Λίγες μόλις ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, και ενώ η χώρα μας ακόμη πενθεί τα αδικοχαμένα θύματα και η κοινωνία αναζητεί εναγωνίως απαντήσεις για τα αίτια και τους πραγματικούς ενόχους της τραγωδίας, η κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς αναστολές και με διαδικασίες εξπρές έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τρία σημαντικά νομοσχέδια.
Τα νομοσχέδια αυτά με εξαιρετικά σημαντικές ρυθμίσεις για τα νερά, τα δάση, τη βιοποικιλότητα, τις ΑΠΕ, τα απορρίμματα, την ενέργεια και άλλα σημαντικά θέματα τέθηκαν σε προσχηματική διαβούλευση, με πρακτικά ελάχιστο χρόνο εξέτασης και δυνατότητες παρέμβασης, και οδηγούνται άμεσα προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Ο τρόπος νομοθέτησης που υιοθετεί και εφαρμόζει, κατά πάγια τακτική της, η κυβέρνηση της ΝΔ ακυρώνει ουσιαστικά τον διάλογο και είναι δηλωτικός του απολυταρχικού και καθεστωτικού τρόπου αντίληψης και λειτουργίας της. Ουσιαστικά, αποκλείει κάθε δυνατότητα συμμετοχής, διαλόγου και παρέμβασης των πολιτικών κομμάτων, των επιστημονικών και συλλογικών φορέων, των πολιτών και της ίδιας της κοινωνίας. Αποκλείει τον διάλογο για αγαθά και υπηρεσίες υψίστης σημασίας και κοινωφέλειας, κατοχυρωμένων ως τέτοιων, από το ίδιο το σύνταγμα της χώρας, όπως το νερό, η ενέργεια, η φύση κλπ.
Ειδικότερα, το μείζον ζήτημα διαχείρισης, παραγωγής και διανομής του νερού από το Ν. 1069/1980 έχει περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία αποδεδειγμένα, εδώ και δεκαετίες, έχει ανταποκριθεί εξαιρετικά στο ρόλο αυτό. Καμία Ρυθμιστική Αρχή και κανείς ιδιώτης δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αυτοδιοίκηση στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, προς όφελος των δημοτών της, αφού η ιδιωτική πρωτοβουλία αποβλέπει αποκλειστικά και μόνο στο δικό της όφελος και υπερβολικό κέρδος, πολύ δε περισσότερο όταν μιλάμε για ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό όπως το νερό.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, με το ν/σ που έχει καταθέσει στη Βουλή, σχεδιάζει να δημιουργήσει «αγορά» για την παροχή των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης και θεσμοθετεί Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων. Με λίγα λόγια, ανοίγει την πόρτα για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του νερού.
Για να δημιουργηθεί αυτή η νέα αγορά παρόχων υπηρεσιών ύδατος, δηλαδή των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης, η νέα ρυθμιστική αρχή – στην οποία είναι καθολικά αντίθετοι περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και σύλλογοι εργαζομένων σε δημοτικές επιχειρήσεις και εταιρείες ύδρευσης & αποχέτευσης, η ΚΕΔΕ και η Ένωση των ΔΕΥΑ – συγκεντρώνει αρμοδιότητες που σήμερα ανήκουν στο ΥΠΕΝ ή σε επιτροπές που καταργούνται, όπως η Εθνική Επιτροπή Υδάτων.
Η κυβέρνηση, αντί να επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση του νερού και την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, οφείλει να ενισχύσει πραγματικά τους κατά περίπτωση οργανισμούς και φορείς διαχείρισης ύδατος σε όλη τη χώρα, όπως η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, οι ΔΕΥΑ κλπ, με επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, με χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να εκσυγχρονιστούν και να μπορέσουν να ανταποκριθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις τους, στο πλαίσιο του κοινωφελούς τους ρόλου.
Καμία μεθόδευση και σκοπιμότητα, σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση του νερού, δεν είναι αποδεκτή. Πολύ δε περισσότερο όταν, πέραν της προφανούς κοινωφέλειας του συγκεκριμένου αγαθού, οι συγκεκριμένη στάση της κυβέρνησης επιπρόσθετα κινείται στη σφαίρα της αντισυνταγματικότητας αφού αγνοεί πλήρως τις αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες από το 2014 μέχρι και σήμερα, έκριναν ότι το νερό ως δημόσιο αγαθό παραμένει στον δημόσιο έλεγχο και δεν μπορεί να ξεπουληθεί σε ιδιώτες.
Κεντρική προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί η υπεράσπιση του ανθρώπινου και κοινωνικού δικαιώματος που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής, την ενέργεια, την τροφή, το νερό, την υγεία και τελικά το περιβάλλον. Η νέα προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα διασφαλίσει πως το νερό θα παραμείνει δημόσιο και κοινωνικό αγαθό.
Γιώργος Μαραγκός
Υποψήφιος Βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