Οι κτηνοτρόφοι της Νάξου ζητούν καλύτερες τιμές για να καλύψουν τα αυξημένα έξοδα

κτηνοτρόφοι ΕΑΣ
Newsroom
02/04/2023 21:05
 
 
 

 

Οι κτηνοτρόφοι της Νάξου (αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας) είναι ανάγκη να διαθέσουν τα αμνοερίφια τους το Πάσχα σε μία τιμή που να τους ικανοποιεί και παράλληλα, οι καταναλωτές να αγοράσουν φθηνά το προϊόν ώστε να συμπιεστεί το κόστος των μεσαζόντων, όπως τόνισαν, μιλώντας στην εκπομπή «Οι Δεκατιανοί» του ΣΚΑΪ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης και ο Ναξιώτης παραγωγός και Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλωτίου, Γιάννης Βάβουλας.

«Αν τα αμνοερίφια του νησιού μας ή όποιας άλλης περιοχής της Ελλάδας διατεθούν στην αγορά ή στο καλάθι του νοικοκυριού στα 9,90 ευρώ, όπως ακούσαμε, οι κτηνοτρόφοι θα έχουν τεράστιο πρόβλημα, διότι πρέπει να πάρει κάποια τιμή ικανοποιητική, μετά από τόσους μήνες κοστοβόρας φροντίδας του προϊόντος. Δεν μπορεί οι έμποροι να παίρνουν περισσότερα από όσα ένας παραγωγός», τόνισε ο Δημήτρης Καπούνης.

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι «εάν το αμνοερίφιο πωληθεί από τους παραγωγούς της Νάξου 9 ευρώ, θα φτάσει στην Αθήνα να πωλείται 10,5 ευρώ. Για ποιον λόγο να το βρει στα 15 ο καταναλωτής και όχι στα 12-13; Για ποιον λόγο πρέπει να πάρει ο έμπορος πιο πολλά από τον παραγωγό; Να υπάρχουν έλεγχοι ώστε αυτό να μη συμβεί. Αν ο κτηνοτρόφος πουλήσει στα 9 ευρώ, δεν βγάζει ούτε 2-3 ευρώ κέρδος».

Κατόπιν, ο πρόεδρος της ΕΑΣ αναφέρθηκε στις ενέργειες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών στο συγκεκριμένο θέμα.

«Εμείς, ως Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, αγοράσαμε 8 ευρώ το αρνί και 8,60 το κατσίκι. Αλλά, τις τιμές αυτές, απ’ ότι βλέπω, δεν υπάρχει περίπτωση να τις πιάσουν οι κρεοπώλες, οι οποίοι, επειδή συνομιλώ και με παραγωγούς άλλων περιοχών, δεν έχουν ακόμη βγάλει τις τιμές διότι περιμένουν έως την τελευταία στιγμή μήπως εξαντληθούν τα ντόπια προϊόντα και έρθουν πιο φτηνά τα ξένα ή να εξαχθούν δικά μας αμνοερίφια για να ανέβει λίγο η τιμή. Πρέπει, ωστόσο, η Πολιτεία να παρακολουθεί τις τιμές. Πρέπει να πουλήσει όσο το δυνατόν πιο ικανοποιητικά για τον ίδιο ο παραγωγός και να αγοράσει όσο το δυνατόν φθηνότερα ο καταναλωτής, ώστε να συμπιεστεί το κόστος των μεσαζόντων. Όλο το θέμα είναι εκεί».

Από τη δική του πλευρά, ο Ναξιώτης παραγωγός και Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλωτίου, Γιάννης Βάβουλας τόνισε: «Εμείς, οι κτηνοτρόφοι της Ναξου, ζητήσαμε να πουλήσουμε 9 ευρώ τα αρνιά και τα κατσίκια, λόγω του μεγάλου κόστους που είχαμε για να τα φροντίσουμε όλους αυτούς τους μήνες. Δεν έχουμε καταφέρει να πάρουμε αυτήν την τιμή την οποία θέλουμε, όχι για να βγάλουμε εμείς χρήματα, αλλά για να καλύψουμε τα έξοδα όλης της χρονιάς. Εν τέλει, κρίνω ότι θα πουλήσουμε γύρω στα 7,5 με 8 ευρώ το πολύ».

Δείτε το απόσπασμα:

(Visited 186 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*