Για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων αλλά και για την τιμή των αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δημήτρης Καπούνης στις εκπομπές «Στούντιο με θέα» του ΑΝΤ1 και «Κουβέντα να γίνεται» του Action24.
Ο κ. Καπούνης αναφέρθηκε στα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κτηνοτρόφοι της Νάξου μετά την κατακόρυφη αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, που μεταξύ άλλων έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος αλλά και του ζωικού κεφαλαίου στο νησί.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ υπογράμμισε ότι ενόψει του Πάσχα θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για τον εντοπισμό παράνομων «βαπτισμάτων» προϊόντων και επεσήμανε ότι και οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αναζητούν αυθεντικά κρέατα Νάξου. Υπογράμμισε ακόμα ότι η ΕΑΣ προσπαθεί να κατοχυρώσει το αρνί και το κατσίκι της Νάξου, των Μικρών Κυκλάδων και της Αμοργού, ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) προσπάθεια, που αναμένεται να ευοδωθεί έως τέλος του χρόνου.
Σε ότι αφορά στην τιμή πώλησης των αμνοεριφίων ο κ. Καπούνης σημείωσε ότι αυτή αναμένεται να κυμανθεί σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2022. «Οι κτηνοτρόφοι, αναμένεται να πουλήσουν 9 ευρώ/κιλό, κάτι που σημαίνει ότι το προϊόν μπορεί να πουληθεί 13-14 ευρώ/κιλό – μικρή διαφορά, δηλαδή, σε σχέση με πέρυσι».
Τέλος ο πρόεδρος της ΕΑΣ σχολιάζοντας το ζήτημα της ανομβρίας αναφέρθηκε στο Φράγμα Τσικαλαριού Νάξου, η συνέχιση των εργασιών για το οποίο δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει παρά τις υποσχέσεις του αρμόδιου υπουργού.
Αναλυτικότερα:
Η συνέντευξη στην εκπομπή «Στούντιο με θέα» του ΑΝΤ1
Μιλώντας στο «Στούντιο με θέα» του ΑΝΤ1 ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, εν όψει Πάσχα αναφέρθηκε στο πεντανόστιμο αρνί και κατσίκι του νησιού μας και ζήτησε… την προσοχή των καταναλωτών
Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στους αρμόδιους φορείς τόνισε πως πρέπει να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους για τον εντοπισμό των παράνομων «βαπτισμάτων» προϊόντων (πρακτική που προξενεί μεγάλη ζημιά στο ίδιο το προϊόν και στους παραγωγούς του), ενώ επεσήμανε πως πρέπει και οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αναζητούν τα αυθεντικά κρέατα Νάξου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δ. Καπούνης επανέλαβε ότι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου προσπαθεί να κατοχυρώσει ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) το αρνί και το κατσίκι της Νάξου, των Μικρών Κυκλάδων και της Αμοργού ώστε να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα – προσπάθεια, που «τέλος του χρόνου» αναμένεται να ευοδωθεί.
Στην κάμερα της δημοφιλούς εκπομπής μίλησε και ο Ναξιώτης κτηνοτρόφος, Ηλίας Μανιός, ο οποίος στάθηκε στην τιμή που θα έχουν φέτος το αρνί και το κατσίκι της Νάξου.
Αν και, όπως διευκρίνισε ο Δημήτρης Καπούνης, οι τιμές δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, ο Ηλίας Μανιός επεσήμανε πως «πρέπει να πουλήσουμε το προϊόν τουλάχιστον 9 ευρώ/κιλό» καθώς το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί δραματικά. «Οι ζωοτροφές είναι 70% πάνω σε σχέση με πέρυσι, ψώνιζα 10 ευρώ το σακί, τώρα δίνω 16-17», είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το αυξημένο κόστος, πάντως, τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της ΕΑΣ, υπογραμμίζοντας, γι’ άλλη μια φορά, με νόημα, ότι «υπάρχει η νησιωτικότητα, αλλά δεν εφαρμόζεται. Έχουν διπλασιαστεί τα μεταφορικά».
