Ο Γιάννης Βρούτσης και η παλιά μαγ(κ)ιά του παλαιοκομματισμού περιοδεύουν…

vroutsis 3 2 2018 3
Newsroom
23/06/2022 18:35
 
 
 

 

Ο Γιάννης Βρούτσης είναι γνήσιο τέκνο του παλαιοκοματισμού. Αυτό είναι γνωστό και κατανοητό. Σε αυτό το κομματικό οικοσύστημα γαλουχήθηκε. Συνδικαλιστικά και πολιτικά. Έχει, εξάλλου, άξιους πολιτικούς προγόνους, τοπικούς και υπερτοπικούς.

Αυτές τις μέρες βάλθηκε να μας το θυμίσει με πανηγυρικό τρόπο. Έτσι, όπως κινείται τελευταία, μην αφήνοντας εκκλησία και παρεκκλήσι, στάνη για στάνη (κατά προτίμηση φιλωτίτικη), που να μη γίνεται άβολα αισθητή η παρουσία του, επιβεβαιώνει πλήρως τον Μητσοτάκη ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές!

Ευτυχώς η αντιπολίτευση έπαψε να κοιμάται αγγελικότατα, αν και για πρώτη φορά πρωθυπουργός θέλει να της φορτώσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη, για να παραφράσω τον Νίκο Γκάτσο.

Τα μίλια που έχει διανύσει τον τελευταίο καιρό ο Βρούτσης δεν τα έχει κάνει όλη την τριετία. Το βεβαιώνουν τα θαλάσσια νερά και ο αέρας των Κυκλάδων. Τα κοινωνικά δίκτυα, οι κλειστές κομματικές συνάξεις και το Γραφείο που έβαλε μπροστά τους δοκιμασμένους και νέους μηχανισμούς της προπαγάνδας.

Αυτό είναι το πρώτο δείγμα του κομματάρχη που γνοιάζεται για τη ψήφο και θυμάται τους κομματικούς πελάτες παραμονές εκλογών. Πήρε το σήμα, αλλά προπάντων οσφραίνεται σαν το λαγωνικό το θήραμά του. Η διαμορφωθείσα περιρρέουσα ατμόσφαιρα και η πλούσια εμπειρία του στο πολιτικό κουρμπέτι δεν θα τον προδώσουν.

Ένα άλλο στοιχείο (αυτό που δεν χαρακτηρίζει τους statesmen, κατά την αγγλική διάκριση των πολιτικών ανδρών και γυναικών) είναι η απεύθυνσή του σε κομματικά ώτα, το μη γνήσιο ενδιαφέρον του για τα μεγάλα και μικρά προβλήματα του κόσμου της Νάξου, ανεξάρτητα από παραταξιακές προτιμήσεις, και ο συναγελασμός του πάντα με το κομματικό ποίμνιο. Τα ίδια έκανε και ως υπουργός μέχρι που την πάτησε με τα περιβόητα ΙΕΚ και τα voucher και τον…ξεπροβόδισε στην έξοδο ο αρχηγός του να κόβει άνθη μυρωμένα στα νησιά μας.

Εδώ στη Νάξο, ο Αξωταμοργιανός βουλευτής έχει το ασκέρι του, συναγελάζεται με την κομματική αγέλη και μόνο, τις ταβανό-βουρτσες και τα ξεσκονιστήρια, τους κόλακες και υστερόβουλους, που υπάρχουν άφθονοι στη ναξιακή πολιτική αγορά, πάλαι τε και επ’ εσχάτων. Κι αν οι Αρχές δηλώνουν βαθιά κομματική πίστη, έχει καλώς. Τους…άλλους δεν τους λογαριάζουμε, άσχετα αν εκπροσωπούν δυναμικές οικονομικές και κοινωνικές οντότητες, άσχετα αν διευρύνουν τους ορίζοντες και την ελκυστικότητα του νησιού, άσχετα αν είναι στην πράξη προοδευτικές και πασχίζουν για το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου. Εδώ, όμως, είναι η μαγιά του πολιτικού και όχι του κομματάρχη. Να έχει ανοιχτά αυτιά στην κριτική, στους αντιπάλους, στις άλλες απόψεις. Να μιλά με τον απλό κόσμο, στα στέκια της αμφισβήτησης και της οργής.

Στη Νάξο ήταν χθες ο ναξάρχης και κυκλαδάρχης μας. Παρέστη σε διημερίδα για τον πρωτογενή τομέα που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Εδώ έχουμε μια κρατική εκδήλωση με κομματικό προσωπείο. Μπέρδεψαν το κράτος, τη δημόσια διοίκηση, την αυτοδιοίκηση και το κόμμα σε μια εκδήλωση με λιπόσαρκη παρουσία και αδέξια προεκλογική λείανση της πρωτοφανούς κρίσης παραγωγής και ζήτησης, αλλά και των πάγιων αδυναμιών της τοπικής νησιωτικής οικονομίας. Κρίσης που έχει και βαθιές ελληνικές και κυβερνητικές ρίζες.

