Δ. Καπούνης προς Ά. Γεωργιάδη: «Μας βάλατε όλους στο ίδιο καλάθι» (video)

Newsroom
07/04/2023 13:52
 
 
 

 

Συζήτηση στον «αέρα» της εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, είχε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, για το ότι το αρνί και το κατσίκι συμπεριελήφθη στο «καλάθι του Πάσχα» και το πώς αυτή η εξέλιξη επηρεάζει τους κτηνοτρόφους.

Αρχικά, ο Δ. Καπούνης δήλωσε: «Εδώ μιλάμε για καταστροφή. Τα κόστη των παραγωγών είναι πολύ μεγάλα. Εμείς, ως Ε.Α.Σ. Νάξου, αγοράσαμε στα 8 ευρώ το αρνί και στα 8,60 το κατσίκι από τους παραγωγούς κι αν προσθέσουμε τα λοιπά έξοδα (σφαγείου, μεταφοράς) το προϊόν έρχεται στην Αθήνα κοστολογημένο στα 10,20. Πώς θα μπει στο καλάθι στα 9,90; Σε λίγο θα πίνουμε… γάλα καρύδας και δεν θα υπάρχει κτηνοτροφία, έτσι όπως πάμε!».

Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο Ναξιώτης κτηνοτρόφος, Νίκος Κοττάκης, που δήλωσε: «Έχουμε έρθει σε απόγνωση. Θα τα πουλήσουμε τα ζώα μας και θα φύγουμε, έτσι όπως πάει η κατάσταση».

Σε εκείνο το χρονικό σημείο παρενέβη τηλεφωνικά ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υπερασπίστηκε την επιλογή της ένταξης του αρνιού και του κατσικιού στο «καλάθι του Πάσχα» και τόνισε, μεταξύ άλλων: «Χάρη στην πολιτική μας εξασφαλίσαμε το ότι ο φτωχός συμπολίτης μας δεν θα πληρώσει φέτος 40% πάνω, σε σχέση με πέρυσι, το αρνί και το κατσίκι. Πετύχαμε να έχουμε τις ίδιες τιμές όσο πέρυσι. Στο σούπερ μάρκετ βρίσκουμε ελληνικό αρνί με 9,90 ευρώ. Δώσαμε και ελληνικό αρνί και κατσίκι και εισαγόμενα και, σε μία χώρα που έχει πληθωρισμό, καταφέραμε να υπάρχει φθηνό πασχαλινό τραπέζι».

Από την πλευρά του, ο Δ. Καπούνης υποστήριξε ότι «μας βάλατε όλους στο ίδιο καλάθι», ενώ ρώτησε κιόλας τον κ. Γεωργιάδη πώς θα αντέξουν οι παραγωγοί, γιατί δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν τα μεγάλα κόστη τους στην απόφαση ένταξης αρνιού και κατσικιού στο «καλάθι του Πάσχα» και για ποιον λόγο δεν έχει δημιουργηθεί και «καλάθι του κτηνοτρόφου».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης απάντησε πως «ο κτηνοτρόφος της Νάξου δεν πουλάει ένα απλό αρνί, αλλά μια διαφορετική ποιότητα. Προφανώς αυτός που πουλάει ένα διαφορετικό αρνί, θα έχει μια διαφορετική ποιότητα». Ο Δ. Καπούνης αντέτεινε ότι «ο καταναλωτής αγοράζει ανάλογα με την τιμή κι όχι με την ποιότητα», με τον κ. Γεωργιάδη να του απαντά «όσο θέλει πουλάει ο καθένας κι ο καταναλωτής αγοράζει ό,τι θέλει».

Σε ερώτηση, πάντως, αν ο καταναλωτής μπορεί να φάει αρνί από το «καλάθι του Πάσχα», ο Δ. Καπούνης υπογράμμισε ότι «μπορεί να φάει βιομηχανοποιημένο αρνί κι όχι αυτό που τρώει εδώ από τον κάμπο», ενώ ζήτησε από το Υπουργείο την επιδότηση του σφαγμένου αρνιού και κατσικιού κατά 2 ευρώ στο κιλό.

(Visited 383 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*