Σχόλιο του Νίκου Λεβογιάννη για τον εορτασμό της επετείου Απελευθέρωσης της Νάξου

Νίκος Λεβογιάννης για νοσοκομείο Νάξου
Άκης Αξαόπουλος
18/10/2021 20:11
 
 
 

 

Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι οι αρμόδιοι του Δήμου Νάξου επιμένουν εδώ και μερικά χρόνια να αναζητούν μη ναξιώτες επιστήμονες, με τίτλους συνήθως Πανεπιστημιακούς (οι τίτλοι κάνουν τη …διαφορά), ως κεντρικούς ομιλητές στην εκδήλωση για τα γεγονότα της επετείου της απελευθέρωσης της Νάξου στις 15 Οκτωβρίου 1944.

Υπάρχει πληθώρα παλαιότερων, αλλά και νέων ναξίων επιστημόνων και γενικά πνευματικών ανθρώπων, που έχουν μελετήσει λεπτομερώς εκείνη την περίοδο, έχουν γράψει βιβλία, επιστημονικά άρθρα, έχουν στα αρχεία τους σημαντικά ντοκουμέντα να παρουσιάσουν με επάρκεια και με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια.

Είναι θα έλεγα χρέος της δημοτικής αρχής να ενισχύει ηθικά, να αξιοποιεί και να τιμά τους Ναξιώτες επιστήμονες και ερευνητές.

Προσωπικά είμαι ένας από εκείνους τους επιστήμονες που έχουν μελετήσει εκείνη την εποχή. Δεν αναφέρομαι όμως στο πρόσωπό μου, γιατί γνωρίζω ότι ουδέποτε θα απευθυνόταν σε εμένα η σημερινή δημοτική αρχή.

Πολλοί Ναξιώτες επιστήμονες νεότεροι και αξιολογότεροι, έχουν τα επιστημονικά εχέγγυα να μιλήσουν για τις ηρωικές εκείνες μέρες, για την κατοχή, την αντίσταση, μα και για την εξέγερση των Μελανιτών αγροτών εναντίον των υπολειμμάτων της φραγκοκρατίας, που έγινε επίσης εκείνες τις μέρες.

Δυστυχώς η δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας, τόσο με τον προηγούμενο δήμαρχο, όσο και με τον σημερινό, λειτουργούν με μικροκομματικά κίνητρα ακόμη και σε τέτοιας μείζονος εθνικής και ιστορικής σημασίας ζητήματα.

Εξ άλλου νωποί είναι ακόμη οι απαράδεκτοι χειρισμοί από τη δημοτική αρχή της υπόθεσης μετονομασίας του ΓΕΛ Νάξου σε “ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ”, που διέσυραν και δυσφήμισαν τη Νάξο διεθνώς.

(Visited 296 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*