Ο Δημήτρης Καπούνης σε ΣΚΑΪ και ΕΡΤ για τα αιτήματα των αγροτών και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν (video)

Newsroom
07/02/2024 18:14
 
 
 

 

Την ώρα που οι αγρότες αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και προχωρούν σε αποκλεισμούς εθνικών και επαρχιακών οδών ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δημήτρης Καπούνης, μίλησε στους «Αταίριαστους» του ΣΚΑΪ για τα αιτήματα των παραγωγών και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο κ. Καπούνης μίλησε ζωντανά στην εκπομπή από μία σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα της Νάξου, στην οποία θα βρει κανείς καινούργιας παραγωγής ζώα, που όπως διευκρίνισε, «θα τα δώσει η Ε.Α.Σ. στους κτηνοτρόφους για να τους ενισχύσει περισσότερο ώστε να σταθούν στα πόδια τους και να παραμείνουν στο επάγγελμα». Πρόσθεσε, δε, ότι «τον Ιανουάριο έκλεισαν στη Νάξο άλλοι τρεις στάβλοι. Επίσης ένας ακόμη, κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται κλείσει κι αυτός, εάν δεν τον ενισχύσει οικονομικά η ΕΑΣ Νάξου, η οποία φυσικά θα την δώσει σε βάθος πενταετίας».

Ο Δημήτρης Καπούνης ρωτήθηκε για το κόστος παραγωγής και υπογράμμισε ότι «έχει εκτοξευθεί στα ύψη και πλέον έχει γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση, ιδιαίτερα στα νησιά, για τα οποία δεν λαμβάνεται καν υπόψη η νησιωτικότητα». «Να αναφέρω ένα παράδειγμα» σημείωσε ο κ. Καπούνης και πρόσθεσε: «ποτίζαμε από γεωτρήσεις με 7 ευρώ/ώρα και τώρα το κόστος είναι 28,30 ευρώ/ώρα. Πώς δικαιολογείται αυτό το κόστος και πώς θα το καλύψει ο παραγωγός; Ακόμη, το πετρέλαιο είναι ακριβότερο στη Νάξο από την υπόλοιπη Ελλάδα λόγω νησιωτικότητας και δεν ξέρουμε πού θα φτάσει».

Σε ερώτημα για το αν καλύπτουν τους παραγωγούς τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ο κ. Καπούνης ξεκαθάρισε: «Όχι. Λ.χ., η επιστρεπτέα είναι 3 ευρώ/στρέμμα. Ένας παραγωγός μπορεί να έχει 50 στρέμματα αλλά να καλλιεργεί και να δηλώνει στο ΟΣΔΕ τα 30, άρα θα πληρωθεί 90 ευρώ – ούτε το ένα τρίτο του ντεπόζιτου του πετρελαίου δεν μπορεί να αγοράσει με αυτό το ποσό! Στο ρεύμα, στα αναλώσιμα, στα φυτοφάρμακα, τα ίδια. Επιπλέον, μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να έδωσε σωστά τα χρήματα των αποζημιώσεων στην Ελλάδα αλλά η κατανομή που έγινε δεν ήταν σωστή και μειώθηκε κατά 30-35%. Δεν μπορεί να λέει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ότι θα διαπραγματευτούμε εκ νέου την ΚΑΠ για να δούμε τι λάθη έχουν γίνει και λίγο αργότερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να δηλώνει πως ο ίδιος διαπραγματεύτηκε την ΚΑΠ και πως έγινε το καλύτερο δυνατόν. Δεν μπορεί ένας Υπουργός να αδειάζει τον Πρωθυπουργό».

«Από εκεί και πέρα», κατέληξε ο Δημήτρης Καπούνης, «έχουμε κάποια αιτήματα που είναι σοβαρά και πρέπει να τα εξετάσει η Πολιτεία και να σταθεί δίπλα στον αγρότη και στον κτηνοτρόφο. Λέμε ότι μειώθηκαν οι τιμές κάποιων προϊόντων στο ράφι, νομίζετε όμως ότι οι αλυσίδες και οι έμποροι έχασαν τα κέρδη τους; Όχι! Το γάλα, από 1,70 και 1,65 που το έπαιρνε ο παραγωγός, έχει φθάσει στο 1,20 και στο 1,40. Μειώθηκαν, δηλαδή, τα κέρδη των παραγωγών, που μια ζωή αυτοί την πατάνε!».

