Σε διαδικτυακή συζήτηση για την αγροτική πολιτική σε ορίζοντα 20ετίας συμμετείχε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Newsroom
15/01/2021 15:39
 
 
 

Η ανταλλαγή απόψεων και η κατάθεση προτάσεων για το μέλλον και τις ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου (οι οποίες θα αποσταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021) ήταν το αντικείμενο της διαδικτυακής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει της κατάρτισης ενός «Μακροπρόθεσμου Οράματος για τις αγροτικές περιοχές» με χρονικό ορίζοντα το 2040.

Με αφορμή, λοιπόν, αυτή τη διαβούλευση, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης προσκάλεσε τον Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Φιλήμονα Ζαννετίδη κι άλλους φορείς του Νοτίου Αιγαίου να πάρουν μέρος σε Ομάδα Εστίασης, η οποία θα συζητήσει και θα επεξεργαστεί τις τρέχουσες ευκαιρίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές. Παράλληλα, θα διατυπωθούν εκτιμήσεις για την ανάπτυξη των περιοχών αυτών μέχρι το 2040, καθώς και προτάσεις για απαιτούμενες δράσεις και πολιτικές.

Συγκροτήθηκαν 4 Ομάδες Εστίασης, οι οποίες στηρίχθηκαν σε χωρικά κριτήρια και κοινά ή παρεμφερή αντιπροσωπευτικά κοινωνικό-οικονομικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, με το Νότιο Αιγαίο να συμμετέχει στην 3η ομάδα μαζί με το Βόρειο Αιγαίο.

Όπως προαναφέρθηκε, χθες πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση (λόγω των στενών χρονικών ορίων για την κατάθεση προτάσεων, αλλά και των μέτρων προστασίας κατά του covid-19), στην οποία εκτός από τον κ. Ζαννετίδη, συμμετείχαν επίσης η πρόεδρος των Οινοποιών Αιγαίου (Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου), εκπρόσωποι της ΑΝΔΩ (Κώστας Ζήφος), του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου (Μάνθος Βίλλας), της Αναπτυξιακής Κυκλάδων (Πόπη Τσαγκαράκη), καθώς και εκπρόσωποι του Βορείου Αιγαίου.

Η συζήτηση διήρκησε περισσότερες από τρεις ώρες, με τους υπευθύνους της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης να δείχνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν και την συζήτηση που αναπτύχθηκε.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζαννετίδης στην παρέμβασή του, επικεντρώθηκε στην έλλειψη υποδομών και υπηρεσιών, όπως επίσης και στο υψηλό κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων στα νησιά (σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα), ζητώντας να ληφθούν ελκυστικότερα μέτρα για τους νέους αγρότες.

Μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου εμφανίστηκε ευχαριστημένος από την όλη διαδικασία και ευχήθηκε οι προτάσεις του να γίνουν αποδεκτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

(Visited 57 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*