Νίκος Λεβογιάννης: Πώς ιδρύθηκαν τα 7 Κέντρα Υγείας στις Κυκλάδες

nosokomeio naxou 5
Newsroom
05/12/2022 21:19
 
 
 

Του Νίκου Λεβογιάννη

Είχα την τύχη να ζήσω από μέσα ως βουλευτής Κυκλάδων την ιστορία του ΕΣΥ το 1983 και την εξειδίκευση του ιδρυτικού νόμου στη νησιωτική Ελλάδα. Ναι, τότε δεν υπηρχε ο όρος “ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ” στη διοίκηση, ούτε στη νομοθεσία, ούτε φυσικά στο Σύνταγμα.

Εν τούτοις εμείς τότε οι δύο Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες, ο Πέτρος Βάλβης και εγώ, διεκδικήσαμε και πετύχαμε την εξειδίκευση του νόμου του 1983 και των εφαρμοστικών του διατάξεων στα νησιά.

Τα 7 Κέντρα Υγείας που ιδρύθηκαν στις Κυκλάδες και σε άλλα νησιά ήταν διαφορετικά από εκείνα της υπόλοιπης Ελλάδας.

Ήταν ο αείμνηστος Γεννηματάς και οι συνεργάτες του στο Υπουργείο Υγείας που άκουγαν, που συζητούσαν. Όταν ζήτησα να τον συναντήσω, για να θέσω υπόψη του τις ιδιαιτερότητες των νησιών ως προς τον τομέα Υγείας και την ανάγκη να εξειδικευτεί σε κάποια σημεία του ο νόμος του ΕΣΥ σ’ αυτές, δεν απαιτήθηκε πολύς χρόνος για να τον πείσω. Στη συνάντηση εκείνη, αφού άρχισα να του εκθέτω τις προτάσεις μου, με άκουγε στην αρχή με πολλή προσοχή, αλλά δεν με άφησε να τελειώσω την ανάπτυξή της, είχε ήδη διαβάσει το σύνολο της σκέψης μου. Με σταμάτησε, σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε αμέσως στο γραφείο του δυο βασικούς του συνεργάτες και τους είπε: “Θα έρθει τώρα στο γραφείο σας ο Λεβογιάννης και θα σας προτείνει κάποιες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα Κέντρα Υγείας των Κυκλάδων για να λειτουργήσει εκεί το ΕΣΥ σωστά και αποτελεσματικά. Θα τον ακούσετε με προσοχή… ΣΥΜΦΩΝΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΈΡΩΝ ΜΕ ΟΣΑ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ”.

Έτσι ακριβώς έγινε και τα 7 Κέντρα Υγείας των Κυκλάδων είχαν στον οργανισμό λειτουργίας τους, στη δομή, τη σύνθεση κ.λπ. όλα εκείνα τα δομικά στοιχεία που σήμερα αποτελούν αυτό που στο Σύνταγμα θεσμοθετήθηκε ως ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Εκείνη η φράση-εντολή του Γιώργου Γεννηματά, με στοιχειώνει από τότε θετικά και σημάδεψε καίρια την πολιτική μου δράση και πορεία.

Τέτοιες πολιτικές προσωπικότητες μας λείπουν σήμερα, αλλά το έργο, οι αγώνες τους, το πάθος τους για την ΑΛΛΑΓΗ είναι εδώ, φάροι φωτεινοί και μας οδηγούν.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στους ιδρυτές του ΕΣΥ μιλώντας στη Βουλή και ως ο ηγέτης πλέον της Προοδευτικής παράταξης αποτελεί εγγύηση για τον λαό μας ότι το ΕΣΥ, ανανεωμένο και ισχυρότερο, θα επανέλθει την επομένη των εκλογών και για άλλη μια φορά θα ακυρωθεί, πριν τεθεί σε εφαρμογή, η εμμονική προσπάθεια της οικογένειας Μητσοτάκη να καταστρέψει το έργο των δημοκρατικών κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης.

Δεν θα τους τιμωρήσει μόνο ο λαός, αλλά και η ιστορία, που τους έχει γράψει και θα τους ξαναγράψει ως ολετήρες του τόπου και της δημοκρατίας.

Νίκος Λεβογιάννης

(Visited 285 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*