Τέλος, σε ερώτηση της παρουσιάστριας της εκπομπής, Φαίης Μαυραγάνη, για το πόσο κόσμο αναμένουμε φέτος το Πάσχα στη Νάξο, ο Δημήτρης Καπούνης ήταν κατηγορηματικός: «Η Νάξος θα βουλιάξει το Πάσχα!» είπε.
Η συνέντευξη στην εκπομπή «Κουβέντα να γίνεται» του Action24
Για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στο νησί μας μίλησε, στο «Κουβέντα να γίνεται» του Action24, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μέσα από το ολοκαίνουργιο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μείωση στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος σε σχέση με πέρυσι, διότι έχουν αυξηθεί τα κόστη του παραγωγού (ενώ για τον ίδιο λόγο έχει μειωθεί και το ζωικό κεφάλαιο του νησιού μας). Έχουμε ενισχύσει τη ζώνη γάλακτος με κάποιους τρόπους, αλλά δεν κατορθώσαμε να πείσουμε κάποιους παραγωγούς να κρατήσουν τα ζώα τους και, παράλληλα, δεν υπάρχουν αρκετά ζώα αναπαραγωγής. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον κτηνοτρόφο. Προσπαθούμε, ωστόσο, μόνοι μας. Η Πολιτεία δεν είναι κοντά μας. Αρκετοί νέοι που ασχολούνταν με τον πρωτογενή τομέα έχουν φύγει κι έχουν πάει πια στον τριτογενή», είπε, αρχικά, ο Δ. Καπούνης.
Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: «Η κατάσταση που βιώνει ο κτηνοτρόφος είναι πάρα πολύ δύσκολη. Η νησιωτικότητα ναι μεν υπάρχει, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Σαν να μην έφτανε αυτό, έχουμε στο νησί μας και πρόβλημα ανομβρίας – πρόβλημα που υπάρχει και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν έχει βρέξει στη Νάξο. Είναι πολύ χειρότερα σε σχέση με πέρυσι τα πράγματα. Δεν μπορεί ο γεωργός να καλλιεργήσει» τόνισε.
Σχολιάζοντας, δε, το ζήτημα της ανομβρίας, ο κ. Καπούνης στάθηκε, ξανά, στο φράγμα του Τσικαλαριού, στο οποίο, παρά τις υποσχέσεις της Πολιτείας, οι εργασίες για την υλοποίηση του δεν προχωρούν. «Η γραφειοκρατία καλά κρατεί. Πρόκειται για ένα έργο πνοής για τη Νάξο, που όμως δεν ξεμπερδεύει», ήταν, χαρακτηριστικά, τα λόγια του.
Παράλληλα ο κ. Καπούνης τόνισε πως ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση για την ενοποίηση των ΚΑΔ των παραγωγών που διατηρούν διπλό αλλά παρεμφερές αντικείμενο, δηλαδή αγρότες και κτηνοτρόφοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν κάποιες επιδοτήσεις.
Επίσης, εν όψει και του Πάσχα, ο Δημήτρης Καπούνης ρωτήθηκε για την τιμή του ποιοτικού αρνιού και κατσικιού Νάξου. «Η τιμή δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Οι κτηνοτρόφοι, πάντως, αναμένεται να ζητήσουν 9 ευρώ/κιλό, κάτι που σημαίνει ότι το προϊόν μπορεί να πουληθεί 13-14 ευρώ το κιλό – μικρή διαφορά, δηλαδή, σε σχέση με πέρυσι. Σε κάθε περίπτωση, η Ε.Α.Σ. καταβάλλει προσπάθεια για την κατοχύρωση του αρνιού και του κατσικιού της Νάξου, των Μικρών Κυκλάδων και της Αμοργού ως Π.Ο.Π. ώστε να έχουμε πλέον στο νησί μας πέντε Π.Ο.Π. προϊόντα – εκτιμώ ότι τέλος του χρόνου θα τα έχουμε καταφέρει».
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου ζήτησε γι’ άλλη μια φορά, από τους μεν καταναλωτές να προσέχουν τις… απομιμήσεις, τόσο της περίφημης Πατάτας Νάξου Π.Γ.Ε. όσο και των αρνιών και των κατσικιών του νησιού μας, από τους δε ελεγκτικούς φορείς να διεξαγάγουν πιο αυστηρούς ελέγχους.