιλογή του συγκεκριμένου σημείου, παρέχεται το 2ο επίπεδο πληροφόρησης που αφορά σε αναλυτική εξειδικευμένη πρόγνωση στο επιλεγμένο σημείο. Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται με χρωματικό κώδικα η ωριαία εξέλιξη του παγετού στην διάρκεια του εικοσιτετράωρου.

*Στο 3ο επίπεδο πληροφόρησης παρουσιάζεται η ωριαία εξέλιξη του φαινομένου, με χρωματικό κώδικα, σε χωρική ανάλυση 500μ x 500μ για το σύνολο της χώρας.

Τέλος οι ενδιαφερόμενοι πολίτες έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν – προειδοποιηθούν μέσω σύγχρονων τεχνολογιών (e-mail, μηνύματα) για πιθανά επερχόμενα γεγονότα παγετού στην περιοχή ενδιαφέροντος τους.

Στις αρχές Μαρτίου η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη και για κινητό.

(Visited 175 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*