Ο Δημήτρης Καπούνης στην ΕΡΤ για την πατάτα Νάξου ΠΓΕ

Για την παραγωγή της πατάτας Νάξου ΠΓΕ, τις ελληνοποιήσεις αυτής και της παραγωγής της ΕΑΣ μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ που κλήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών, τα οποία αναφέρουν πως τον Ιανουάριο του 2024 αυξήθηκαν κατά 31,36% στην χώρα μας οι εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών.

Ένα από τα προϊόντα, οι εισαγωγές των οποίων σημείωσαν μεγάλη αύξηση, ήταν και η πατάτα, με τον Δ. Καπούνη να μιλά μέσα από την καρδιά του πιστοποιημένου Συσκευαστηρίου Πατάτας της Ε.Α.Σ. Νάξου, τονίζοντας αρχικάότι «στην Ελλάδα παράγονται περίπου 350 χιλ. τόνοι πατάτας, ενώ στη Νάξο περίπου 5-6 τόνοι, ανάλογα τις κλιματολογικές συνθήκες και το διαθέσιμο νερό στο νησί. Από την άλλη, οι εισαγωγές πατάτας στην Ελλάδα είναι γύρω στους 220 χιλ. τόνους, κυρίως από Αίγυπτο, Γαλλία και Κύπρο».

Οι παρουσιαστές της εκπομπής ρώτησαν, τον πρόεδρο της ΕΑΣ Νάξου για ποιον λόγο τον Ιανουάριο του 2024 εισήχθησαν 15 χιλ. τόνοι πατάτας, από 12 χιλ. τόνοι τον Ιανουάριο του 2023: «Λόγω κλιματολογικών συνθηκών δεν υπήρξε μεγάλη παραγωγή πατάτας στην Ελλάδα. Στη Νάξο, άλλες εποχές, βγάζαμε 1.500 τόνους χειμερινή πατάτα. Φέτος δεν έχουμε πάνω από 600-700 τόνους. Εμείς, η Ε.Α.Σ., παραλάβαμε γύρω στους 550 τόνους και την άλλη εβδομάδα δεν θα υπάρχει πατάτα να δώσουμε. Έχει εξαντληθεί το στοκ. Η παραγωγή πατάτας Νάξου αντιστοιχεί στο 1,5% της συνολικής ελληνικής παραγωγής. Πέφτουν οι ποσότητές της. Άλλωστε, ο αγρότης έχει πλέον φύγει από το χωράφι κι ασχολείται με τον τριτογενή τομέα, όπου και θα καταλήξουμε όλοι…».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν, βέβαια και εισαγόμενα προϊόντα φθηνότερα από τα δικά μας από τρίτες και όχι ευρωπαϊκές χώρες. Αν έχουν εισαχθεί 220 χιλ. τόνοι πατάτας, οι 90-100 είναι από την Αίγυπτο. Επιπλέον, φθηνά προϊόντα, πατάτες ή άλλα οπωροκηπευτικά, έρχονται από Ουκρανία και Γεωργία».

Καταλήγοντας, ο Δημήτρης Καπούνης υπογράμμισε πως «είναι ανεβασμένα τα κόστη του παραγωγού. Υπάρχουν, ωστόσο και ελληνοποιήσεις στην πατάτα. Εμείς, ως Ε.Α.Σ., αγοράσαμε από τον παραγωγό 89 λεπτά την πατάτα. Για να την στείλουμε στην Αθήνα χωρίς επεξεργασία θα πάει 1 ευρώ. Στη λαϊκή πωλείται 90 λεπτά. Πώς γίνεται αυτό; Πώς γίνεται η πατάτα Νάξου, που δεν υπάρχει στη αγορά, να πουλιέται 90 λεπτά και 1 ευρώ στη λαϊκή; Κάτι άλλο συμβαίνει. Οι έλεγχοι πρέπει να ενταθούν! Πατάτα Νάξου της Ε.Α.Σ. θα έχουμε ξανά το καλοκαίρι (Ιούνιο, Ιούλιο) και μόνο στα σούπερ μάρκετ. Η πατάτα μας είναι προϊόν Π.Γ.Ε., πιστοποιημένη, ελεγμένη, στο διχτάκι και με την καρτέλα για την ιχνηλασιμότητα και βρίσκεται μόνο στα ράφια των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ».

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 95 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*