Νότιο Αιγαίο: Σχεδόν 14.000 τροχονομικοί έλεγχοι τον Φεβρουάριο

Newsroom
13/03/2022 10:14
 
 
 

 

Τα συνολικά στοιχεία τροχαίων ατυχημάτων και παραβάσεων του Φεβρουαρίου στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου δημοσιοποίησε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας ρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων – δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.

Έτσι, στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, τον Φεβρουάριο του 2022 πραγματοποιήθηκαν 13.729 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν συνολικά 870 παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

 

Ενδεικτικά αναφέρονται οι σοβαρότερες – επικίνδυνες τροχονομικές παραβάσεις που βεβαιώθηκαν:

*121 για οδήγηση δικύκλου χωρίς χρήση προστατευτικού κράνους.

*142 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδηγού.

*46 για οδήγηση αυτοκίνητου χωρίς χρήση ζώνης ασφαλείας.

*45 για υπερβολική ταχύτητα.

*17 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

*6 για φθαρμένα ελαστικά.

*3 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, για τις παραβάσεις που σχετίζονται με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ σημειώνεται ότι το μήνα Φεβρουάριο του 2022 συγκροτήθηκαν 56 κλιμάκια τροχονομικών ελέγχων, ελέγχθηκαν 771 οδηγοί και βεβαιώθηκαν 38 παραβάσεις.

Επίσης, από το σύνολο των ελέγχων που διενεργήθηκαν, 644 αφορούσαν επαγγελματικά αυτοκίνητα, στα οποία διαπιστώθηκαν και βεβαιώθηκαν 15 παραβάσεις.

 

Τροχαία Ατυχήματα

Σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα τον Φεβρουάριο σημειώθηκαν 19 τροχαία ατυχήματα, έναντι 12 τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2021. Ειδικότερα σημειώθηκαν: 2 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (έναντι 0 το 2021), 1 σοβαρό τροχαίο ατύχημα (έναντι 1 το 2021), 16 ελαφρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 11 το 2021).

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου καταγράφηκαν 27 παθόντες έναντι 13 τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2021. Ειδικότερα καταγράφηκαν: 2 θάνατοι (έναντι 0 το 2021), 1 σοβαρά τραυματίας (έναντι 1 το 2021) και 24 ελαφρά τραυματίες (έναντι 12 με το 2021).

 

Επισημαίνεται ότι οι κύριες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και οι παράγοντες που επιτείνουν τις συνέπειές τους είναι:

*Η υπερβολική ταχύτητα.

*Η απόσπαση της προσοχής του οδηγού.

*Η παραβίαση της προτεραιότητας.

*Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

*Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.

*Η οδήγηση χωρίς χρήση κράνους και προστατευτικής ζώνης.

 

Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας

Η Ελληνική Αστυνομία, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας, έχοντας στόχο και σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:

*Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

*Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος.

*Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.

*Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας.

*Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος.

*Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας.

*Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας.

*Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα.

*Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη.

*Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα.

*Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ.

*Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς.

*Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς με σκοπό να συμβάλουν στην εμπέδωση της κυκλοφοριακής και οδηγικής κουλτούρας.

(Visited 45 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.