Σε απόγνωση οι αγρότες της Νάξου λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας

Newsroom
18/11/2021 13:44
 
 
 

 

Σοβαρά προβλήματα από την ανομβρία αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Νάξου οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση – Θαλασσινό νερό έχει εισχωρήσει στα πηγάδια

Η παρατεταμένη ανομβρία που παρατηρείται σε όλες σχεδόν τις περιοχές αποτελεί ότι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί αυτή την περίοδο στον αγροτικό κόσμο.

καλλιέργεια πατάτας ανομβρία

Όσον αφορά τους πατατοπαραγωγούς όσοι τόλμησαν να φυτέψουν μέσα στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα αφού εκτός από την ανομβρία οι καλλιέργειες «χτυπήθηκαν» και από τους ισχυρούς βοριάδες της προηγούμενης εβδομάδας.

Θαλασσινό νερό έχει εισχωρήσει στα πηγάδια

Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα που ήρθε να προστεθεί στα παραπάνω είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα σε πολλά πηγάδια από τα οποία αντλούν νερό για πότισμα οι αγρότες, κάτι που σημαίνει ότι το (όποιο) νερό βρίσκεται εντός αυτών έχει υφαλμυρίσει (έχει εισχωρήσει θάλασσα).

*Φωτογραφία από πηγάδι που …έχει πιάσει άλατα – «Φαινόμενο που για πρώτη φορά συμβαίνει» όπως σημειώνει αγρότης στο naxostimes.

Οι καλλιέργειες έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές και οι αγρότες είναι απελπισμένοι.

καλλιέργεια πατάτας ανομβρία

*Στις εικόνες αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής

καλλιέργεια πατάτας ανομβρία

Εδώ παρατηρούμε μια φυτεία πατάτας που έχει καταστραφεί ολοσχερώς

Τα ίδια φαινόμενα παρατηρούμε και σε άλλες φυτείες του νησιού.

Το φράγμα της Φανερωμένης έχει ελάχιστο νερό ενώ οι εργασίες για την ολοκλήρωση των εργασιών στο νέο φράγμα του Τσικαλαριού έχουν βαλτώσει για ακόμα μία φορά. Εξάλλου για το συγκεκριμένο έργο ακόμα κι αν ολοκληρωθεί, δεν έχουν εκπονηθεί μελέτες και δεν υπάρχει σχετική χρηματοδότηση για δίκτυα άρδευσης.

καλλιέργεια πατάτας ανομβρία

«Όσοι αγρότες έσπειραν με τις πρώτες βροχές τα χωράφια τους, βλέπουν τις καλλιέργειες τους να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς γιατί δεν ξανάβρεξε ώστε να ενισχυθεί η σπορά και να αναζωογονηθεί το έδαφος και τα σπαρτά, με αποτέλεσμα να ξεραθούν «κάηκαν» από την ανομβρία όπως θα λέγαμε στη γλώσσα μας» σημειώνει στο naxostimes.gr ο Μιχάλης Ρώτας, αγρότης από τη Νάξο.

καλλιέργεια πατάτας ανομβρία

«Πραγματικά θα τολμήσω να πω ότι ακόμη και αν βρέξει όπως πέρυσι η χρονιά είναι καταστροφική. Θέλουμε πολύ παραπάνω βροχή από πέρυσι για να σωθεί η χρόνια… Διαφορετικά μιλάμε για πλήρη καταστροφή» σημειώνει ο κ. Ρώτας.

καλλιέργεια πατάτας ανομβρία

(Visited 1.356 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*