Η τεχνολογία (VAR), δηλαδή το σύστημα υποβοήθησης των διαιτητικών αποφάσεων μέσω βίντεο, θα κάνει το ντεμπούτο της σε Παγκόσμιο Κύπελλο αυτό το καλοκαίρι στη Ρωσία.
Ωστόσο, το σύστημα έχει λάβει μικτές κριτικές, ενώ δεν ήταν καθόλου ευπρόσδεκτο ούτε από την UEFA, η οποία εξακολουθεί να μην πείθεται για την αναγκαιότητα της χρήσης του. Μάλιστα ο Πρόεδρός της Αλεξάντερ Σέφεριν, δήλωσε ότι “Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς θα λειτουργήσει το VAR. Υπάρχει ήδη πολλή σύγχυση” και επέμεινε στην απόφασή του να μην χρησιμοποιηθεί το VAR στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης σεζόν, ορμώμενος από τα αποτελέσματα της δοκιμής του VAR στη γερμανική Bundesliga, τη Serie A της Ιταλίας και σε μερικά παιχνίδια του αγγλικού Κυπέλλου αυτής της σεζόν.
Παρ’ όλα αυτά, αναμένει να δει πώς θα αποδώσει αυτή η νέα τεχνολογία για το ποδόσφαιρο στο φετινό ΠΚ. Στο Μουντιάλ, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 14 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου, το “γερακίσιο μάτι” του VAR θα είναι εκεί για να κρίνει αν μετρά ή όχι ένα γκολ, να αναλύσει εάν πρέπει να επιβληθεί κάποιο πέναλτι και να διορθώσει εάν ένας παίκτης έχει χρεωθεί λανθασμένα με κόκκινη κάρτα. Ο Πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο είπε ότι αυτό θα είναι το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο με το σύστημα υποβοήθησης των διαιτητικών αποφάσεων μέσω βίντεο και ότι αυτή είναι μια ιστορική και πολύ σημαντική απόφαση, αφού το σύστημα επιτρέπει στον διαιτητή να αναθεωρήσει αποφάσεις στις οποίες εντοπίζεται ένα σαφές και προφανές σφάλμα.
Οι διαιτητές που θα “σφυρίξουν” στα γήπεδα της Ρωσίας, θα ξεκινήσουν άμεσα εκπαίδευση, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτητών της FIFA, Πιερλουίτζι Κολίνα, θα βρίσκεται εκεί για να τους καθοδηγήσει στη νέα αυτή τεχνολογία. Σε αντίθεση με τον Σέφεριν, ο Ινφαντίνο, υπέρμαχος του VAR από την πρώτη μέρα της εκλογής του ως Πρόεδρος της FIFA, ανέφερε ότι, “Αποδεδειγμένα το VAR μειώνει τον αριθμό των σφαλμάτων της διαιτησίας στους αγώνες όπου έχει χρησιμοποιηθεί και θα βοηθήσει το ποδόσφαιρο να γίνει ένα πιο δίκαιο και πιο διαφανές άθλημα. Το ποσοστό επιτυχίας των διαιτητών σήμερα χωρίς VAR είναι ήδη εξαιρετικό και φτάνει το 93%, αλλά με τη βοήθεια του VAR αγγίζει το 99%. Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2018, όλοι στο γήπεδο ή στο σαλόνι τους, να γνωρίζουν άμεσα αν ο διαιτητής έχει κάνει λάθος, αλλά να μη το ξέρει ο ίδιος ο διαιτητής”.
Η εισαγωγή του VAR στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήρθε μετά την ομόφωνη απόφαση του Διεθνούς Συμβουλίου Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (IFAB) να εγκρίνει την τεχνολογία αυτή, έπειτα από διετή δοκιμαστική περίοδο σε πάνω από χίλιους αγώνες, κατά την οποία μέσα από συγκεκριμένα γεγονότα αποδείχθηκε ότι το VAR τελικά βοήθησε τους διαιτητές. Το πολυαναμενόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας ξεκινά σε κάτι λιγότερο από δύο μήνες και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε όχι μόνο αν η τεχνολογία του VAR θα υπηρετήσει επάξια τις προσδοκίες των υπέρμαχων της, αλλά και αν τελικά ένα από τα φαβορί, Βραζιλία και Γερμανία, θα πανηγυρίσει την κατάκτηση του τροπαίου.