Ο Μανώλης Γλέζος και η …τρελή του Σαγιό

Newsroom
20/06/2022 00:32
 
 
 

 

-«Ma-no-lis Gle-zos, Ma-no-lis Gle-zos, πού το ξέρω αυτό το όνομα, πού το ξέρω;», κοάζει ένας δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, απευθυνόμενος σε συνάδελφο της παράταξής του και συλλαβίζοντάς του την είδηση.

H Ομάδα, λέει, της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να εγκαινιάσει επίσημα την αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, που φέρει το όνομα του συμβόλου της Εθνικής Αντίστασης κατά του φασισμού και του ναζισμού, της κορυφαίας προσωπικότητας, που αποτελεί διαρκές φωτεινό και πανανθρώπινο παράδειγμα για τους αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία, ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη.

-Σου λέει κάτι αυτό το Ma-no-lis Gle-zos; ξαναρωτά ο δημοτικός σύμβουλος.

-Βρε το ζαβό κάνεις; Ο Μανώλης Γλέζος είναι στα ξένα, στα Αγγλικά νομίζω.

-Και καλά, χάθηκε ο κόσμος να γράψουνε τ’ όνομά ντου στα Ελληνικά, αφού όλες οι γλώσσες των μελών μιλιούνται εκεί, όπως μας έλεγε ο Πρόεδρός μας, όταν μας έκανε μαθήματα για την Ευρώπη στην κομματική οργάνωση; Δε το θυμάσαι; Ο ίδιος ο Γλέζος θάθελε μάλλον όχι μόνο να γραφτεί στα Ελληνικά το όνομά του, αλλά να μπει το Νώλης, αν και τα Απεραθίτικα δεν έχουνε ακόμα γίνει επίσημη γλώσσα εκεί.

Γελά φωναχτά και αυτάρεσκα με το αστειάκι του και ρωτά ξανά-μανά:

-Ποια είναι αυτή η… Ομάδα, που της επιτρέπουνε να κάνει ό,τι θέλει σε ένα χώρο που θαρρώ πως είναι σαν τη Βουλή τη εδικιά μας;

-Δεν αποφάσισε αυτή για την ονομασία. Με ομόφωνη απόφαση του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έγινε αυτή η ονομασία στις αρχές του Μάρτη πέρυσι, α δε κάνω καένα λάθος.

– Βγήκε πρώτα, δηλαδή, η εδική μας αρνητική απόφαση. Είναι δυνατό να μη λογαριάζουνε εμάς που πήραμε μια ντούρα απόφαση πριν από δυο χρόνια και αρνηθήκαμε να ονομάσουμε το Λύκειο Νάξου σε Μανώλης Γλέζος; Δεν μας παρακολουθούνε; Όπως και ευτοί του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που βαφτίσανε, λέει, τον περασμένο μήνα μια αίθουσά τους σε Μανώλης Γλέζος.

-Ναι, αλλά το Λύκειο τελικά, βαφτίστηκε Μανώλης Γλέζος. Δε μας πέρασε, φίλε.

-Ας όψονται κάτι εδικοί μας, συνοδοιπόροι τσ’ Αριστεράς. Η Κεραμέως δεν ξέρω ποια τύχη θα έχει, αν θα ξανάβγει δηλαδή, αλλά η τότε υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη είδες τι έπαθε. Έφαγε φύσημα για το Υπουργείο Τουρισμού. Ακούς εκεί να βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή της σε μια απόφαση που εμείς είμαστε αντίθετοι; Και ο δήμαρχος τότε το έπαιξε καλό παιδί στο κόμμα, έριξε τον τόνο, αν και ξέρω τι λέει εδώ κι εκεί…

-Ναι, αλλά δεν εκάμαμενε επά εγκαίνια. Είναι κι ευτό μια νίκη. Είντα λες;

-Πού ξέρεις, μπορεί να ενούνε το Σεπτέμβρη, που κλείνουνε τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γλέζου, θαρρώ στις 9 του μήνα.

