Δημήτρης Καπούνης στο Mega: «Πώς να… γλιτώσει η γραβιέρα από την ακρίβεια; Δεν υπάρχει αισιοδοξία»

Newsroom
08/10/2023 00:08
 
 
 

 

Το ότι οι Ναξιώτες (και όχι μόνο) κτηνοτρόφοι στενάζουν κάτω από τα αυξημένα και δυσβάσταχτα κόστη που έχουν λόγω της ακρίβειας τόνισε, εκ νέου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης,  μιλώντας στο «Mega Σαββατοκύριακο».

Μάλιστα, όπως επεσήμανε, η ακρίβεια αναμένεται να συμπαρασύρει και την τιμή της γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ.

«Το τυρί γιατί να… γλιτώσει από την ακρίβεια;», είπε, αρχικά, ο Δ. Καπούνης υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «αυτή τη στιγμή τα κόστη είναι τεράστια για έναν κτηνοτρόφο. Εμείς, ως Ένωση, από το 2021 έως σήμερα έχουμε αυξήσει την τιμή που αγοράζουμε το γάλα από τον παραγωγό γύρω στα 15 λεπτά. Χρειαζόμαστε 11,2 κιλά για να παράξουμε ένα κιλό γραβιέρα, συνεπώς η πρώτη ύλη κοστίζει περίπου 2 ευρώ. Εάν συμπεριλάβουμε σε αυτό το κόστος τα αναλώσιμα, τα εργατικά, την ενέργεια, κλπ, η αύξηση θα πρέπει να ξεπεράσει τα 3 ευρώ. Ωστόσο, εμείς έχουμε αυξήσει την τιμή γύρω στα 2 ευρώ, κάτι που αποτυπώνεται και στη σχετική έρευνα που έχει γίνει όσον αφορά στη Γραβιέρα. Παράλληλα, επειδή σεβόμαστε τον καταναλωτή έχουμε απορροφήσει μερικά κόστη και εκείνα δεν τον αγγίζουν. Κάποια στιγμή, όμως, θα αυξηθεί η τιμή του τυριού κι άλλο. Δηλαδή, πιστεύω ότι από την αρχή του χρόνου θα υπάρξει μια σχετική αύξηση».

Στη συνέχεια, ο κ. Καπούνης δήλωσε: «Το προϊόν μας είναι Π.Ο.Π. Είμαστε σε νησί και δεν μπορούμε να φέρουμε γάλα από πουθενά αλλού. Έχει μειωθεί η παραγωγή γάλακτος και τυριού και ο καταναλωτής ταυτόχρονα ζητά το προϊόν. Η αύξηση δεν οφείλεται, όμως, στη ζήτηση, αλλά στο κόστος. Είναι τεράστια τα κόστη των παραγωγών. Η Πολιτεία πρέπει να στηρίξει τον κτηνοτρόφο και τον πρωτογενή τομέα, έτσι ώστε να ανταπεξέλθουν κτηνοτρόφοι, ενώσεις και ιδιώτες και να μπορεί ο καταναλωτής να αγοράζει τη Γραβιέρα μας, που δεν είναι ακριβή αλλά… μονάκριβη!».

Επίσης, ερωτηθείς από τους παρουσιαστές της εκπομπής εάν αισθάνεται αισιοδοξία για το μέλλον, της παραγωγής απάντησε: «Αισιοδοξία δεν υπάρχει… Η κλιματική κρίση που έχει κάνει την εμφάνισή της έχει έρθει και στη Νάξο. Δεν έχουμε νερό στο νησί αυτήν την εποχή. Όλα τα νερά με τα οποία ποτίζουν οι παραγωγοί είναι υφάλμυρα και έτσι έχουν μικρότερη παραγωγή, οπότε τα κόστη τους είναι αυξημένα. Πρέπει η Πολιτεία να τα εξετάσει όλα αυτά. Προσπαθούμε να φτιάξουμε στο νησί μας ένα φράγμα τόσα χρόνια. Εμείς κάναμε μία επένδυση για το νέο μας τυροκομείο που θα φτάσει τα 7 εκατ. ευρώ τελικά και στο τέλος δεν θα έχουμε γάλα να φτιάξουμε τη γραβιέρα Νάξου».

Τέλος, ο Δ. Καπούνης στάθηκε ξανά σε ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα: «Στο πλαίσιο των δηλώσεων για την ενιαία ενίσχυση, αυτή τη στιγμή έχουν έλθει από άλλο νησί και έχουν δηλώσει στη Νάξο επικαλύψεις και έχουν καταπατήσει 700 στρέμματα ελαιόδεντρων και γύρω στις 4 χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων. Αυτά αξίζουν 60 χιλιάδες ευρώ, που τα καρπώνονται άλλοι και όχι οι Ναξιώτες κτηνοτρόφοι και γεωργοί. Πρόκειται περί απάτης».

Δείτε το απόσπασμα:

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 666 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*