Νέα εποχή για τις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων επιχειρεί η ΕΘΕΑΣ

Newsroom
11/06/2023 11:28
 
 
 

 

Τις βάσεις για μια «νέα εποχή» στις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές έβαλε η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) καθώς έχει ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη σύσταση εξαγωγικής εταιρείας.

Η «Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές Α.Ε» με εμπορικό σήμα COΝGREXPO όπως αναμένεται να είναι η επίσημη ονομασία της, θα βρίσκεται υπό τη σκέπη ΕΘΕΑΣ, ενώ θα αποτελεί παράλληλα μια καθόλα ανεξάρτητη εταιρία.

Οι κορυφαίοι εγχώριοι αγροτικοί συνεταιρισμοί που στηρίζουν την εν λόγω προσπάθεια, είναι μεταξύ άλλων ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Πίνδος, ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων η ΕΒΟΛ, η Ζαγορίν, οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΡΕΑ), ο Συνεταιρισμός Ένωσις ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού (Velvita), οι ΕΑΣ Καβάλας και Αγρινίου κ.α..

«Ο σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι να πάρουν τα ελληνικά προϊόντα την υπεραξία που τους αξίζεις, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν έχουμε» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς λέγοντας ότι «αντίστοιχα προϊόντα άλλων χωρών, που δεν έχουν την ποιότητα των δικών μας, έχουν πολλές φορές καλύτερη τιμή και ο κόσμος τα προτιμά».

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό γίνεται «γιατί οι ανταγωνιστές μας έχουν πάρα πολύ καλή οργάνωση στην αγορά ενώ οι δικές μας προσπάθειες γίνονται πιο μεμονωμένες, δεν κινούμαστε συντεταγμένα».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΘΕΑΣ έχει αναθέσει στην εταιρία Ernst & Young τη σύμβαση μελέτης στην οποία θα περιγράφεται βήμα-βήμα οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν, όπως ο τρόπος που θα στηθεί η εταιρία, το οργανόγραμμα, οι αγορές-στόχοι κ.α.

Η ολοκλήρωσή της αναμένεται τον προσεχή Σεπτέμβριο και εν συνεχεία θα γίνει η άμεση σύσταση της εταιρείας, η οποία θα έχει ως πρότυπο τους εξαγωγικούς οργανισμούς που έχουν δημιουργήσει οι συνεταιρισμοί της Ισπανίας και της Ιταλίας.

«Δεν θέλουμε να είναι κάτι βιαστικό. Είναι πολλά τα βήματα που πρέπει να γίνουν αλλά ελπίζουμε με την έλευση του νέου χρόνου να βγούμε στις αγορές» είπε χαρακτηριστικά.

Τα ιδρυτικά μέλη και τα προϊόντα

Αφού λοιπόν το Σεπτέμβριο ολοκληρωθεί η μελέτη «οι 15-20 μεγαλύτεροι συνεταιρισμοί της χώρας θα αποτελέσουν τα ιδρυτικά μέλη της COΝGREXPO» σημείωσε ο κ. Σατολιάς υπογραμμίζοντας «το αρχικό μετοχικό της κεφάλαιο θα ανέρχεται σε 500.000».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ «από το νέο αυτό σχήμα δεν αποκλείεται κανείς συνεταιρισμός της χώρας, θα μπορούν να συμμετέχουν και αυτοί με κεφάλαια από 5.000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να αντισυμβάλλονται με την εταιρεία με ετήσιες ή πολυετείς συμβάσεις συνεργασίας».

Οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να καλύπτουν οι ενδιαφερόμενοι συνεταιρισμοί είναι μεταξύ άλλων «να έχουν εξαγώγιμο προϊόν αλλά και ποσότητες να υποστηρίξουν τη ζήτηση που θα υπάρξει», όπως είπε.

Η αρχική λίστα των προϊόντων που θα περιλαμβάνει το αρχικό «καλάθι» της εταιρίας θα είναι μεταξύ άλλων το ελαιόλαδο, τα νωπά φρούτα και λαχανικά, ενδεχομένως τα γαλακτοκομικά, η σταφίδα, τα κάστανα κ.α, μιας και παρουσιάζουν αντοχή κατά τη μεταφορά τους.

«Αυτά τα προϊόντα θα ωφεληθούν γιατί κυρίως φεύγουν για τις αγορές του εξωτερικού ατυποποίητα, χωρίς ταυτότητα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σατολιάς.

Τέλος, το «καλάθι» δεν θα είναι ανοικτό μόνο για προϊόντα Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. αλλά όλα τα προϊόντα που παράγονται σε συνεταιριστικό επίπεδο στην χώρα μας. Στόχος θα είναι να μπορέσουν τα ελληνικά προϊόντα να αποκτήσουν πρόσβαση σε αγορές που σήμερα έχουν μερικώς ή καθόλου παρουσία.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 22 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*