Ένας Έλληνας τερματίζει πρώτος στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1920 – Η ιστορία του Παναγιώτη Τριβουλίδα

Newsroom
19/04/2023 10:52
 
 
 

 

Έλληνας ήταν ο νικητής του Μαραθωνίου της Βοστώνης το 1920! Ο Μαραθώνιος της Βοστώνης είναι μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του δρομικού κινήματος παγκοσμίως, που διεξάγεται κάθε χρόνο την 3η Δευτέρα του Απρίλη στην μεγαλούπολη της Μασαχουσέτης.

Στην Ελλάδα οι «πολλοί» γνωρίζουν την επιτυχία του Στέλιου Κυριακίδη, που νίκησε τους αντιπάλους του στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1946, όταν στην χώρα μας ο Εμφύλιος κατέτρωγε τις σάρκες της νιότης και σκοτείνιαζε τις πολιτείες.

Μια μέρα σαν σήμερα όμως, στις 19 Απριλίου του 1920, ένας άλλος Έλληνας, ο Παναγιώτης Τριβουλίδης ή Τριβουλίδας είχε κόψει το νήμα στη Βοστώνη! Ο Τριβουλίδας ήταν Πειραιώτης με καταγωγή από τα Βάτικα Λακωνίας, ήταν αργυρός ολυμπιονίκης στην Μεσολυμπιάδα του 1906 στην Αθήνα με την εθνική ομάδα της Διελκυστίνδας· αργότερα καταπιάστηκε με τις μεγάλες αποστάσεις.

Ο Τριβουλίδας υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό ως ναύτης και το 1914 μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου συνέχισε να γυμνάζεται πλάι στον Σουηδό Ολυμπιονίκη Χάνες Κολεμάινεν. Παράλληλα ο Έλληνας δρομέας εργαζόταν ως σερβιτόρος. Ο Τριβουλίδας, το 1920, σε ηλικία 29 χρονών αναδείχθηκε νικητής του μαραθωνίου της Βοστώνης, με χρόνο 2:29’31’’, δίνοντας μάλιστα συγκλονιστικό αγώνα στήθος με στήθος στο τελευταίο χιλιόμετρο με τον επίσης 29χρονο Αμερικανό Άρθουρ Ροθ, τον οποίο προσπέρασε κατά ένα δευτερόλεπτο. Ο Τριβουλίδας πήρε μέρος ως Αμερικάνος, όμως η επιτυχία του έχει καταχωρηθεί στα ελληνικά χρώματα και μάλιστα οι εφημερίδες της Βοστώνης δημοσίευσαν με μεγάλους τίτλους την ελληνική καταγωγή του από τη Σπάρτη.

Ο Τριβουλίδας πήρε μέρος και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας με το ελληνικό εθνόσημο στη φανέλα την ίδια χρονιά, αλλά εγκατέλειψε στον Μαραθώνιο στο 20ο χιλιόμετρο και μάλιστα ο αστικός μύθος λέει ότι ο προπονητής του, που τον ακολουθούσε με μοτοσυκλέτα, σταμάτησε και τον χαστούκισε γιατί είχε «δειλιάσει»… Για την Ιστορία να αναφέρουμε ότι στον Μαραθώνιο της Αμβέρσας είχε νικήσει ο Χάνες Κολεμάινεν, φίλος του Τριβουλίδα. Ο Έλληνας αθλητής έλαβε μέρος την επόμενη ημέρα στον αγώνα ανωμάλου δρόμου 8 χιλιομέτρων και τερμάτισε στην 39η θέση. Ο Τριβουλίδας πέθανε το 1970 σε ηλικία 79 χρονών στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

 

Πηγή: ethnos.gr

(Visited 129 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*