Νάξος: Δραματικές οι επιπτώσεις της λειψυδρίας στον πρωτογενή τομέα – «Γιοφύρι της Άρτας» το φράγμα Τσικαλαριού

Newsroom
10/07/2024 18:30
 
 
 

«Το έργο του φράγματος Τσικαλαριού έχει πια ξεπεράσει όχι μόνο το γιοφύρι της Άρτας αλλά και το μετρό της Θεσσαλονίκης»

Για το πολύτιμο, για τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της Νάξου, φράγμα του Τσικαλαριού που όμως δεν προχωρά μίλησε, ξανά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, αυτή τη φορά στο «Action Τώρα» του Action 24, ζητώντας εκ νέου από την Πολιτεία να μεριμνήσει για την υλοποίησή του.

«Το έργο αυτό έχει πια ξεπεράσει όχι μόνο το γιοφύρι της Άρτας αλλά και το μετρό της Θεσσαλονίκης!», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Καπούνης.

Κατόπιν, επεσήμανε: «Η μελέτη του έργου συντάχθηκε το 2002 και αυτό δημοπρατήθηκε το 2009. Έχει εγκαινιαστεί τέσσερις φορές, μα ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα! Τον Αύγουστο του 2022 συναντήθηκα με τον (τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) Γιώργο Γεωργαντά, του έθεσα το θέμα και τόνισα ότι πρέπει να φτιαχτεί το φράγμα επειδή υπάρχει πρόβλημα λειψυδρίας στη Νάξο. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου ο κ. Γεωργαντάς ήλθε στη Νάξο και είπε ότι τον Μάρτιο του 2023 το έργο θα άρχιζε, αλλά αυτό δεν έγινε. Το έργο υπάγεται, επίσης, πλέον στο Υπουργείο Υποδομών και όχι στο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τον Μάιο του 2024 ήλθε στο νησί μας ο (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) Σταύρος Κελέτσης και δήλωσε ότι θα διπλασιαστεί η τιμή του τείχους στα 12,5 εκατ. και το έργο θα αρχίσει το 2024. Χθες, άκουσα τον (Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών) Χρήστο Σταϊκούρα στο ραδιόφωνο, να λέει ότι μετά από δύο χρόνια που θα φτιαχτεί ο φάκελος για να ξεκινήσει το έργο».

Και πρόσθεσε ο κ. Καπούνης: «Κοροϊδεύουν τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της Νάξου! Είναι, θεωρώ, ώρα να το δουν σοβαρά το θέμα και οι τοπικοί βουλευτές και οι βουλευτές των Κυκλάδων, αν αγαπούν και σέβονται τον τόπο μας. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ανομβρίας στο νησί. Θα μεταναστεύσουν όλοι. Δεν θα υπάρχουν πια τα προϊόντα μας, θα έρθει πείνα».

Στην κάμερα της εκπομπής μίλησε και ο Ναξιώτης παραγωγός, Στέλιος Βαθρακοκοίλης, που δήλωσε μεταξύ άλλων: «Μόνο τουρισμό θα έχουμε στη Νάξο και θα εισάγουμε ντομάτες, πατάτες, λεμόνια, αγγουράκια, κ.λπ. λαχανικά και φρούτα, από άλλες χώρες. Πέρυσι είχα καλλιεργήσει κηπευτικά γύρω στα 40 στρ. και φέτος δεν μπορώ να καλλιεργήσω, δεν έχω καν να πιώ νερό. Έβαλα πατάτες 10 στρέμματα, άλλες χρονιές έβαζα 80 και 100. Άλλα έτη το στρέμμα στη Νάξο έβγαζε 3,5 έως 4 τόνους πατάτας, φέτος θα βγάλει 1.000 με 1.200 κιλά γιατί ποτίζουμε με υφάλμυρο νερό. Επίσης, δεν έχουμε βάλει μία τριτοβάθμια επεξεργασία στον βιολογικό του νησιού, που πετά εκατομμύρια κυβικά νερό στη θάλασσα κάθε μέρα, ώστε αυτή η ποσότητα να αξιοποιηθεί».

Προς το τέλος της σύνδεσης, ο Δημήτρης Καπούνης πήρε ξανά τον λόγο και είπε, ανάμεσα σε άλλα: «Πρέπει το φράγμα του Τσικαλαριού να φτιαχτεί άμεσα. Αν το είχαμε, δεν θα υπήρχε πρόβλημα για τρία χρόνια. Δεν θα υπάρχουν καλλιέργειες. Από πού θα πίνουν τα ζώα; Τον Σεπτέμβριο θα βάλουν πατάτα οι αγρότες; Από πού θα ζήσουν; Υπάρχουν ζωοτροφές για τα ζώα; Όχι. Τα ζώα πίνουν υφάλμυρο νερό αλλά δεν έχουν τη ίδια παραγωγή. Για τον τριτογενή τομέα έχει φροντίσει ο Δήμος και έφερε 3-4 αφαλατώσεις, αλλά για τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα δεν υπάρχει καθόλου νερό. Είναι πολύ κακό για το νησί αυτό. Πρέπει να σταθεί δίπλα μας η Πολιτεία» τόνισε.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1.871 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*