Η ΕΑΣ Νάξου στην κινητοποίηση των αγροτών στη Θεσσαλονίκη (video)

Newsroom
01/02/2024 23:35
 
 
 

 

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, εκπροσωπώντας τον μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας της Νάξου, τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις των αγροτών από όλη την Ελλάδα, που σκοπό έχουν να μεταφέρουν στην κυβέρνηση τα αιτήματά τους για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, με αφορμή και τα εγκαίνια της 30ής Διεθνούς Έκθεσης «Αgrotica».

Μιλώντας στην εκπομπή «Action Τώρα» του Action 24, ζωντανά από τη συμπρωτεύουσα, ανάμεσα από τα παραταγμένα τρακτέρ των αγροτών που διαδηλώνουν ειρηνικά, ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, δήλωσε: «Εμείς το λέμε πάρα πολλά χρόνια: η Πολιτεία πρέπει να σταθεί δίπλα στον Αγρότη και στον Κτηνοτρόφο. Δεν το έχουν καταλάβει και δεν μπορούν να το καταλάβουν, γι’ αυτό και ξεσηκώθηκαν οι αγρότες. Οι παραγωγοί θα διαδηλώσουν ειρηνικά στην έναρξη της “Agrotica” και θα διατυπώσουν τα προβλήματά τους».

Ανέφερε, επίσης: «Τα αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων αφορούν στο μεγάλο κόστος του πετρελαίου και της ενέργειας, στην επαναφορά του ποσοστού του περίπου 30% που “κόπηκε” από τη νέα ΚΑΠ, στο αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, ενώ ειδικά εμείς, που είμαστε από νησί, ζητούμε να εφαρμοστεί το μεταφορικό ισοδύναμο ή οι επιδοτούμενες ζωοτροφές έχοντας υπόψη τη νησιωτικότητα».

Ειδικά, δε, για τα κόστη παραγωγής, ο Δ. Καπούνης σχολίασε πως «έχουν ξεφύγει» και ανέφερε, μάλιστα, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Πριν δύο χρόνια, κάποιος παραγωγός που πότιζε ή καλλιεργούσε κριθάρι, πατάτες, καλαμπόκι, κ.ά., έβλεπε να του κοστίζει 7 ευρώ/ώρα το να αντλεί νερό, αλλά σήμερα το κόστος έχει εκτοξευθεί στα 32 ευρώ/ώρα. Όλα αυτά τα κόστη τα επωμίζεται ο παραγωγός. Οι έμποροι, οι αλυσίδες, θα μειώσουν τα κέρδη τους; Δεν τα μειώνουν, δεν γίνεται αυτό».

Τέλος, ο Δ. Καπούνης επεσήμανε, με νόημα: «Το να κατεβαίνουν ο πρωθυπουργός ή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα μπλόκα και να λένε ότι “συμμερίζονται” τους προβληματισμούς των αγροτών είναι ένα επικοινωνιακό και πολιτικό τρικ, το οποίο δεν ωφελεί και πρέπει να σταματήσει. Προφανώς θέλουν να περάσουν στην κοινωνία ότι είναι κοντά μας. Τι θα πει, όμως, ότι “συμμερίζονται” τα προβλήματα, αν δεν τα λύσουν; Ποιος θα τα λύσει, αν όχι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβερνηση; Η αντιπολίτευση ή εμείς; Κι ακόμα: μειώνεται το ζωικό κεφάλαιο, έχουν εγκαταλείψει τον κλάδο πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι και δεν είχαν δώσει βάση. Έπρεπε να ξεσηκωθεί όλη η Ευρώπη για να το καταλάβουν και στην Ελλάδα;».

Δείτε το απόσπασμα:

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 455 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*