Δημήτρης Καπούνης στο Open: «Δεν είναι βιομηχανία οι κτηνοτρόφοι, πρέπει να πάρουν την τιμή που ζητούν για τα αμνοερίφια»

Newsroom
02/04/2023 00:41
 
 
 

 

Τη μεγάλη ανάγκη να πουληθούν τα εκλεκτά αμνοερίφια της Νάξου σε μία ικανοποιητική, για τους κτηνοτρόφους, τιμή τώρα το Πάσχα τόνισαν ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δημήτρης Καπούνης και ο Ναξιώτης παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλωτίου, Γιάννης Βάβουλας, στον «αέρα» της εκπομπής «Τώρα Μαζί» του Open.

Αρχικά, ο κ. Καπούνης επεσήμανε: «Το κατσίκι, όχι μόνο της Νάξου αλλά όλης της Ελλάδας, δεν μπορεί να μπει στο καλάθι, όπως είπε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Δεν είναι λογικό, δεν μπορεί, να διατίθεται στα 9,90 ένα κατσίκι. Δεν γίνεται να συμπιέζονται οι τιμές των κτηνοτρόφων και όχι των βιομηχανιών. Δεν είμαστε βιομηχανία, δεν είναι βιομηχανία οι κτηνοτρόφοι και πρέπει να πάρουν την τιμή τους. Αν πούμε ότι πωλείται στα 9,90 ευρώ/κιλό το κατσίκι, θα πρέπει τότε ο κτηνοτρόφος να πουλήσει στα 4 και 5 ευρώ το κιλό. Να συμπιέσουμε, δηλαδή, τους παραγωγούς με αυτόν τον τρόπο; Δεν βγαίνει έτσι ο κτηνοτρόφος».

Και πρόσθεσε: «Να πάει, λοιπόν, η τιμή από τον κρεοπώλη στα 12 ευρώ, όσο ήταν και πέρυσι. Το ίδιο με την περσινή χρονιά, πιστεύω, θα πάει και τώρα η τιμή, δηλαδή στα 12-13 ευρώ/κιλό. Όχι, όμως, να κερδοσκοπούν κάποιοι μεσάζοντες. Η Πολιτεία πρέπει να πραγματοποιήσει τους απαραίτητους ελέγχους έτσι ώστε το προϊόν να φτάσει στον καταναλωτή με τη σωστή τιμή. Υπάρχει ζήτηση για το ναξιώτικο αμνοερίφιο, αλλά όση και να είναι η τιμή είναι διαφορετική από τους μεσάζοντες και καταλήγουν να βγάζουν εκείνοι πιο πολλά από όσα ένας κτηνοτρόφος. Αν είναι δυνατόν!».

Κατόπιν, ο Δ. Καπούνης αποκάλυψε την τιμή με την οποία αγόρασε φέτος η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου το αρνί και το κατσίκι από τους κτηνοτρόφους του νησιού μας: «Εμείς λέμε δημόσια την τιμή μας. Αγοράσαμε, από τον παραγωγό, 8 ευρώ το αρνί και 8,60 το κατσίκι. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τα έξοδα της σφαγής, τα οποία είναι στο νησί ύψους 1 ευρώ στο κιλό, καθώς και τα μεταφορικά. Θεωρώ ότι το προϊόν θα φτάσει 10 ευρώ το πολύ στην Αθήνα. Ο κρεοπώλης ας το πουλήσει στα 12 ευρώ, να βγάλει κέρδος 2 ευρώ».

Από την πλευρά του, ο κ. Βάβουλας ανέφερε: «Δεν έχουμε τα ζώα μας στους σταύλους, είναι ελευθέρας βοσκής, με τεράστιο κόπο και κόστη σε ενέργεια, πετρέλαιο, λιπάσματα, ζωοτροφές, τα οποία μας έχουν στερήσει πάρα πολλά εδώ στη νησί. Ζητάμε μια καλύτερη, μια ικανοποιητική τιμή, για αυτό το ιδιαίτερο προϊόν γιατί πραγματικά την αξίζει. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τις τιμές. Χρειάζεται να πουληθεί το προϊόν στη σωστή τιμή. Εμείς, για να μπορέσουμε να έρθουμε σε μία ισορροπία έτσι όπως είναι τα πράγματα, ζητήσαμε 9 με 10 ευρώ. Δεν έχουμε ως τώρα πετύχει να πάρουμε αυτήν την τιμή».

Τέλος, ο κ. Καπούνης, ερωτηθείς για την τουριστική κίνηση στη Νάξο το Πάσχα, απάντησε πως το νησί μας «θα είναι φουλ!».

Δείτε το απόσπασμα:

 

(Visited 108 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*