-Μα λές; Και μεις θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια; Τον Αριστείδη το γίγαντα πότε θα τον τιμήσουμε; Αχάριστος λαός, βρε παιδί μου.

-Όχι μόνο ευτό, αλλά μπορεί να γράψουνε φάτσα-κάρτα στην είσοδο του Λυκείου επιγραφή και στα Αγγλικά, όπως στο Ευρωκοινοβούλιο.

-Τότε, μα τον Ιησού Χριστό, θα πάω την αυγή να τη σβήσω, να την αποκαθηλώσω, όπως λένε πως έκανε ευτός με τη γερμανική σημαία.

-Μαζέψου, μαζέψου, μη δεις και τον Κυριάκο να κατεβαίνει να εγκαινιάσει την ονομασία, γιατί θα είμαστε σε προεκλογική περίοδο.

-Ω, φωθιά να μας σε κάψει, μα εκεί θα φτάσουμε πια; Αγνοήσανε την απόφασή μας που αρνηθήκαμε όλοι ηρωϊκά την ονομασία, θα μας κάνουνε κι αυτή την κουτσουκέλα τώρα; Δεν το πιστεύω, γιατί στις παραμονές των εκλογών φέρνονται πάντα διαφορετικά. Θένε τα ψηφαλάκια και μας χαδεύουνε.

-Είδες τη θεατρική παράσταση που παίζουνε αυτές τις μέρες κάποιοι Χορονάξιοι;

-Χορονάξιοι, χορονάξιοι, βιολί και λαούτο και Λέτα μου θυμίζει…

-Άσε τσοι παλαβάγρες. Θα δείς πού το πάω. Ευτοί, λοιπόν, οι Χορονάξιοι παίζουνε αυτές τσοι μέρες ένα έργο, την Τρελή του Σαγιό. Ευτό, λοιπό, το έργο λέει, ότι κάποιοι θένε να μας σε κάνουνε να είμαστε ίδιοι σε όλα, χωρίς να διαφέρουμε, χωρίς να αντιδρούμε…

-Και ποια σχέση έχει αυτό με τη συζήτησή μας;

-Έχει και παραέχει. Υπάρχουν άνθρωποι που αντιστέκονται στο χρήμα, στην εξουσία, στη μια άποψη, στην ομοιομορφία του κόσμου, στην καταστροφή της φύσης… Όπως η Ορελί στο έργο.

-Δε σε αναγνωρίζω. Ο Γλέζος ήταν τέτοιος;

-Ήταν για τον πολύ κόσμο. Μη κοιτάς που εμείς και άλλοι εδικοί μας δεν τον θένε, επειδή ήταν αριστερός και για άλλα. Εγώ πάντως θα έλεγα να βάλουμε νερό στο μπρούσκο μας. Όταν διαβάζω ευτά για την Ευρωβουλή, το ξανασκέφτομαι. Μήπως εμείς είμαστε μια θλιβερή εξαίρεση και μάλιστα στο νησί του Γλέζου; Μήπως η Τρελή του Σαγιό δεν ήταν τρελή, αλλά η πιο λογική;

-Και τι προτείνεις;

-Να τους προλάβουμε. Μια και θα πάνε και δικά μας παιδιά του Λυκείου στο Ευρωκοινοβούλιο στις 28 του Σεπτέμβρη, μήπως πρέπει να κάνουμε κι εμείς τα εγκαίνια της ονομασίας στις 11 του Σεπτέμβρη, με το άνοιγμα της σχολικής χρονιάς ή λίγο αργότερα;

-Τρελός είσαι; Όχι της Γαλλίας του… Σαγιό, αλλά της Νάξου;

-Δεν μας πέφτει λόγος, φίλε. Οι καθηγητές και οι μαθητές του Λυκείου θα αποφασίσουν.

-Λες κι ευτοί να μας …εγράψουνε κατάλληλα, όπως η κυβέρνηση που υποτίθεται ότι είναι εδικιά μας;

Τότε είμαστε για φούντο από τον Παρθενώνα της Νάξου, την Πορτάρα!

Όχεντρα

(Visited 371 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*