Δ. Καπούνης: Μεγάλες ελλείψεις ζωοτροφών μετά τις καταστροφές στη Θεσσαλία – Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων

Newsroom
24/09/2023 16:06
 
 
 

 

Για το πώς επηρεάστηκαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Νάξου από τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» στη Θεσσαλία αλλά και από το γενικότερα αυξημένο κόστος παραγωγής μίλησαν, στο «Mega Σαββατοκύριακο», ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης και ο Ναξιώτης παραγωγός, Στέλιος Βαθρακοκοίλης.

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας για τους νεκρούς στη Θεσσαλία. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και το νησί μας γενικότερα, είναι έμπρακτα δίπλα στους πληγέντες. Η ΕΑΣ Νάξου σύντομα θα τους επισκεφτεί» σημείωσε ο Δ. Καπούνης.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ναξιώτες παραγωγοί λόγω των καταστροφών στη Θεσσαλία: «Δεν βρίσκουν ζωοτροφές για τα ζώα τους οι κτηνοτρόφοι. Κάποιες παραγγελίες που είχαμε κάνει έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Λόγου χάρη, εάν είχαμε παραγγείλει 100 τόνους τριφύλλι βρίσκουμε πλέον 40 ή 50. Δημιουργούνται, έτσι, προβλήματα όσον αφορά στη σίτιση των ζώων στο νησί μας. Επίσης, οι τιμές θα ανεβαίνουν, συνεπώς θα δούμε και ότι η τιμή του καλαμποκιού, που θα “κουρευτεί” τώρα, θα εκτοξευθεί προς τα πάνω. Εάν δεν εισέλθουν στην αγορά τα εισαγόμενα, θα ξεπεράσει τα 250 ευρώ η αγορά από τον παραγωγό και οι κτηνοτρόφοι θα έχουν προβλήματα».

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο κ.  Βαθρακοκοίλης τόνισε: «Έχω καλλιεργήσει κηπευτικά για μεγάλες αλυσίδες της Αθήνας και για τη Νάξο. Ξεκινάω να διαθέτω τη ντομάτα μου στα 2 ευρώ (από 1,10 που ήταν η τιμή της). Αυτή η αύξηση συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτος και βασικότερος, όπως πέρυσι έτσι και φέτος δεν έχουμε το κατάλληλο νερό για να ποτίσουμε τα φυτά, τα ποτίζουμε με υφάλμυρο νερό, γι’ αυτό και παρατηρείται σε αυτά μία ξήρανση – υπάρχει στη Νάξο ένα υπό ανέγερση φράγμα εδώ και 20 χρόνια περίπου και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί (σ.σ. εννοεί το φράγμα του Τσικαλαριού). Δεύτερον, έχουμε υψηλά κόστη: το ρεύμα είναι στα ύψη, το πετρέλαιο κίνησης έχει πάει στο 2,10 και η βενζίνη στο 2,35 στο νησί. Επιπλέον έχουν αυξηθεί οι τιμές στα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, ενώ και το μεροκάματο, πλέον είναι στα 70 ευρώ (και δεν υπάρχουν εργατικά χέρια)».

Ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους της εκπομπής του Mega για το τι θα δουν οι καταναλωτές το επόμενο διάστημα όσον αφορά τις τιμές ο κ. Καπούνης σημείωσε ότι: «Πιστεύω ότι θα υπάρξει αύξηση των τιμών. Όπως λέει και ο Στέλιος, θα υπάρξει αύξηση σε μελιτζάνες, ντομάτες, πιπεριές και γενικά σε αυτά τα είδη, επειδή, πρώτον, υπάρχει έλλειψη και, δεύτερον, είναι μεγάλα τα κόστη των παραγωγών. Σχετικά με τα τυριά, εκτιμώ πως δεν θα αυξηθούν ακόμα, αλλά θα ανέβει και η δική τους τιμή κάποια στιγμή επειδή πάλι θα υπάρχει έλλειψη – πέθαναν, άλλωστε, τόσα ζώα στη Θεσσαλία, καταλαβαίνουμε ότι θα υπάρχει σχετική έλλειψη στο γάλα και θα υπάρξει ζήτηση που θα φέρει αύξηση. Από την άλλη, η πατάτα Νάξου θα… μείνει εκεί που είναι, γιατί έχει βγει από Ιούνιο-Ιούλιο, όμως όσοι βγάλουν πατάτες από εδώ και στο εξής θα έχουν αυξημένα κόστη, είχαν εξάλλου καταστροφές, οπότε θα υπάρχει σχετική αύξηση. Εάν υπήρχε το κατάλληλο νερό εδώ στο νησί μας, ο Στέλιος θα πουλούσε φθηνότερα τη ντομάτα του. Έχουν ξεραθεί τα φυτά. Αυτό δημιουργεί μεγαλύτερο κόστος και μικρότερη παραγωγή».

Δείτε το απόσπασμα:

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 146 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*