Ο Δημήτρης Καπούνης και κτηνοτρόφοι της Νάξου μιλούν σε ΕΡΤ, Mega και ΑΝΤ1 για τις τιμές των αμνοεριφίων το Πάσχα

Newsroom
27/04/2024 20:05
 
 
 

 

«Το “Καλάθι του Πάσχα” συμπίεσε προς τα κάτω τα κέρδη των κτηνοτρόφων!»

Για τα κέρδη των κτηνοτρόφων από τη διάθεση των αμνοεριφίων τους εν όψει του Πάσχα, αλλά και για τις τιμές που θα βρει ο καταναλωτής αυτά τα προϊόντα, μίλησαν ζωντανά από το νησί μας στα ΕΡΤ, Mega και ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δημήτρης Καπούνης, και ο Ναξιώτης κτηνοτρόφος Γιάννης Βάβουλας.

Ο Δημήτρης Καπούνης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Στη Νάξο οι κρεοπώλες αγόρασαν με 6 ευρώ. Εμείς, η Ε.Α.Σ., αγοράσαμε με 7 ευρώ και τα πουλήσαμε στα 9,40 ευρώ. Διαθέσαμε περίπου 3 χιλιάδες αμνοερίφια σε αλυσίδες. Το προϊόν μπήκε στο “Καλάθι του Πάσχα” στα 9,99 ευρώ, με αποτέλεσμα να συμπιεστούν προς τα κάτω οι τιμές που πούλησαν οι κτηνοτρόφοι. Στα σούπερ μάρκετ μπορεί να υπάρχει αυτή η τιμή των 9,99 ευρώ, αλλά στα περιφερειακά κρεοπωλεία το αρνί και το κατσίκι πωλούνται στα 16 ευρώ ενώ η τιμή τους θα πάει και στα 17 και 18 ευρώ, γιατί υπάρχει έλλειψη, καθώς έγιναν εξαγωγές στο Καθολικό Πάσχα, με αποτέλεσμα το προϊόν να ακριβύνει!».

«Θα φύγουν περίπου 20 χιλιάδες αμνοερίφια από τη Νάξο, προς αλυσίδες και περιφερειακά κρεοπωλεία, αλλά όχι μόνο. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ελέγχουν εάν τα κρέατα φέρουν την κατάλληλη σφραγίδα που πιστοποιεί ότι είναι Νάξου. Έχουμε, ωστόσο, παράλληλα, μεγάλο πρόβλημα ανομβρίας στη Νάξο και οι παραγωγοί δεν μπορούν να ποτίσουν. Πρέπει να ενδιαφερθεί η Πολιτεία να φέρει νερό να γεμίσει τα φράγματα, δεν θα έχουν νερό να πιούν τα ζώα και δεν θα μπορούν οι αγρότες να ποτίσουν», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Καπούνης.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Βάβουλας δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι στη Νάξο πούλησαν στα 6 ευρώ, μία πάρα πολύ χαμηλή τιμή που σε καμία περίπτωση δεν φθάνει για να καλύψουμε τα έξοδά μας, που είναι τρομερά. Για να μπορούμε να πούμε ότι βγάλαμε τα έξοδά τους και μας έμεινε κι εμάς ένα μικρό μεροκάματο, θα έπρεπε να τα έχουμε διαθέσει από 8 και 8,50 ευρώ! Στον καταναλωτή το προϊόν φτάνει ως και στα 16 ευρώ. Εμείς ξέρουμε την τιμή στην οποία πουλήσαμε, από εκεί και πέρα όμως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι γίνεται. Υπάρχουν, βέβαια, κάποια κόστη, όπως μεταφορικά, ΦΠΑ, κ.ά., αλλά η διαφορά είναι τεράστια και συνήθως, κάθε χρόνο, τόση είναι. Είναι κρίμα να πουλάμε τόσο φθηνά και ο καταναλωτής να δυσκολεύεται να αγοράσει το ξακουστό και γευστικό ναξιώτικο αμνοερίφιο».

Το ρεπορτάζ στην ΕΡΤ

Το ρεπορτάζ στον ΑΝΤ1

Το ρεπορτάζ στο Mega

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1.443 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*