Επίσκεψη Ζαννετίδη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Τι ζήτησε από τους Γενικούς Γραμματείς

Newsroom
17/09/2021 12:13
 
 
 

Στην Αθήνα μετέβη ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης, προκειμένου να συναντηθεί με με παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για θέματα που απασχολούν τους αγρότες του Νοτίου Αιγαίου.

Το πρόγραμμα του Αντιπεριφερειάρχη περιλάμβανε συναντήσεις με τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου κα Χριστιάνα Καλογήρου και κ. Κώστα Μπαγινέτα, καθώς επίσης και με άλλους υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Κυρίαρχο θέμα των συζητήσεων ήταν η ανομβρία που έπληξε φέτος το Νότιο Αιγαίο και οι ζημιές που προκλήθηκαν εξαιτίας της σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους. Οι συνέπειες της ανομβρίας στη φυτική παραγωγή έχουν ήδη επηρεάσει τόσο τη μελισσοκομία, όσο και την κτηνοτροφία, γι’ αυτό και ο κ. Ζαννετίδης ζήτησε να συμπεριληφθούν στους καταλόγους αποζημιώσεων όλων των πληττόμενων παραγωγών, αίτημα που έγινε αποδεκτό από τους συνομιλητές του.

Στη συνέχεια, η συζήτηση περιστράφηκε στην ανάγκη ύπαρξης εγγειοβελτιωτικών έργων που είναι αναγκαία για τον πρωτογενή τομέα των νησιών και αποφασίσθηκε η επεξεργασία του προγράμματος για να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις εκτέλεσης του.

Ο κ. Ζαννετίδης ζήτησε, επίσης, από τους συνομιλητές του την επίσπευση των διαδικασιών απόδοσης των χρημάτων προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαγωνιστική διαδικασία για τη δημιουργία διαχειριστικών σχεδίων βοσκής στα νησιά της Περιφέρειας, σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί με το Υπουργείο. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και τις επικείμενες προσκλήσεις, με πρώτη αυτή για τους Νέους Αγρότες που πρόκειται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Θέμα συζήτησης υπήρξε και το τεράστιο θέμα που απασχολεί την Ρόδο, αυτό των ελαφιών, των οποίων η αύξηση, η έλλειψη τροφής, νερού και φροντίδας έχει επιφέρει μεγάλη αναταραχή με πολλές κι ανυπολόγιστες ζημιές στον αγροτικό τομέα του νησιού. Ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η αναλογιστική μελέτη των αρμοδίων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, προκειμένου να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι πληττόμενοι παραγωγοί, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι υποχρεωμένο να γνωρίζει το μέγεθος του πληθυσμού των ελαφιών, ώστε να γίνει κατανοητό και το μέγεθος της καταστροφής που προκαλούν στις αγροτικές καλλιέργειες.

Τέλος, ο κ. Ζαννετίδης ενημερώθηκε για τις αποφάσεις αποζημιώσεων των παραγωγών, λόγω πανδημίας οι οποίες έχουν ως εξής:

*5.300.317,340€ για υπαίθριο καρπούζι, mini και obla.

*10.394.602,112€ για καλοκαιρινή, φθινοπωρινή πατάτα.

*551.457,902€ για τομάτα θερμ. καλλιέργειας.

*403.826,694€ για αγγούρι θερμ. καλλιέργειας.

*607.385,130€ για Βουβαλοτροφία.
*253,56€ για κάθε χοιρομητέρα (με το συνολικό ποσό που θα διατεθεί να ανέρχεται στα 15.500.123 ευρώ).

*353,46€ για κάθε χοιρομητέρα ή κάπρο μαύρου χοίρου (με το συνολικό ποσό που θα διατεθεί να ανέρχεται στα 1.200.000 ευρώ)

*3,39€ για κάθε κυψέλη (με ανώτατο όριο 3.201 877 ευρώ).

(Visited 95 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*