Στράτος Φουτάκογλου: Η υπεύθυνη στάση του Λεονάρδου Χατζηανδρέου και οι άναρθρες κραυγές περί «λαϊκισμού»

Newsroom
23/06/2024 14:58
 
 
 

 

*Του Στράτου Φουτάκογλου  (Οικονομολόγος – Εκπαιδευτικός, Ms EDU – Εκπαίδευση ενηλίκων – τ. διευθυντής 1ου Γυμνασίου και ΕΕΕΕΚ Νάξου)

Δεν έχει καταλαγιάσει ακόμα η έντονη αναστάτωση που έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Νάξου η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (13/5/2024) για υπέρογκες αυξήσεις των τελών ύδρευσης αλλά και των υπολοίπων ανταποδοτικών τελών (αποχέτευσης, καθαριότητας, φωτισμού, πολιτισμού, αθλητισμού και παιδείας).

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που καταψήφισε τις συγκεκριμένες εισηγήσεις, όπως επίσης καταψήφισε, ως φυσικό επακόλουθο, τον προϋπολογισμό του 2024 ο οποίος για πρώτη φορά στα δεδομένα της λειτουργίας του Δήμου, ήρθε προς ψήφιση με τόση μεγάλη καθυστέρηση (17/6/2024)..!!.

Παρακολουθώντας τις συνεδριάσεις αυτές άκουσα πολλά επιχειρήματα ένθεν και ένθεν, επιχειρήματα που προσπαθούσαν να πείσουν για την ορθότητα ή μη των νέων μέτρων. Μεταξύ άλλων άκουσα από τον δήμαρχο, αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης να μιλούν για ανεύθυνη στάση και λαϊκιστικές θέσεις της αντιπολίτευσης και του επικεφαλής της κ. Λεονάρδου Χατζηανδρέου.

Θεωρώ τουλάχιστον άστοχους τους χαρακτηρισμούς περι «λαϊκισμού», αφού ο κ. Χατζηανδρέου πέραν του ότι είχε πέρα για πέρα δίκιο όταν μιλούσε για υπέρογκες και άδικες αυξήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αυξήσεις που επιβαρύνουν περισσότερο τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, αφού οι αυξήσεις στα τέλη ύδρευσης ξεκινούν από διπλασιασμό (100%) και φτάνουν έως και εξαπλασιασμό (680%).

Τόσο οι εισηγήσεις όσο και οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι διάτρητες και σε κάθε περίπτωση μια προσφυγή από τις δημοτικές παρατάξει της αντιπολίτευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακύρωση, τόσο τις αποφάσεις περί αυξήσεων, όσο και την απόφαση ψήφισης του δημοτικού προϋπολογισμού. Σε ανάλογη περίπτωση στο Δήμο Λαμιέων οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης προσέφυγαν στον Ελεγκτή Νομιμότητας της αποκεντρωμένης διοίκησης, προσβάλλοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία αναπροσαρμόζονται τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού 2024. Αποτέλεσμα της προσφυγής αυτής ήταν να ακυρωθούν οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Γνωρίζω καλά ότι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, δέχθηκε εισηγήσεις τόσο από πολίτες όσο και από συνεργάτες του, να ακολουθήσουν την ίδια τακτική με αυτήν της αντιπολίτευσης του Δήμου Λαμιέων, πλην όμως ο κ. Χατζηανδρέου αρνήθηκε. Την άρνησή του αυτή την δικαιολόγησε χαρακτηρίζοντάς την ως καταστροφική για την λειτουργία του Δήμου σε περίπτωση ακύρωσης των αποφάσεων, αφού ο Δήμος θα αναγκαζόταν να διακόψει την ομαλή λειτουργία του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι άλλωστε, ως πολιτικός, κατά της άσκησης πολιτικής μέσω δικαστικών ή άλλων εξωγενών αποφάσεων, πιστεύοντας πάντα ότι την πολιτική την ασκούν τα εκλεγμένα, από τον λαό, όργανα. Ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου έχοντας μεγάλη εμπειρία από την 12 ετή θητεία του στον Δήμο Αγίας Παρασκευής Αττικής, αλλά και ως πολιτικός θητεύοντας στο κοινοβούλιο ως βουλευτής Κυκλάδων, όπως επίσης και σε πολλά άλλα πολιτικά όργανα και οργανισμούς, έχει κατασταλαγμένη άποψη σε αυτό το θέμα, της εμπλοκής δηλαδή στη διοίκηση, μη αιρετών θεσμών και παραγόντων. Και την υπερασπίζεται αυτή του τη θέση, χωρίς δισταγμούς, κάθε φορά που προκύπτει ανάλογο θέμα.

Ας σκέπτονται λοιπόν περισσότερο πριν μιλήσουν και απευθύνουν χαρακτηρισμούς περί «λαϊκιστών», οι κατά πολύ λιγότερο έμπειροι έως και εντελώς άπειροι, δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, οι οποίοι με περισσή αλαζονεία, θεωρούν τους εαυτούς τους ως ειδήμονες και μοναδικούς…!!!

Θα τους πρότεινα καλύτερα να ασκήσουν πίεση στους εαυτούς ώστε να είναι πιο αποτελεσματικοί στα καθήκοντά τους, καθώς και στους καθ’ ύλην αρμόδιους, ώστε να συντάξουν έγκαιρα (μέχρι το τέλος Νοεμβρίου) τον προϋπολογισμό του 2025. Ίσως έτσι επανέλθει σε ομαλή και πιο νόμιμη λειτουργία ο Δήμος μας.

*Ο Στράτος Ε. Φουτάκογλου είναι ο πλειοψηφών σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου και στο παρελθόν έχει διατελέσει Αντιδήμαρχος Οικονομικών στο Δήμο Νάξου.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 444 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*