Δ. Καπούνης σε MEGA και Real FM: «Οι αγρότες θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους γιατί τα μέτρα της κυβέρνησης είναι… ψίχουλα»

Newsroom
05/02/2024 21:33
 
 
 

 

Εν όψει της πανελλαδικής σύσκεψης των Αγροτών, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, στην οποία και θα αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» τόνισε ότι θα υπάρξει (ειρηνική) κλιμάκωση αυτών των κινητοποιήσεων.

«Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την στήριξη των αγροτών είναι… ψίχουλα!», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Καπούνης και πρόσθεσε ότι «θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Πρέπει να στηρίξει περισσότερο η κυβέρνηση τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Είναι ένα επικοινωνιακό τρικ το να κατεβαίνει στα μπλόκα και να λέει ότι συμμερίζεται τα προβλήματά μας. Πρέπει να το σταματήσει αυτό. Οφείλει να δώσει βάση στα προβλήματά μας. Λ.χ., το να κάνει έκπτωση στο ρεύμα στον αγρότη στους πέντε μήνες που δεν υπάρχει παραγωγή είναι μέτρο στήριξης; Θέλουμε αφορολόγητο πετρέλαιο και το αγροτικό ρεύμα όπως ήταν παλιά, όταν ποτίζαμε με 7 ευρώ/ώρα και τώρα δίνουμε 30!».

Ο Δημήτρης Καπούνης ξεκαθάρισε, επίσης: «Εμείς κάνουμε ειρηνικές διαδηλώσεις, όχι βίαιες. Δεν είμαστε υποκινούμενοι, ούτε άνθρωποι του πεζοδρομίου. Οι παραγωγοί έχουν παιδεία και επίπεδο. Δεν θα κλείσουμε τους δρόμους. Θα γίνει μια συζήτηση, αλλά θα απευθυνθούμε πλέον μόνο στον Πρωθυπουργό, καθώς δεν μπορούμε, απ’ ό,τι βλέπουμε, να συνεννοηθούμε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης επεσήμανε: «Να δούμε τι έχει γίνει και έχουν μειωθεί κατά 30-35% οι επιδοτήσεις μα και με το ότι ο ΕΛΓΑ δεν δίνει το 100% αλλά το 65% των αποζημιώσεων. Επίσης, διαμαρτύρονται οι καταναλωτές ότι είναι ακριβά τα προϊόντα, έγινε όμως έλεγχος από τη μεταποίηση έως το ράφι;».

Να σημειωθεί, πως στο πλατό της εκπομπής βρίσκονταν, την στιγμή που ανέφερε όλα τα παραπάνω ο Δημήτρης Καπούνης, η Σοφία Ζαχαράκη, υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε σε μία σειρά μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την ανακούφιση των αγροτών, ενώ τόνισε πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι σε ανοικτή επικοινωνία με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Από την πλευρά του, ο κ. Ζαχαριάδης αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των αγροτών τονίζοντας πως πρόκειται για ένα φαινόμενο με πανευρωπαϊκές διαστάσεις, προσθέτοντας πως το κόμμα του προτείνει ως λύση το αφορολόγητο πετρέλαιο, το αγροτικό ρεύμα να ανέρχεται στα 0,07 ευρώ και την ενίσχυση των κτηνοτρόφων και αγροτών σε ζωοτροφές και λιπάσματα.

Δείτε το βίντεο

Για το ίδιο θέμα μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και στην εκπομπή των Μάνου Νιφλή και Κάτιας Μακρή στον Real 97,8.

«Αυτήν την εβδομάδα θα υπάρξει κλιμάκωση στα μπλόκα, με περισσότερα τρακτέρ. Αύριο θα γίνει συνάντηση για να καταγραφούν τα προβλήματα και να κατατεθούν έπειτα στο Μαξίμου, στον Πρωθυπουργό και όχι στον κ. Αυγενάκη, ο οποίος είναι πλέον απέναντι από τους αγρότες μετά τα όσα είπε (ότι είμαστε βαλτοί και κατευθυνόμενοι) και δεν μπορούμε να συζητήσουμε άλλο μαζί του – άλλωστε, δεν είδαμε και κάτι από εκείνον. Προσπαθούμε να έχουμε μία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και να του θέσουμε τα προβλήματα που θα αναδείξουν όλα τα μπλόκα από όλη την Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δ. Καπούνης.

Σχολιάζοντας, τα μέτρα στήριξης προς τον πρωτογενή τομέα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, είπε μεταξύ άλλων: «Δίνονταν πάντοτε αυτές οι επιδοτήσεις και δεν είναι και αρκετές. Είναι πολλά τα προβλήματα: το αγροτικό ρεύμα έχει σταματήσει και είναι πλέον πιο ακριβό και από το οικιακό, το πετρέλαιο, τα κόστη των ζωοτροφών, είναι στα ύψη. Η έκπτωση στο ρεύμα δίνεται για μία περίοδο που δεν υφίσταται παραγωγή, δεν βοηθά ουσιαστικά. Ακόμη, για ποιους ελέγχους από το χωράφι στο ράφι μιλάμε; Από τη μεταποίηση στο ράφι πρέπει να δούμε τι γίνεται! Και οι μειώσεις στις τιμές προϊόντων που έγιναν πάλι τον παραγωγό θα επηρεάσουν αρνητικά. Έχασαν το κέρδος τους οι αλυσίδες και οι έμποροι; Όχι. Το γάλα στον παραγωγό μειώθηκε και δεν ξέρουμε και πού θα πάει!».

Καταλήγοντας, ο Δημήτρης Καπούνης κατέστησε σαφές πως «οι αγρότες θα διαδηλώσουμε ειρηνικά. Δεν είμαστε ούτε του πεζοδρομίου ούτε υποκινούμενοι. Η αγροτιά έχει το επίπεδο και τη μόρφωση που πρέπει. Ας το καταλάβουν. Δεν είναι άλλες εποχές. Άλλαξαν οι εποχές. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Στη Νάξο δεν υπάρχει αγρότης κάτω των 35 ετών»…

Οι δηλώσεις του Δ. Καπούνη στον Real FM

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 112 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*