Δημήτρης Καπούνης και κτηνοτρόφοι της Νάξου για την τιμή των αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα

Newsroom
14/04/2024 03:06
 
 
 

 

Σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν στις τηλεοπτικές εκπομπές Mega Σαββατοκύριακο και Action Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, και οι κτηνοτρόφοι Νίκος και Κώστας Κοττάκης, αναφέρθηκαν στην τιμή πώλησης του αρνιού και του κατσικιού για το επερχόμενο Πάσχα.

Οι δηλώσεις τους εστιάστηκαν στην αναγκαιότητα της τιμολόγησης των εν λόγω κρεάτων στα 8 ευρώ το κιλό. Οι κτηνοτρόφοι επισήμαναν ότι αυτή η τιμή είναι ικανοποιητική για να καλυφθούν τα έξοδα παραγωγής τους.

Σύμφωνα με τον κ. Καπούνη, η αναγκαιότητα αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η διατήρηση της συγκεκριμένης τιμής είναι σημαντική για την οικονομική βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων.

Αναλύοντας το κόστος παραγωγής, οι κτηνοτρόφοι ανέφεραν ότι ένα αρνί που πηγαίνει για σφαγή πρέπει να είναι περίπου 60 ημερών και περίπου 10 κιλά. Το κόστος της παραγωγής του ανέρχεται στα περίπου 80-90 ευρώ. Επομένως, η τιμή των 8 ευρώ το κιλό είναι απαραίτητη για να καλυφθούν οι δαπάνες των κτηνοτρόφων.

Οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη δυνατότητα του κόστους παραγωγής να ξεπεράσει τα οικονομικά όρια τους σε περίπτωση που η τιμή πώλησης δεν διατηρηθεί στα επίπεδα που αναφέρθηκαν.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΑΣ επεσήμανε τη σημασία της επίβλεψης της αγοράς από την πλευρά του κράτους, ώστε να αποφευχθεί η είσοδος ζώντων ζώων στη χώρα με αποτέλεσμα την αναταραχή της αγοράς και τη μείωση των τιμών.

Επιπλέον, ο κ. Καπούνης επεσήμανε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι από τις εξαγωγές και τις εισαγωγές ζώντων ζώων. Κατέληξε ότι η πολιτεία πρέπει να επιβάλει αυστηρούς ελέγχους για να προστατεύσει την εγχώρια παραγωγή και τους καταναλωτές.

Οι δηλώσεις στο MEGA

Οι δηλώσεις στο Action 24

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 2.293 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*