Της Κατερίνας Γιαννακά
Η λαϊκή οργή, που καθημερινά γιγαντώνεται, μοιάζει να τους τρομάζει. Η καθεστωτική νοοτροπία και τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη εκδηλώνεται ασταμάτητα και με εντεινόμενο ρυθμό, όσο η ώρα των εκλογών πλησιάζει. Ο διακαής πόθος τους να απαξιώσουν, να αποδυναμώσουν και τελικά να ακυρώσουν θεσμούς της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, δεν έχει τέλος, αλλά και δεν θα τους σώσει από τη συντριβή στις εκλογές όποτε και αν γίνουν αυτές.
Με μια ακόμα νομοθετική παρέμβαση του υπουργού κ. Βορίδη, το Μαξίμου επιτίθεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πυλώνα της Δημοκρατίας, επιχειρώντας και πάλι να ευνουχίσει ακόμη περισσότερο τις αρμοδιότητες και τον θεσμικό ρόλο του δημοτικού συμβουλίου, για να «φιμώσει» τη φωνή των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης και να στερήσει από τον θεσμό τις βασικές δημοκρατικές αρχές λειτουργίας του. Ο δημαρχοκεντρικός χαρακτήρας της Αυτοδιοίκησης, που τη μετατρέπει σε «ενός ανδρός αρχή», είναι το δόγμα του καθεστώτος Μητσοτάκη.
Σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση, τροποποιείται το άρθρο 67 του νόμου 3852/2010, το σχετικό με την εισαγωγή προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης και αφαιρείται το δικαίωμα που είχαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας (μείζονος και ελάσσονος), να προτείνουν στο δημοτικό συμβούλιο ως κατεπείγοντα, θέματα που δεν περιέχονται στην ημερήσια διάταξη. Το δικαίωμα αυτό εκχωρείται στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Δήμαρχο, που ανήκουν στην πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη.
Οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης αποκλείονται ουσιαστικά από τον δημόσιο διάλογο στις τοπικές κοινωνίες. Το έργο της αντιπολίτευσης στο δημοκρατικό πολίτευμα, που είναι η άσκηση κριτικής σε κάθε μορφής εξουσία, είναι ενοχλητικό για το καθεστώς Μητσοτάκη. Τα προβλήματα, γενικά ή τοπικά, η ανεπάρκεια, η ανικανότητα της όποιας τοπικής εξουσίας, δεν επιτρέπεται να αναδεικνύονται, για να αντιμετωπίζονται.
Δεν άρεσε στην κυβέρνηση η σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου; Περιέκοψε δραματικά τις αρμοδιότητές του και τις εκχώρησε αντισυνταγματικά στην Οικονομική Επιτροπή.
Δεν τους άρεσε ο τρόπος εκλογής αντιδημάρχων; Τον άλλαξαν μετά τις εκλογές, ρύθμιση που κρίθηκε αντισυνταγματική.
Δεν τους αρέσει η κριτική στο δημοτικό συμβούλιο; Φιμώνουν τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, η οποία στα δημοκρατικά πολιτεύματα είναι πυλώνας της δημοκρατίας, του πλουραλισμού.
Σε αυτή την καθεστωτική λογική, ένας μόνο δρόμος υπάρχει, η ψήφος του λαού.
Η ώρα της δημοκρατικής αλλαγής, της προοδευτικής διακυβέρνησης για το καλό του τόπου, είναι και ώρα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για την επιστροφή της δημοκρατίας και στην Αυτοδιοίκηση.
Κατερίνα Γιαννακά
μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
Περιφέρειας Ν. Αιγαίου