Η ΕΑΣ Νάξου θα συμμετέχει στο μεγάλο συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα

Newsroom
18/02/2024 21:06
 
 
 

 

Λίγες ώρες πριν το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δημήτρης Καπούνης και οι Ναξιώτες παραγωγοί Στέλιος Βαθρακοκοίλης (πατατοπαραγωγός) και Γιάννης Μάκαρης (κτηνοτρόφος) μίλησαν στο «Action Σαββατοκύριακο» του Action 24 για τα σοβαρά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας.

Μάλιστα, ο Δημήτρης Καπούνης αποκάλυψε και ότι, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο. «Θα συμμετέχουμε κι εμείς για να συμπαρασταθούμε στους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους, για όλα αυτά τα προβλήματα που διαιωνίζονται και δεν επιλύονται. Πρέπει η Κυβέρνηση να σταθεί δίπλα μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Βρισκόμαστε στον στάβλο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, στον οποίο φιλοξενούμε περίπου 64 μοσχίδες, που πήραμε για να τις δώσουμε στους κτηνοτρόφους του νησιού μας και να ενισχύσουμε, έτσι, τη ζώνη γάλακτος, επειδή πολλά ζώα έχουν φύγει (είτε για άλλα νησιά είτε επειδή έχουν σφαχτεί)», τόνισε ο κ. Καπούνης.

Ο Γιάννης Μάκαρης, πρώην κτηνοτρόφος, που όπως εξήγησε, πούλησε τα ζώα του λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και έφυγε στην Αθήνα, σημείωσε ότι αναγκάστηκε να το πράξει αυτό επειδή δεν ήταν δυνατόν να συνεχίσει ως κτηνοτρόφος αφού το κόστος ήταν δυσβάσταχτο. «Εκ των πραγμάτων, έπρεπε να βγω στο μεροκάματο για να επιβιώσω. Είχα περίπου 250 πρόβατα και το 2021 τα πούλησα, ήλθα στη Αθήνα και δουλεύω ως οδηγός σε μία εταιρεία (φορτηγά). Το κόστος των ζωοτροφών και των μεταφορών ήταν πολύ μεγάλο, σε σχέση με τα προϊόντα που παρήγαγα» είπε.

Από την πλευρά του, ο Στέλιος Βαθρακοκοίλης επεσήμανε: «Τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα είναι πάρα πολλά. Ένα παραπάνω σε εμάς, που μας αγγίζει και η νησιωτικότητα, το ότι μας ταλανίζουν λειψυδρίες όπως η φετινή. Στα φοβερά θέματα που έχουμε είναι, λ.χ., το πετρέλαιο κίνησης, για το οποίο πήρε τώρα η Κυβέρνηση κάποια μέτρα που είναι υπέρ μας αλλά παραμένει ένας σημαντικός αρνητικός κρίκος για όλη την αλυσίδα μας. Όπως πληροφορούμαι από γνωστούς μου, στη Γερμανία οι αγρότες βάζουν το πετρέλαιο κίνησης με 1,60 ευρώ και επιστροφή 24 λεπτά/λίτρο και εδώ στη Νάξο το βάζουμε στα 1,96 ευρώ… Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός πως, από το χωράφι στο ράφι, το προϊόν έχει μεγάλη ακρίβεια με αποτέλεσμα και ο καταναλωτής να μην αντέχει να το αγοράσει και να δημιουργείτε πρόβλημα στην πώληση των δικών μας προϊόντων – δεν γίνεται σήμερα να φεύγουν από τον παραγωγό, π.χ., στο 1,20 η ντομάτα και στα 2 ευρώ η πράσινη πιπεριά και να πωλούνται στο ράφι 3 και 5 ευρώ αντίστοιχα. Πρέπει να εστιάσει σε αυτό το πρόβλημα η Κυβέρνηση και να εντοπίσει τι συμβαίνει. Από τα 22 χρόνια που ασχολούμαι με τον πρωτογενή τομέα, πλέον σκέπτομαι ότι θα πρέπει να πάω στο μεροκάματο κι εγώ».

Στο κλείσιμο της σύνδεσης, ο Δημήτρης Καπούνης ξαναπήρε τον λόγο και ανέδειξε ξανά ορισμένα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα του νησιού μας: «Είμαστε σε αδιέξοδο. Υπάρχουν κι άλλα αιτήματα των αγροτών. Π.χ., αυτή τη στιγμή, το οικιακό ρεύμα είναι φθηνότερο από το αγροτικό. Επίσης, εδώ στο νησί μας υπάρχει λειψυδρία – το φράγμα του Τσικαλαριού, που έχει δημοπρατηθεί από το 2010 και στο οποίο δεν έχει μπει ούτε… τσάπα, έχει κόστος 37,5 εκατ. ευρώ τα οποία στέκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν προχωρά. Δεν ξέρουμε γιατί, δεν μπορεί να μας εξηγήσει κανείς. Εάν το φράγμα αυτό λειτουργούσε θα αποταμίευε 3 εκατ. κ.μ. νερό και οι παραγωγοί θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν ακόμα και αν έκανε να βρέξει πέντε χρόνια στο νησί! Είχε έρθει τον Νοέμβριο του 2022 στη Νάξο ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς και είχε πει ότι τον Μάρτιο του 2023 θα ξεκινήσει το έργο, αλλά είμαστε στο 2024 και ακόμη δεν έχει λειτουργήσει τίποτε!».

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 813 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*