Θα επισκεφτεί, λέει, «την πρότυπη οικογενειακή τυροκομική μονάδα Μπαμπούνη, στην οποία παράγεται το περίφημο ΠΟΠ αρσενικό τυρί Νάξου, καθώς επίσης και τα παραδοσιακά μυζήθρα, ανθότυρο, ξινότυρο και ξινομυζήθρα». Ομού και αντάμα με τη φίλα προσκείμενη Περιφέρεια του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Φ. Ζανετίδη. Θα βραβεύσουν, μάλιστα, τον ιδιώτη παραγωγό, παραγνωρίζοντας την Ε.Α.Σ. και τα πρωτοπόρα προϊόντα της, που στηρίζουν τους ναξιώτες παραγωγούς και βγάζουν ασπροπρόσωπη την παραγωγική Νάξο του μόχθου, με διεθνή βραβεία και περγαμηνές.

Δεν τους έχει ανάγκη, αλλά οι πολιτικές πράξεις και οι επιλογές δείχνουν ριζωμένες νοοτροπίες, χωρίς να υποτιμώ τις ιδιωτικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Αλήθεια, από πότε έχει ο Βρούτσης να περάσει το κατώφλι της Ε.Α.Σ; Τον ενοχλεί που δεν την ποδηγετεί κομματικά; Ο κομματικός συνδικαλισμός, τον οποίο με ζήλο υπηρέτησε, τού έχει αφήσει σύνδρομα; Μα η Ε.Α.Σ. είναι, θέλουμε δεν θέλουμε, ο μεγαλύτερος οικονομικός συντελεστής του τόπου μας, ο στυλοβάτης της αγροκτηνοτροφίας, ο συνεπής πολιτιστικός χορηγός των ναξιακών δραστηριοτήτων, ο λαμπερός πρεσβευτής και προβολέας της Νάξου στις εγχώριες και διεθνείς αγορές. Έχει βαθιά αίσθηση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και η αίγλη της δεν μπορεί να επισκιαστεί από τα κομματικά τσαλιμάκια και τις πολιτικές απρέπειες του κάθε Βρούτση, που αγνοεί ό,τι μη νεοδημοκρατικό, αλλά και τις κοινωνικά υπεύθυνες και πρωτοπόρες παραγωγικές μονάδες. Κομματισμός, νεοδημοκρατισμός και νεοφιλελευθερισμός, τα καλύτερα συνεταιράκια.

Θα επισκεφθεί, λέει, ο ναξάρχης μας και τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (από πότε, αλήθεια, έχει να του μιλήσει ή να τον δει;) και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου (κατ’ ιδίαν ή διαδικτυακά;), τον Έπαρχο (και αυτόν συχνά-πυκνά τον βλέπει, αλλά άλλο είναι η προεκλογική θωριά, κατάλληλα προβαλλόμενη), την Διοικήτρια του Νοσοκομείου (έχει βάλει λίθον επί λίθου η μητσοτακική και βρουτσική παρουσία;), τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Φιλωτίου (καλά δεν ξέρει ο βουλευτής-κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ότι δεν ονομάζεται πια δημοτική, αλλά απλή κοινότητα;) και τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Απειράνθου (το ίδιο ισχύει και εδώ). Όλοι οι κομματάνθρωποι επί σκηνής.

Επίσης, θα συναντήσει τον πρόεδρο της δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Νάξου της Ν.Δ. (λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;) και τα στελέχη της κομματικής οργάνωσης (αυτά κι αν πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και ζωσμένα με τα προεκλογικά φυσεκλίκια). Δηλαδή, όλα τα κομματικά πρωτοπαλίκαρα. Αι ημέτεραι (κομματικαί) δυνάμεις αμύνονται του πατρίου (κομματικού) εδάφους. Κατανοώ το άγχος του. Ο Φόρτωμας έχει μπει για τα καλά στον…ορνιθώνα του, κατά τον Ροΐδη, και αξιοποιεί τα βαθιά ρήγματα της δημοτικής πλειοψηφίας και της κοινωνικής της βάσης.

Καμιά κοινωνική οργάνωση επισκέφθηκε ο κύριος… voucher; Κανένα πολιτιστικό φορέα; Κανένα συνδικαλιστικό οργανισμό; Το ναξιακό «πρεκαριάτο»; Όλοι αυτοί είναι… μπαμπουΐνοι; Θα μπει σε κανένα super market, χωρίς την προστατευτική συνοδεία του, για να δει τις τιμές και να ακούσει τις λαϊκές σκέψεις; Θα μας δείξει ΕΝΑ μεγάλο έργο που έκανε η κυβέρνησή του στη Νάξο; Ή ένα μεσαίο έστω.

Ένας βουλευτής που είναι βγαλμένος θαρρείς από τις παλιές χαριτωμένες ελληνικές κοινωνικοηθογραφικές ταινίες με τους αυθόρμητους και αμετροεπείς και γλαφυρούς κομματάρχες. Παλιές πρακτικές, εφαρμοσμένες με παλιά ανθεκτικά στον χρόνο, αλλά και σύγχρονα μέσα. Είναι η μαγιά που δε φουσκώνει το ψωμί του εκσυγχρονισμού της χώρας στο πεδίο των πολιτικών ηθών και της πολιτικής ποιότητας και κουλτούρας.

Είναι ο politician, δεν είναι ο statesman. Τον τελευταίο χρειάζεται η χώρα και όχι τον δηλιγιαννισμό του 19ου αιώνα!

Λέτε να εγκαινιαστεί για πολλοστή φορά, προεκλογικά το Φράγμα Τσικαλαριού; Με τα τόσα πολλά και τραγελαφικά που θα δούμε προεκλογικά, δεν το αποκλείω. Ούτε κι εσείς, φαντάζομαι.

Επιχώριος

(Visited 211 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*